Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

ΑΝΑΣΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥΣ ΤΗΣ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ - ΕΚΤΑΜΙΕΥΟΝΤΑΙ ΑΜΕΣΑ 13 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ.



Ποσό δεκατριών εκατομμύριων ευρώ εκταμιεύεται αύριο Τετάρτη από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για την κάλυψη υποχρεώσεων προς τους σεισμόπληκτους της Αχαΐας και της Ηλείας.

Στελέχη του Υπουργείου, σε επικοινωνία που είχαν με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα, τον ενημέρωσαν ότι κατατίθενται στην Τράπεζα της Ελλάδας, για λογαριασμό του ΤΑΣ Αχαΐας και του ΤΑΠ Ηλείας 13 εκατομμύρια ευρώ για την εξόφληση μέρους της δωρεάν κρατικής αρωγής σε δικαιούχους που έχουν επισκευάσει ή ανακατασκευάσει τις οικείες τους μετά τον σεισμό της 8ης Ιουνίου 2008.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο Περιφερειάρχης, μ’ επιστολή του τόσο προς το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων όσο και προς το Υπουργείο Οικονομικών, είχε επισημάνει την ανάγκη καλύτερων ρυθμών στην ροή χρηματοδότησης με δεδομένο ότι μεγάλο μέρος των πληγέντων έχει καλύψει με δικές του δαπάνες την δωρεάν κρατική αρωγή. Στην ίδια επιστολή ο κ. Κατσιφάρας επεσήμανε ότι εγκεκριμένες δαπάνες για την ανακούφιση των σεισμόπληκτων εξακολουθούν να είναι σε εκκρεμότητα εξαιτίας έλλειψης πιστώσεων.







Τώρα, οι Υπηρεσίες του ΤΑΣ Αχαΐας και του ΤΑΠ Ηλείας θα πρέπει τις επόμενες μέρες και πάντως νωρίτερα από το τέλος του χρόνου να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες καταβολής των χρημάτων στους δικαιούχους και ν’ απορροφήσουν έτσι το σύνολο της διατιθέμενης πίστωσης.

«Σε μια συγκυρία δύσκολη για τα δημόσια οικονομικά μας η διάθεση ποσού 13 εκατομμυρίων ευρώ για τους σεισμόπληκτους της Αχαΐας και της Ηλείας αποτελεί μια βαθιά ανάσα. Πρόκειται για χρήματα που θα ενισχύσουν την πραγματική οικονομία και παράλληλα θα τονώσουν την οικοδομή», ανέφερε σε δήλωση του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας. Προσθέτοντας ότι «η Περιφέρεια θα εξακολουθήσει την συστηματική της προσπάθεια ώστε να καλυφθεί το σύνολο των υποχρεώσεων του κράτους έναντι των σεισμοπλήκτων στον συντομότερο δυνατόν χρόνο και χωρίς άλλες καθυστερήσεις».

Να σημειωθεί ότι ο κ. Κατσιφάρας έχει ζητήσει από τα Υπουργεία Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Οικονομικών και αύξηση του προϋπολογισμού των διατιθέμενων πιστώσεων για την δωρεάν κρατική αρωγή στους σεισμόπληκτους της Δυτικής Ελλάδας ώστε να καλυφθούν οι ανοικτές υποχρεώσεις προς το σύνολο των δικαιούχων.

Τον περασμένο Απρίλιο, χάρη στις πιέσεις που ασκήθηκαν από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, είχαν εκταμιευθεί άλλα 35 εκατομμύρια ευρώ για τους σεισμόπληκτους των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου