Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Συμψηφισμός χρεών με το Δημόσιο.



Ενα νέο σύστημα με αντικειμενικά κριτήρια... επιστρατεύει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να «στεγανοποιήσει» το καθεστώς επιστροφών φόρων σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.
Παράλληλα προωθεί «αυτοματοποιημένο» συμψηφισμό για χρέη από και προς το Δημόσιο.

Το σχέδιο είναι έτοιμο και σύμφωνα με πληροφορίες τίθεται σε ισχύ στις αρχές του 2012.

Μεταξύ των άλλων προβλέπει ηλεκτρονικές λίστες προτεραιότητας για τις επιστροφές βάσει του χρόνου υποβολής της αίτησης από τον δικαιούχο, διαφορετική λίστα για τις επιχειρήσεις οι οποίες κατά το παρελθόν έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις, αυτόματο συμψηφισμό των χρεών του οφειλέτη με επιστροφές φόρων και συσχετισμό των επιστροφών με την πορεία των φορολογικών εσόδων.

Οπως σημειώνει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η εφαρμογή του νέου συστήματος έχει ως στόχο να αποκλείσει τον... ανθρώπινο παράγοντα, δηλαδή να μην επαφίεται στην κρίση των προϊσταμένων των Δ.Ο.Υ. το πότε θα καταβληθούν οι επιστροφές φόρων και σε ποιες επιχειρήσεις.






Η ηγεσία του υπουργείου προωθεί το μέτρο των αντικειμενικών κριτηρίων μετά και την καταγγελία υψηλόβαθμου παράγοντα του ΣΔΟΕ για την καταβολή «γρηγορόσημου» για τη γρήγορη επιστροφή φόρου, το οποίο φθάνει πλέον και το 10% του συνολικού ποσού.

Μάλιστα, μετά την καταγγελία ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου απέστειλε επιστολή προς τον γενικό γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων Γιάννη Καπελέρη, με την οποία ζήτησε «την ενεργοποίηση διαδικασιών προκειμένου να διασφαλιστούν η ομαλότητα και η ισονομία κατά τη διεξαγωγή της διαδικασίας επιστροφής διαφόρων φόρων προς επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, την αντικειμενικοποίηση του συστήματος επιστροφής των φόρων και τη στεγανοποίησή του από ενδεχόμενη διαφθορά».

Εξάλλου, στο υπουργείο τονίζουν ότι δεν τίθεται θέμα «παγώματος» των επιστροφών μέχρι το τέλος του έτους και δίνεται προτεραιότητα σε χαμηλά ποσά έως 2.000 ευρώ.

Προς την κατεύθυνση αυτή το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

-Βασικό κριτήριο θα είναι ο χρόνος υποβολής της αίτησης από τον ενδιαφερόμενο, είτε είναι φυσικό πρόσωπο είτε επιχείρηση. Θα δίνεται δηλαδή προτεραιότητα βάσει του χρόνου υποβολής της αίτησης από τον ενδιαφερόμενο, με τη δημιουργία ηλεκτρονικής λίστας ώστε να μην είναι δυνατόν να παρακαμφθεί η χρονολογική σειρά των επιστροφών. Οι υπόχρεοι θα λαμβάνουν ένα νούμερο από την Εφορία με πιθανή ημερομηνία επιστροφής των οφειλόμενων ποσών, η οποία ωστόσο θα είναι ενδεικτική.

-Οι παραβάσεις που διαπιστώνονται κατά τον έλεγχο, ένα άλλο κριτήριο. Οι επιχειρήσεις που είχαν στο παρελθόν παραβάσεις θα υπαχθούν σε διαφορετική λίστα από τις υπόλοιπες εταιρείες που αιτούνται επιστροφές και θα προηγείται έλεγχος από τις φορολογικές αρχές.

-Ο συμψηφισμός υποχρεώσεων. Η Εφορία θα προβαίνει στον αυτόματο συμψηφισμό των χρεών του οφειλέτη με επιστροφές φόρων χωρίς να απαιτείται αίτηση από τον υπόχρεο. Επιπλέον εξετάζεται και το ενδεχόμενο ο συμψηφισμός των επιστροφών φόρου να γίνεται όχι μόνο με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των δικαιούχων προς τις εφορίες και τα τελωνεία, αλλά και προς άλλους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Στις περιπτώσεις αυτές, πάντως, θα απαιτείται απόφαση του αρμόδιου υπουργού.

-Το είδος της επιστροφής φόρου. Ο επιστροφές θα συσχετίζονται με το είδος του φόρου και θα ανέρχονται σε συγκεκριμένο ποσό κάθε μήνα, ανάλογα με την εξέλιξη των εισπράξεων. Για παράδειγμα, εάν οι εισπράξεις ΦΠΑ είναι αυξημένες, αυτόματα θα αυξάνονται και οι επιστροφές ΦΠΑ.


23/12/2011
Πηγή: www.imerisia.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου