Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Ανδρέας Μακρυπίδης: «Άμεση καταβολή των αποζημιώσεων στους Σπαραγγοπαραγωγούς Αιτ/νίας».



Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Ανδρέας Μακρυπίδης, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ.Κώστα Σκανδαλίδη με θέμα τις μεγάλες καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις των Σπαραγγοπαραγωγών. Με την ερώτηση του ο Βουλευτής ζητά την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς Σπαραγγιών του Νομού Αιτ/νίας, αφού εδώ και μήνες έχει παρθεί η απόφαση εκ μέρους του ΕΛΓΑ και έχουν ολοκληρωθεί οι αιτήσεις και οι εκτιμήσεις.
Συγκεκριμένα ο Ανδρέας Μακρυπίδης αναφέρει στην ερώτηση του τα εξής: «Μεγάλες καθυστερήσεις παρατηρούνται στις αποζημιώσεις των Σπαραγγοπαραγωγών για τις εκτεταμένες ζημιές που υπέστησαν κατά την καλλιεργητική περίοδο του έτους 2009 εξαιτίας δυσμενών καιρικών συνθηκών. Οι ζημιές αυτές είχαν ως συνέπεια μεγάλη απώλεια εισοδήματος για τις οικογένειές τους, αλλά και κατ‘επέκταση για τις τοπικές κοινωνίες που στηρίζονται σε αυτές τις δραστηριότητες.










Η μεγάλη μείωση στην παραγωγή του 2009, που έχει καταγραφεί και είναι πραγματική, επιβάλλει την άμεση στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών μέσω αποζημίωσης από τον Ε.Λ.Γ.Α. ανάλογης του ύψους των ζημιών. Στην κατεύθυνση αυτή βρίσκεται η απόφαση του ΕΛΓΑ, ωστόσο ενώ έχουν γίνει οι αιτήσεις και έχουν ολοκληρωθεί οι εκτιμήσεις καθυστερεί η καταβολή της αποζημίωσης σε όσους σπαραγγοπαραγωγούς επλήγησαν.
Στην σημερινή δυσμενή οικονομική συγκυρία όπου η οικονομική κατάσταση των σπαραγγοπαραγωγών πλήττεται σοβαρά είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποδοθεί άμεσα από την Πολιτεία η αποζημίωση που δικαιούνται.
Το σπαράγγι, αποτελεί ένα ανταγωνιστικό ελληνικό προϊόν, που θα πρέπει να στηριχτεί, αφού παρέχει χιλιάδες θέσεις εργασίας στο χωράφι και στα συσκευαστήρια και ενισχύει τις ελληνικές εξαγωγές, το ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων και την εθνική οικονομία.»



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου