Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Απολογισμός της εθελοντικής εκστρατείας καθαρισμού στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού.




Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού σε συνεργασία με το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS ολοκλήρωσε τον εθελοντικό καθαρισμό ακτών και φυσικών τοπίων του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού.
Γιορτάζοντας με τον δικό μας έμπρακτο τρόπο την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας (22 Μαΐου) και την Παγκόσμια Ημέρα Χελώνας (23 Μαΐου), «ταξιδέψαμε» σε τρεις ιδιαίτερες περιοχές του Εθνικού Πάρκου.
Την Κυριακή το πρωί μαζί με την Ομοσπονδία Αλιέων Ηπείρου, τους Ενεργούς Πολίτες Αμβρακικού και το Σύλλογο Προστασίας Αράχθου, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά απομακρύναμε σκουπίδια και απορρίμματα από το σύμπλεγμα των Κορακονησίων στο κέντρο του Αμβρακικού κόλπου και από την πίσω πλευρά της Κορωνησίας. Τελικά, το απορριμματοφόρο του Δήμου Αρταίων περισυνέλλεξε περισσότερες από 70 μεγάλες σακούλες απορριμμάτων, από μια περιοχή που και πέρυσι ακριβώς την ίδια εποχή είχε ξανακαθαριστεί!!!










Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει ότι τα υγροτοπικά οικοσυστή-ματα είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε ρυπαντικά φορτία που έχουν τη δυνατότητα επίπλευσης (πλαστικές συσκευασίες, νάιλον μπουκάλια κ.α.) και υποβάθμισης περιο-χών που βρίσκονται δεκάδες χιλιόμετρα μα-κριά από τις πηγές ρύπανσης.
Για αυτό ακριβώς το λόγο την Κυριακή το απόγευμα, είχε προγραμματιστεί η προσπάθεια καθαρισμού να επικεντρωθεί σε ένα “hot spot” του Εθνικού Πάρκου, τη ζώνη πλημμυρών του ποταμού Λούρου, πλησίον του οικισμού της Πέτρας. Σε μια περιοχή που βρίσκεται στην Α’ Ζώνη Προστασίας της Φύσης και είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο για την τροφοδότηση του βάλτου της Ροδιάς με φρέσκο γλυκό νερό, όσο και για τον αυτοκαθαρισμό και την εξυγίανση των υδάτων του Λούρου, πριν αυτός καταλήξει στον Αμβρακικό κόλπο.
Αυτή τη φορά είχαν προστρέξει για βοήθεια ευαισθητοποιημένοι πολίτες της γύρω περιοχής, ο Σύλλογος Προστασίας Λούρου και …ο Δήμος Ζηρού. Δυστυχώς, η συμβολή του Δήμου μόνο θετική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού τα μηχανήματα που έστειλε αντί να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των ογκωδών υλικών (διευκολύνοντας έτσι το έργο των εθελοντών) χρησιμοποιήθηκαν για το «κουκούλωμα» των απορριμμάτων (αναγκάζοντας τους εθελοντές να αναλωθούν σε μια άκαρπη προσπάθεια ξεθαψίματος). Συνολικός απολογισμός: μερικές μόνο σακούλες σκουπιδιών, ένα παλιό στρώμα, μια
χαλασμένη τηλεόραση και ένα σπασμένο παρμπρίζ αυτοκινήτου! Όλοι οι παρευρισκόμενοι φύγαμε με μια πίκρα για την ημιτελή προσπάθεια αλλά και με την υπόσχεση που δώσαμε να επιστρέψουμε ξανά για να επουλώσουμε οριστικά αυτή τη φορά την ανοιχτή πληγή που δυσφημεί την περιοχή, προσβάλλει την αισθητική μας και απαξιώνει τον πολιτισμό μας. Αναμένουμε την τήρηση των δεσμεύσεων που ανέλαβαν οι τοπικές αρχές για την άμεση και οριστική αποκατάσταση του σκουπιδότοπου της Πέτρας και θα επαγρυπνούμε προκειμένου στη θέση της χωματερής που θα κλείσει να μην ξεφυτρώσουν άλλες νέες.
Ευτυχώς, η φετινή εκστρατεία καθαρισμού του Εθνικού Πάρκου ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη Δευτέρα το πρωί στην παραλία της Βόνιτσας. Η μαζική προσέλευση περισσότερων από 250 μαθητών του 1ου και 2ου Δημοτικού Βόνιτσας και η ουσιαστική συμβολή της Δημοτικής Αρχής μας ικανοποίησε πλήρως και μας γέμισε ελπίδες για το μέλλον. Το κέφι και η όρεξη όλων των παιδιών που ανταποκρίθηκαν και με το παραπάνω σε ότι τους ζητήσαμε, μας εξέπληξε ευχάριστα και μας αναπτέρωσε το ηθικό. Ο αυθόρμητος και ακούραστος τρό-πος εργασίας των παιδιών είχε σαν αποτέλεσμα 500 μέτρα πεντακά-θαρης παραλίας και 2 μεγάλα φορτηγά του Δήμου γεμάτα με κάθε λογής σκουπίδι και άχρηστο υλικό. Τα παιδιά λοιπόν μας έδειξαν το δρόμο και μας υποχρεώνουν να δουλέψουμε πιο οργανωμένα και συστηματικά προκειμένου να ανταπεξέρθουμε στις απαιτήσεις που δικαιολογη-μένα έχουν από εμάς.

Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού σε συνεργασία με το Δίκτυο Μεσόγειος SOS, την τοπική αυτοδιοίκηση και κάθε ευαισθητοποιημένη ομάδα πολιτών (μικρών και μεγάλων), θα συνεχίσει την προσπάθεια με διαρκώς εντεινόμενους ρυθμούς, προσδοκώντας να φτάσουμε μια μέρα στο σημείο που οι εκστρατείες καθαρισμού στον Αμβρακικό κόλπο να αποτελούν μία περιττή, μακρινή ανάμνηση.


Με εντολή του Προέδρου του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού
Τριαντάφυλλου Αλμπάνη / Καθηγητή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Ο Συντονιστής του Φορέα Διαχείρισης
Υγροτόπων Αμβρακικού

Δημήτρης Μπαρέλος






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου