Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Η Βουλή, αρωγός στα άτομα με αναπηρία.



Τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φίλιππο Πετσάλνικο επισκέφθηκε αντιπροσωπεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) με επικεφαλής τον Πρόεδρό της κ. Γιάννη Βαρδακαστάνη και του παρέδωσε την Ετήσια Έκθεση της Συνομοσπονδίας για το έτος 2011, συνοδευόμενη από Διακήρυξη με τις θέσεις και τις προτάσεις της Συνομοσπονδίας για τη «θωράκιση της αναπηρίας από την ανεργία, τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό» υπό τις παρούσες συνθήκες οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα.
Σημειώνεται ότι η 3η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων, με ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειάς της, ως Εθνική Ημέρα για τους Ανθρώπους με Αναπηρία, το 1996.
Κατά τη συνάντηση, ο κ. Βαρδακαστάνης και τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΕΣΑμεΑ ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Βουλής για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα άτομα με αναπηρία στη χώρα μας, τα οποία σχετίζονται ιδιαίτερα με την περιστολή κοινωνικών κονδυλίων λόγω της οικονομικής κρίσης.







Ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας ΑμεΑ επισήμανε ότι δεν θα είχαν αντίρρηση να δημοσιοποιούνται στο διαδίκτυο όλα τα στοιχεία που αφορούν τις προνοιακές παροχές προκειμένου να διασφαλίζεται πλήρως η διαφάνεια.
Ο κ. Πετσάλνικος υπογράμμισε ότι «η διαφάνεια είναι απολύτως αναγκαία για όλους και για όλα. Θα πρέπει να υπάρχουν κανόνες για όλους. Διαφορετικά, όταν δεν υπάρχει διαφάνεια και δεν τηρούνται οι κανόνες, τότε κάποιοι επιτήδειοι λειτουργούν σε βάρος εκείνων που πραγματικά έχουν ανάγκη. Μια κοινωνία αλληλεγγύης σημαίνει πάνω απ’ όλα ότι κανείς δεν λειτουργεί σε βάρος των άλλων».
Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ακόμα την πλήρη κατανόησή του στην αγωνία των ατόμων με αναπηρία, υπογραμμίζοντας: «Θεωρώ ότι σε περιόδους έντονης κρίσης, οικονομικής και δημοσιονομικής, όπως αυτή που διέρχεται η χώρα μας, θα πρέπει να εντείνουμε ακόμη περισσότερο τις προσπάθειές μας, για να μην είναι η κοινωνική πρόνοια και η αλληλεγγύη που θα πρέπει να υπάρχει στην κοινωνία, λόγος κενός περιεχομένου», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι «θα πρέπει όλοι μας, και το Ελληνικό Κοινοβούλιο αλλά και η Κυβέρνηση, με πάρα πολλή προσοχή να σκύψουμε, σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, πάνω στα προβλήματα των συμπολιτών μας με αναπηρία».
Ο κ. Πετσάλνικος ενημέρωσε τους εκπροσώπους της Συνομοσπονδίας ότι ενόψει της συνάντησης επικοινώνησε με τον Υπουργό Εργασίας, κ. Γιώργο Κουτρουμάνη, στον οποίο έθεσε την αναγκαιότητα να επανεξεταστούν ορισμένα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία και έλαβε τη διαβεβαίωση του Υπουργού ότι θα γίνουν ενέργειες προς την κατεύθυνση αυτή.
«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, αλλά και εκ μέρους όλων των συναδέλφων βουλευτών, ότι θα μεταφέρουμε την αγωνία σας, θα υπογραμμίσουμε τα προβλήματα που οξύνονται και θα καταβάλλουμε τις πιο συστηματικές, συντονισμένες και έντονες προσπάθειες, ώστε να υπάρχει στη χώρα μας ουσιαστική κοινωνική πρόνοια, για να μην καταργηθούν κατακτήσεις που με πολλές προσπάθειες και θυσίες του ελληνικού λαού έγιναν τα προηγούμενα χρόνια», υπογράμμισε ο κ. Πετσάλνικος.
Ο κ. Βαρδακαστάνης αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν μετά την περικοπή κονδυλίων για τη λειτουργία του προγράμματος νοηματικής διερμηνείας, που έχει σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή των κωφών. Ο κ. Πετσάλνικος εξέφρασε την ανάγκη να συνεχιστεί το πρόγραμμα αυτό και δήλωσε προς την αντιπροσωπεία ότι η Βουλή θα διαθέσει από τον προϋπολογισμό της το ποσό των 100.000 ευρώ ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία του.
Ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Βουλής για την ευαισθησία και την άμεση ανταπόκρισή του, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα θέματα των αναπήρων, γιατί «σήμερα υπάρχει άμεσος ο κίνδυνος να οδηγηθούν άτομα με αναπηρία, αξιοπρεπείς, υπερήφανοι πολίτες αυτής της χώρας, στην εξαθλίωση και τη ζητιανιά, εξαιτίας των σκληρών, οριζόντιων μέτρων που λαμβάνονται, τα οποία δεν λογαριάζουν τι σημαίνει για μια οικογένεια στην Ελλάδα να αντιμετωπίζει το κόστος διαβίωσης λόγω αναπηρίας».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου