Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Ανδρέας Μακρυπίδης σε Βουλευτές Γαλλίας και Γερμανίας: «Η Ελλάδα χρειάζεται Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη και όχι Ευρωπαϊκή Τιμωρία.»



Συνάντηση είχε ο Βουλευτής κ. Ανδρέας Μακρυπίδης, ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, επικεφαλής πενταμελούς Διακομματικής Αντιπροσωπείας της Επιτροπής, με αντίστοιχες αντιπροσωπείες Γερμανών και Γάλλων Βουλευτών, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις για την οικονομική και πολιτική επικαιρότητα, την κρίση και τις εξελίξεις σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Ελλάδα.
Επικεφαλής της αντιπροσωπείας των Γερμανών Βουλευτών ήταν η Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνο-Γερμανικής Φιλίας και Βουλευτής του κόμματος της Αριστεράς «DIE LINKE» κα.Annete Groth, ενώ εκ μέρους των Γαλλικής πλευράς, επικεφαλής ήταν ο Πρόεδρος της Ελληνο-Γαλλικής ομάδας φιλίας και Βουλευτής του Λαϊκού Κόμματος κ.Bernard Perrut. Οι δύο συναντήσεις έγιναν στην ειδική αίθουσα Διεθνών Σχέσεων της Βουλής και η συζήτηση που διήρκεσε τρεις (3) ώρες ήταν ουσιαστική και εποικοδομητική για όλες τις πλευρές.








Συγκεκριμένα στη συνάντηση με την Γαλλική αντιπροσωπεία, ο Ανδρέας Μακρυπίδης καλωσόρισε τα μέλη της αποστολής επαναβεβαιώνοντας τις διαχρονικές φιλικές σχέσεις των δύο κρατών. Επιπρόσθετα εξήρε τη συμβολή της Γαλλίας μέσα από μεγάλους ηγέτες όπως ο Ζισκάρ Ντε Στεν, ο Φρανσουά Μιτεράν και ο Ζακ ντε Λορ, που είχαν όραμα τη δημιουργία μιας Ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης με αλληλεγγύη των κρατών μελών. Επίσης ο Βουλευτής τόνισε ότι η Γαλλία αποτελεί σημαντικό επενδυτή στη χώρα μας σε σύγχρονους κλάδους όπως πληροφορική, χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, ενέργεια, τρόφιμα, τουρισμός, τέχνες κ.λ.π.
Στη συνέχεια ο Ανδρέας Μακρυπίδης αναφέρθηκε στη διακριτή, αποδοτική και αλληλέγγυα στάση που τήρησε η Γαλλία για την αναγκαιότητα ύπαρξης Μηχανισμού Στήριξης, ώστε να επιτύχει η Ελληνική προσπάθεια για τη βιώσιμη εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους και για να μην οδηγηθούμε σε χρεωκοπία και σε έξοδο από το Ευρώ.
Ωστόσο, ο Βουλευτής παρατήρησε ότι απαιτείται μεγαλύτερη αλληλεγγύη των Κρατών της Ε.Ε., την στιγμή που η Ελληνική Κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε πρωτόγνωρα μέτρα περιοριστικής πολιτικής σε συνθήκες ύφεσης και έχει τη βούληση να επιταχύνει μεταρρυθμίσεις που θα περιληφθούν στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα, με έμφαση στις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας, αλλά και στην αύξηση των εσόδων και την περιστολή των δαπανών. «Οι φίλοι στα δύσκολα φαίνονται», κατέληξε ο Βουλευτής.
Αντίστοιχα, κατά την συνάντηση με την Γερμανική Αντιπροσωπεία, ο Βουλευτής αφού τους καλωσόρισε, αναφέρθηκε στις ελληνικές προσπάθειες για την έξοδο από την κρίση. Τόνισε ότι παρόλο το περιορισμένο χρονοδιάγραμμα και τα υψηλά επιτόκια της Δανειακής Σύμβασης, η Ελληνική Κυβέρνηση κατάφερε να μειώσει το έλλειμμα από 15,4% σε 10,5%, μέσα από σκληρές αποφάσεις όπως η μείωση των μισθών και των συντάξεων, ο περιορισμός της σπατάλης στις δαπάνες π.χ. στον τομέα της υγείας, της πολυφαρμακίας κ.λ.π, αλλά και με μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και τις εργασιακές σχέσεις. Ωστόσο ο Βουλευτής αναγνώρισε ότι έχουν γίνει λάθη, παραλείψεις και καθυστερήσεις εκ μέρους της χώρας μας για πολλές δεκαετίες, αλλά δήλωσε ότι σήμερα υπάρχει η πολιτική βούληση να εφαρμοστεί ένα Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα για τα έτη 2012-2015 που θα ψηφισθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και θα εγκριθεί από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στο τέλος του Ιουνίου 2011.
Στη συνέχεια ο Βουλευτής υπογράμμισε τις διαχρονικές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών, που καθιστούν την Γερμανία το σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της Ελλάδας, όχι πάντα χωρίς προβλήματα αδιαφάνειας, με εκατέρωθεν ευθύνες, όπως στις περιπτώσεις SIEMENS και HDW – Υποβρύχια κ.λ.π. Επιπλέον τόνισε ότι η Γερμανία, δίκαια μπορεί να χαρακτηριστεί ως η οικονομική ατμομηχανή της Ε.Ε., γεγονός όμως που επαυξάνει τις ευθύνες της για την προοπτική της Ευρωπαϊκής Οικονομίας και των αδύναμων χωρών, που δεν πρέπει κανείς να ξεχνάει ότι καταναλώνουν τα Γερμανικά προϊόντα, αφού το 70% των εξαγωγών της γίνεται στα κράτη μέλη της Ε.Ε. Μια ηγέτιδα δύναμη όπως η Γερμανία απαιτείται να επιδείξει αλληλεγγύη και όχι διάθεση τιμωρίας σε περιπτώσεις όπως της Ελλάδας, αφού κάτι τέτοιο είναι καταστροφικό για το Ενιαίο Νόμισμα και πισωγύρισμα για την Ευρώπη.
Επισήμανε επίσης, την έλλειψη οράματος για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση από τους σημερινούς ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που προσπάθησαν και πέτυχαν σε μεγάλο βαθμό ηγέτες όπως οι Χέλμουτ Σμιτ, Χέλμουτ Κολ και Γκέρχαρντ Σρέντερ. Χρειάζεται τόλμη εκ μέρους της Γερμανικής Κυβέρνησης για να λυθεί το πρόβλημα δανεισμού απο τις Αγορές και να αποθαρυνθεί η κερδοσκοπία, τόνισε ο Βουλευτής, με αποφάσεις όπως η άμεση λειτουργία του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης, η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και η μείωση του επιτοκίου.
Ο Ανδρέας Μακρυπίδης στην συνέχεια αναφέρθηκε στις Γερμανικές Αποζημιώσεις από τις καταστροφές που υπέστη η χώρα από τα κατοχικά στρατεύματα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την αρπαγή των αποθεμάτων του χρυσού από την Τράπεζα της Ελλάδος, υπενθυμίζοντας στους Γερμανούς Βουλευτές την αίτηση που κατέθεσε η Ελληνική Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου στις 12.1.2011 και τη δίκη που εκκρεμεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Τέλος, ο Βουλευτής αναφέρθηκε στο θέμα της λαθρομετανάστευσης και στην ανάγκη να ληφθούν αυστηρά μέτρα ασφαλείας στα Ελληνικά σύνορα, υπενθυμίζοντας ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης. Επίσης, ο Βουλευτής καυτηρίασε τα Δημοσιεύματα του Γερμανικού Τύπου π.χ. FOCUS, SPIEGEL, που αναφέρονται απαξιωτικά στην Ελλάδα, πληγώνουν την εθνική αξιοπρέπεια και εν τέλει βλάπτουν τις σχέσεις των δύο λαών.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου