Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Συναντήσεις Υφυπουργού με Περιφερειάρχες.



Συναντήσεις του Θάνου Μωραΐτη με τους Περιφερειάρχες της χώρας, ζήτησε αυστηρό χρονοδιάγραμμα
Στόχος, η επιτάχυνση του ΕΣΠΑ
Ολοκληρώθηκε χθες Τετάρτη 27 Ιουλίου, ο πρώτος κύκλος συναντήσεων εργασίας του Υφυπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Θάνου Μωραΐτη με τους αιρετούς Περιφερειάρχες της χώρας με στόχο την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που ανακοινώσε πρόσφατα ο Υπουργός κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδής
Οι συναντήσεις στις οποίες συμμετείχε και η Ειδική Γραμματέας κ. Γεωργία Ζεμπιλιάδου πραγματοποιήθηκαν σε πολύ καλό κλίμα, ενώ τονίστηκε και από τις δυο πλευρές η ανάγκη συντονισμού αλλά και πιο τακτικής επαφής.








Ο Υφυπουργός ενημέρωσε διεξοδικά για τα νέα δεδομένα μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για το ΕΣΠΑ, την πορεία της αναθεώρησης καθώς και τα δέκα βήματα που ανακοίνωσε η πολιτική ηγεσία για την επιτάχυνση του και ειδικότερα για την ανάγκη απένταξης των «νεκρών έργων» ώστε να προχωρήσουν άλλα ώριμα έργα. Ειδικά στο σημείο αυτό υπήρξε κατανόηση της αναγκαιότητας αυτής απ’ολους τους Περιφερειάρχες στους οποίους μάλιστα δόθηκε σχετική λίστα με τα «κοιμώμενα» έργα και τους «νεκρούς» κωδικούς των προγραμμάτων της κάθε περιφέρειας καθώς και μια μεθοδολογία η οποία μπορεί να διευκολύνει τον εντοπισμό ώριμων έργων.
Ο κ. Μωραΐτης τόνισε στις συναντήσεις ότι θα σταθεί αρωγός στο έργο των Περιφερειαρχών σημειώνοντας μάλιστα ότι «το Υπουργείο θα παρέχει το απαιτούμενο εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και τους τεχνικούς συμβούλους για να τρέξουν τα περιφερειακά προγράμματα, μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο υποστήριξης που θα επεξεργασθεί από κοινού».
Ιδιαίτερη σημασία έδωσε ο Υφυπουργός στο θέμα της τεχνική βοήθειας η οποία θα μπορεί πλέον να χρηματοδοτεί και μελέτες ωρίμανσης των έργων. Όπως είπε «θα είναι ένα βασικό εργαλείο για τη στήριξη των δικαιούχων ώστε να προχωρούν με πιο ταχείς ρυθμούς τις διαδικασίες αξιολόγησης, ένταξης και αποτελεσματικής υλοποίησης έργων».
Τέλος, ο Υφυπουργός σημείωσε την ανάγκη να τηρηθεί ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα. Πιο συγκεκριμένα:
1. Άμεση ολοκλήρωση της γραπτής διαδικασίας των επιτροπών παρακολούθησης.
2. Να ανοίξουν όλοι οι κωδικοί μέχρι τέλος Αυγούστου. Να δημοσιευθούν προσκλήσεις όπου δεν έχει γίνει.
3. Να ξεκινήσει άμεσα η μεθοδολογία για τον εντοπισμό ώριμων έργων με στόχο να έχουμε αποτελέσματα τον Σεπτέμβρη.
4. Να γίνει το ξεκαθάρισμα των προγραμμάτων μέχρι τον Σεπτέμβρη.
5. Να προσδιορισθούν επακριβώς τα έργα flagships της κάθε περιφέρειάς μέχρι τον Σεπτέμβρη, ώστε να επικεντρωθούν από κοινού οι προσπάθειές για την ωρίμανση και υλοποίησή τους.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου