Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Ε.Σ.Α.μεΑ: Απροσπέλαστο το κτίριο της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου -Ιονίων Νήσων - Ηπείρου & Δυτικής Ελλάδος.



Τουλάχιστον ένας χρόνος έχει περάσει από τότε που η Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ Πελοποννήσου - Ιονίων Νήσων-Ηπείρου & Δυτικής Ελλάδος διαπίστωσε την έλλειψη προσβασιμότητας του κτιρίου της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου -Ιονίων Νήσων-Ηπείρου & Δυτικής Ελλάδος.

Συγκεκριμένα διαπιστώθηκαν τα εξής: η ακαταλληλότητα της ράμπας που είχε τοποθετηθεί στο πεζοδρόμιο, η μη πρόβλεψη θέσεων στάθμευσης Α.μεΑ, η δυσκολία πρόσβασης των ατόμων με αναπηρικό αμαξίδιο στο εσωτερικό του κτιρίου και η απουσία οδηγού όδευσης για πολίτες με προβλήματα όρασης. Επιπλέον, δεν προβλέφθηκε η απαραίτητη παρουσία διερμηνέα νοηματικής γλώσσας για την κάλυψη των επικοινωνιακών αναγκών των κωφών και βαρήκοων πολιτών.

Αυτές οι σημειούμενες ελλείψεις στην προσβασιμότητα σε υπηρεσίες και υποδομές του εν λόγου φορέα εξακολουθούν να υφίστανται εδώ και ένα χρόνο, παρά τις επισημάνσεις της Ομοσπονδίας και η φετινή συνάντηση εκπροσώπων της ενόψει της 3ης Δεκέμβρη, της Εθνικής Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, πραγματοποιήθηκε στο διάδρομο του ισογείου, λόγω της μη προσβασιμότητας του κτιρίου. Η μόνη ενέργεια που επετεύχθη από τη Διοίκηση ήταν η μείωση του ενοικίου και καμιά άλλη όσον αφορά την αποκατάσταση της προσβασιμότητας του εν’ λόγω φορέα.









Γίνεται αντιληπτό ότι αυτή η ολιγωρία για συμμόρφωση και αποκατάσταση της προσβασιμότητας αυτού του κτιρίου που στεγάζει δημόσια υπηρεσία σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (άρθρο 28 του ν.2831/2000) προάγει φαινόμενα ανομίας και καταπατά το συνταγματικό κατοχυρωμένο δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία, σύμφωνα με το οποίο «τα άτομα με αναπηρία έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας» (Σύνταγμα της Ελλάδας -αναθεώρηση 2001- άρθρο 21 παρ. 6).

Η έλλειψη προσβασιμότητας στις υποδομές, υπηρεσίες και αγαθά, είναι αντισυνταγματική πράξη και γεννά δικαίωμα αγωγής.

Με επιστολή της προς το υπουργείο Υγείας, η Συνομοσπονδία ζητά την άμεση καταγγελία της σύμβασης εκμίσθωσης του κτιρίου, ώστε η 6ης Υγειονομική Περιφέρεια να μεταφερθεί σε κτίριο που θα πληροί όλους τους κανόνες προσβασιμότητας.




1 σχόλιο: