Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ - ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ.




Ανδρέας Μακρυπίδης: «Να ξεπεραστούν οι καθυστερήσεις και τα εμπόδια για
τα Φωτοβολταϊκά στην Αιτωλοακαρνανία και να δοθεί παράταση.»

O Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ., Ανδρέας Μακρυπίδης κατέθεσε ερώτηση στους συναρμόδιους Υπουργούς Περιβάλλοντος κ.Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Κώστα Σκανδαλίδη για το ξεπέρασμα των μεγάλων καθυστερήσεων και την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αιτήσεις των αγροτών Αιτ/νίας για Φωτοβολταϊκούς σταθμούς, προκειμένου να ικανοποιηθούν όλο οι αγρότες και να ενισχυθεί το εισόδημα τους μέσω της εφαρμογής των πλεονεκτημάτων του Νόμου. Στο πλαίσιο αυτό ο Ανδρέας Μακρυπίδης ζητά με την ερώτηση του τα εξής:







• Να δοθεί παράταση ενός μήνα και να ισχύσει η τιμή 0,42 €/Kwh για τις προσφορές σύνδεσης μέχρι 31η Αυγούστου 2011 (αντί 31η Ιουλίου 2011 που ισχύει σήμερα).
• Η Δ.Ε.Η να επεκτείνει και να αναβαθμίσει συνολικά το δίκτυο του Νομού Αιτ/νίας (π.χ. άμεση αναβάθμιση της γραμμής R-22 Καστρακίου) για την κάλυψη όλων των αιτήσεων για προσφορές σύνδεσης Φωτοβολταϊκών σταθμών.
• Επίσης, η Δ.Ε.Η να επιταχύνει τις διαδικασίες και να ξεπεράσει τα γραφειοκρατικά εμπόδια για την αποστολή των προσφορών σύνδεσης της 2ης και της 3ης Φάσης στον Νομό Αιτ/νίας, και να μην απαιτεί εγγυητική από τους αγρότες που έχουν εγκεκριμένο δάνειο για την χρηματοδότηση επένδυσης σε Φωτοβολταϊκά. Τέλος, οι προσφορές σύνδεσης που εκδίδονται από την Δ.Ε.Η. Α.Ε. να έχουν απεριόριστη χρονική ισχύ αντί της σημερινής εξάμηνης.
• Ο ΔΕΣΜΗΕ Α.Ε., να επιταχύνει τις διαδικασίες για την έγκριση των τελικών φακέλων, και να προχωρήσει άμεσα στην υπογραφή συμβάσεων πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας. Στην κατεύθυνση αποσυμφόρησης του τεράστιου όγκου των αιτήσεων και αποκέντρωσης της διαδικασίας, να εξεταστεί η εφαρμογή της εκκρεμούσα απόφασης της ΡΑΕ υπ'αρίθμ.679/2011, που εγκρίνει την εξουσιοδότηση για υπογραφή των συμβάσεων από τις κατά τόπους ΔΕΗ.

Στην ερώτηση του ο Ανδρέας Μακρυπίδης αναφέρει τα εξής: «Η διαρκής μείωση του αγροτικού εισοδήματος στο Νομό Αιτ/νίας και η αδυναμία αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών, ιδιαίτερα των καπνοπαραγωγών, λόγω του μικρού κλήρου που ως επί το πλείστον διαθέτουν, ώθησε μεγάλη μερίδα των αγροτών του Νομού να εναποθέσουν τις ελπίδες τους, για βελτίωση του εισοδήματος τους, στις επενδύσεις σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς που προβλέπονται από τον ν.3951/2010, ξοδεύοντας σημαντικά χρηματικά ποσά και χρόνο στις διαδικασίες που προβλέπονται.
Οι μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας στις διαδικασίες που αφορούν τις συγκεκριμένες επενδύσεις δεν έχουν μέχρι στιγμής επιτρέψει να εφαρμοστούν οι προβλέψεις του Νόμου. Αντιθέτως, έχουν δημιουργήσει αβεβαιότητα στους αγρότες επενδυτές σχετικά με την σκοπιμότητα και την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος. Εάν χαθεί και άλλος πολύτιμος χρόνος, οι επενδύσεις σε Φωτοβολταϊκά θα κριθούν ασύμφορες και θα παραμείνουν στα χαρτιά με αποτέλεσμα να ζημιωθούν οι αγρότες για τα χρήματα που έχουν ήδη πληρώσει για τις προκαταρκτικές εργασίες, αλλά και να χαθεί μια μεγάλη ευκαιρία για την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος.
Οι καθυστερήσεις στην Αιτ/νία αφορούν κύρια τα δύο σημαντικότερα στάδια για την ολοκλήρωση των επενδύσεων, δηλαδή καθυστερήσεις στην υπογραφή συμβάσεων πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας από τη Δ.Ε.Σ.Μ.Η.Ε. Α.Ε., με εκατοντάδες αιτήσεις Αιτωλοακαρνάνων αγροτών να βρίσκονται στην αναμονή, καθώς και καθυστερήσεις στην αποστολή των προσφορών σύνδεσης από την Δ.Ε.Η. Α.Ε., αφού στην Αιτ/νία εκκρεμούν συνολικά οι προσφορές της 2ης Φάσης και της 3ης Φάσης.
Οι συγκεκριμένες καθυστερήσεις επιφέρουν σταδιακή μείωση των τιμών πώλησης, χωρίς να υπάρχει υπαιτιότητα των αγροτών και ουσιαστικά ακυρώνουν το συγκεκριμένο πλεονέκτημα στην πράξη. Επιπλέον, έχουν δημιουργήσει και άλλα οικονομικά αντικίνητρα στους αγρότες. Συγκεκριμένα, στο κόστος της προσφοράς σύνδεσης της Δ.Ε.Η., πέρα από τους κυρίως όρους, περιλαμβάνεται και έκδοση εγγυητικής για δύο χρόνια ύψους 15.000€, η οποία επιστρέφεται μόνο μετά τη σύνδεση του Φωτοβολταϊκού πάρκου με το δίκτυο της ΔΕΗ. Με αυτό τον τρόπο, πέρα από το ότι δεσμεύονται χρήματα των αγροτών για απροσδιόριστο διάστημα, εάν ο ΔΕΣΜΗΕ καθυστερήσει για πάνω από δύο χρόνια να υπογράψει τις συμβάσεις τότε οι εγγυητικές θα εκπέσουν, ζημιώνοντας τους αγρότες.
Έτσι, αντιμετωπίζοντας τέτοιους κινδύνους λόγω των καθυστερήσεων, οι αγρότες αποθαρρύνονται να προχωρήσουν τις επενδύσεις, ακόμα και εάν έχουν στα χέρια τους προσφορά σύνδεσης από την ΔΕΗ (που ενδεχομένως να λήγει αφού έχει ισχύ εξαμήνου) ή έχουν εγκεκριμένο δάνειο για την χρηματοδότηση της επένδυσης.
Για να ξεπεραστούν τα ανωτέρω προβλήματα, η Δ.Ε.Η θα πρέπει να ανταποκριθεί με προτεραιότητα, τόσο στο θέμα των δυνατοτήτων, με επέκταση και αναβάθμιση του δικτύου του Νομού Αιτ/νίας για την κάλυψη των Φωτοβολταϊκών, όσο και στην επιτάχυνση των διαδικασιών και την υπέρβαση των γραφειοκρατικών εμποδίων ώστε να προχωρήσουν οι αιτήσεις με προτεραιότητα. Επίσης, η Δ.Ε.Η. δεν θα πρέπει να ζητάει εγγυητική σε όσους επενδυτές έχουν εγκεκριμένο τραπεζικό δάνειο, αφού στην περίπτωση αυτή η οικονομική τους επάρκεια είναι καλυμμένη, αλλά και θα πρέπει να επεκτείνει την χρονική ισχύ των προσφορών σύνδεση πέραν του εξαμήνου.
Ο ΔΕΣΜΗΕ Α.Ε. θα πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες έγκρισης των τελικών φακέλων και να προχωρήσει την υπογραφή συμβάσεων πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, εφαρμόζοντας την εκκρεμούσα απόφαση της ΡΑΕ υπ'αρίθμ.679/2011, που εγκρίνει την εξουσιοδότηση για υπογραφή των συμβάσεων από τις κατά τόπους ΔΕΗ, αποσυμφορόντας τον τεράστιο όγκο των αιτήσεων και αποκεντρώνοντας την διαδικασία.»




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου