Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Ναυτικός Όμιλος Μεσολογγίου σε συνεργασία με τον Δήμο Ι.Π Μεσολογγίου και την Περιβαλλοντική Εταιρεία Green Aim το Σάββατο 26 Μαΐου στην Τουρλίδα Μεσολογγίου. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού (Ε.Π.Ε.Σ.Τ) κ. Αντώνης Στελλιάτος.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Μεσολογγίου κ. Γιάννης Κανής ενώ μετά τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Green Aim κ. Ευάγγελος Αγγελάτος όπου τόνισε την βαρύτητα που θα πρέπει να δώσει η πολιτεία στην ενημέρωση του κόσμου, με στόχο την προστασία των ελληνικών θαλασσών από κάθε μορφή ρύπανσης.
Αμέσως μετά ακολούθησε η ομιλία του κ. Αντώνη Στελλιάτου που αναφέρθηκε στην πραγματική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο ελληνικό επαγγελματικό Yachting. Πιο συγκεκριμένα έκανε αναφορά στην έλλειψη υποδομών λέγοντας «Δεν νοείται μία χώρα με 16000 χιλιόμετρα ακτογραμμή να έχει μόνο 19 Μαρίνες την ίδια στιγμή που οι ανταγωνιστικές χώρες όπως είναι η Κροατία, η Τουρκία και το Μαυροβούνιο είναι έτη φωτός πιο αναπτυγμένες όσον αφορά τις υποδομές» τονίζοντας πως «Είναι καιρός λοιπόν να βάλουμε ένα στόχο. Κάθε νησί και κάθε παράκτια πόλη της Ελλάδος να έχει και μία Μαρίνα ώστε να σταματήσει αυτή η κατάσταση Μεσαίωνα που επικρατεί». Ακόμα αναφέρθηκε στις επιζήμιες συνέπειες, λόγω της πτώσης των ναυλώσεων που αυξάνουν την ανεργία ναυτικών και άλλων παραπλήσιων επαγγελμάτων. Επίσης πρότεινε λύσεις ώστε να αναζωογονηθεί ο θαλάσσιος τουρισμός- yachting όπως είναι η διαφήμιση του κλάδου, κατάλληλες υποδομές (μαρίνες), ένταξη του κλάδου του θαλάσσιου τουρισμού σε αναπτυξιακό Νόμο, εκπαίδευση με τουριστική παιδεία για Έλληνες ναυτικούς και πολλές άλλες.
Κλείνοντας, ο πρόεδρος της ΕΠΕΣΤΤ θέλοντας να αφήσει ένα μήνυμα προς τους ακροατές είπε χαρακτηριστικά «Ας συνεργαστούμε όλοι μαζί πριν να είναι πολύ αργά. Φορείς του κλάδου και πολιτεία, ας βγάλουμε από την Εντατική, την εναλλακτική αυτή μορφή τουρισμού. Το θαλάσσιο τουρισμό που συνεισέφερε στο ΑΕΠ το 4% από το 18% που συνεισφέρει ο τουρισμός στην ελληνική οικονομία, διότι οι δυνατότητες για ανάπτυξη είναι απεριόριστες».
Στο τέλος των ομιλιών προβλήθηκε η 15λεπτη ταινία του καθηγητού κ. Τάσιου περί Αρχαίας Ελληνικής τεχνολογίας και ναυτικής τέχνης (δίολκος της αρχαίας Κορίνθου).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου