Τρίτη 24 Μαΐου 2011

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ - Περιφερειακό Τμήμα Νομού Αιτωλοακαρνανίας.



ΘΕΜΑ: Συνέχιση Προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ΄οίκον» και βελτιωτικές τροποποιήσεις σε αυτό.


Η 16η Μαϊου 2011 ήταν η καταληκτική ημερομηνία για την επιβολή αιτήσεων ένταξης ωφελούμενων στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ΄οίκον».
Το Υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής λόγω της δυναμικής που έχει δημιουργηθεί στην αγορά ανακοίνωσε ότι η υποβολή των αιτήσεων συνεχίζεται και η υπαγωγή στο Πρόγραμμα θα γίνεται με σειρά προτεραιότητας εως εξαντλήσεως των πόρων που αναλογούν στην Περιφέρεια.
Εως την 16η Μαϊου ο αριθμός των αιτήσεων οι οποίες έχουν λάβει προέγκριση δανείου είναι 15.000 πανελλαδικά. Σημειώνεται ότι οι πόροι του Προγράμματος επαρκούν για περίπου 80.000 αιτήσεις.
Το Υπουργείο λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας και λαμβάνοντας υπ΄ οψιν την εικόνα που αναδεικνύεται από την αποτύπωση των ενεργειακών αναγκών των κτηρίων μετά τις πραγματοποιηθείσες ενεργειακές επιθεωρήσεις προχώρησε και σε τροποποίηση (επι το ευνοϊκότερον) των προϋποθέσεων του Προγράμματος. Οι αλλαγές είναι:









• Επιλέξιμα πλέον είναι τα κτίρια που έχουν κατασκευαστεί μέχρι την 31-12-1989 και βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης εως 2.100 €/τ.μ. (πριν εως 31-12-79 και 1.700 €/τ.μ.)
• Για μεμονωμένα διαμερίσματα πολυκατοικίας μπορεί να υποβληθεί πλέον αίτηση χωρίς καμμία πρόσθετη προϋπόθεση (πριν υπήρχαν προϋποθέσεις δύσκολα αντιμετωπίσιμες).
• Η εξοικονόμηση που πρέπει να επιτευχθεί μέσω των παρεμβάσεων του Προγράμματος μειώθηκε στο 30% από 50%.
• Στις επιλέξιμες δαπάνες προστέθηκαν πλέον και οι πρόσθετες εργασίες και επεμβάσεις που απαιτούνται για την ορθή ολοκλήρωση και τεχνικά άρτια πραγματοποίηση των επεμβάσεων (αποξηλώσεις, καθαιρέσεις, αποκομιδή αντικαταστάσεις κεράμων κ.λ.π.)
• Στην κατηγορία «αντικατάσταση κουφωμάτων και συστημάτων σκίασης» περιλαμβάνεται πλέον και η τοποθέτηση μη σταθερών εξωτερικών σκιάστρων (τέντες).
• Οι εισοδηματικές κατηγορίες των ωφελουμένων από τρείς έγιναν δύο με τα εξής βελτιωμένα κίνητρα:
Κατηγορία Α
Ιδιοκτήτες επιλέξιμων κατοικιών, των οποίων το ατομικό ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα δεν ξεπερνά τις 40.000 € ή τις 60.000 € αντίστοιχα. Τα κίνητρα περιλαμβάνουν επιδότηση επιτοκίου 100% (άτοκο δάνειο) σε συνδυασμό με επιχορήγηση ύψους 35%.
Κατηγορία Β
Ιδιοκτήτες επιλέξιμων κατοικιών, των οποίων το ατομικό ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα βρίσκεται μεταξύ 40.000 και 60.000 € ή 60.000 και 80.000 € αντίστοιχα.Τα κίνητρα περιλαμβάνουν επιδότηση επιτοκίου 100% (άτοκο δάνειο) σε συνδυασμό με επιχορήγηση ύψους 15%.
Η κατάταξη στις ανωτέρω κατηγορίες γίνεται βάσει της τελευταίας διαθέσιμης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
• Ο μέγιστος χρόνος υλοποίησης των παρεμβάσεων μειώνεται σε 4 μήνες (πριν 6 μήνες) από την υπογραφή της δανειακής σύμβασης.
Κάθε ενδιαφερόμενος πρέπει να απευθύνεται σε μια από τις Τράπεζες (ΕΘΝΙΚΗ, EUROBANK, ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ALPHA) προκειμένου να λάβει την προέγκριση του δανείου και κατόπιν σε έναν ενεργειακό επιθεωρητή με τον οποίο θα προχωρήσει στην επιλογή των επεμβάσεων και την ολοκλήρωση των διακιολογητικών που απαιτούνται για την αίτηση.
Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να επισκεφθεί την ιστοσελίδα του ΤΕΕ Αιτωλοκαρνανίας στην διεύθυνση www.teeait.gr προκειμένου να λάβει όλη την σχετική πληροφόρηση σχετικά με το Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ΄οικον» τον πίνακα των Ενεργειακών Επιθεωρητών αλλά και ότι αφορά γενικά τον «Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων»


Για τη Δ.Ε.
Ο Πρόεδρος

ΡΟΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου