Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Συνάντηση του Προεδρείου της Ε.Σ.Α.μεΑ. με τον Πρωθυπουργό.


Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, καθώς και τη βαθειά αβεβαιότητα και αγωνία τους για το μέλλον εν μέσω κρίσης εξέθεσε στον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Γ. Παπανδρέου η αντιπροσωπεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία με επικεφαλής τον Πρόεδρό της κ. Ιωάννη Βαρδακαστάνη, κατά τη συνάντηση που πραγματοποίησαν την Πέμπτη 23.12.10 στη Βουλή.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. τόνισε στον Πρωθυπουργό ότι η υπάρχουσα κατάσταση έχει κυριολεκτικά «γονατίσει» τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, τους πλέον αποκλεισμένους ανάμεσα στους αποκλεισμένους πολίτες αυτής της χώρας. Σε αυτό το μήκος κύματος, η αντιπροσωπεία της Συνομοσπονδίας εξέθεσε στον κ. Παπανδρέου το σύνολο των αιτημάτων του αναπηρικού κινήματος, όπως αυτά αποτυπώνονται στη Διακήρυξη του μεγάλου πανελλαδικού, παν-αναπηρικού συλλαλητηρίου της αξιοπρέπειας και της τιμής της Ε.Σ.Α.μεΑ., που έλαβε χώρα την 3η Δεκέμβρη 2010 – Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία και συνοψίζονται ως εξής:

- Θεσμική θωράκιση της αναπηρίας
- Προώθηση ενός πολιτικού συστήματος και κράτους στην υπηρεσία του πολίτη με αναπηρία
- Προώθηση μιας οικονομίας της κοινωνικής συνοχής
- Προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης
- Δημιουργία ενός δημόσιου αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους
- Παροχή παιδείας και ισότιμης συμμετοχής στον πολιτισμό, τον τουρισμό, και τον αθλητισμό

Ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, είχαν τον ακόλουθο διάλογο:







Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Θέλαμε να σας δούμε, γιατί θέλαμε να μιλήσουμε για τα προβλήματά σας – ιδιαίτερα αυτή την εποχή που είναι οι μέρες δύσκολες και κρίσιμες – να δώσουμε βάρος σε κοινωνικά στρώματα, που θέλουμε να παραμείνουν ενεργά, να συμμετέχουν ισότιμα και πάντα προσφέροντας δημιουργικά στην κοινωνία.

Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ: Κύριε Πρωθυπουργέ, από την ημέρα που αναλάβατε τα καθήκοντά σας ως Πρωθυπουργός της χώρας σε αυτή την κρίσιμη περίοδο είχαμε και την αγωνία να σας συναντήσουμε, αλλά και την ανάγκη για να σας εκφράσουμε τις δύσκολες στιγμές και καταστάσεις που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους, σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα. Να σας δηλώσουμε ότι, αναγνωρίζουμε, κατανοούμε και πραγματικά εκτιμούμε τη γιγάντια προσπάθεια που κάνετε εσείς προσωπικά και η Κυβέρνησή σας για να ανατάξετε την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία, αλλά να σας πούμε ότι πιστεύουμε ότι η Ελλάδα της Δικαιοσύνης, πρέπει να φαίνεται και είμαστε βέβαιοι ότι το πιστεύετε και ως ιδεολογία και ως κουλτούρα που την έχετε. Η Ελλάδα της Δικαιοσύνης πρέπει να είναι πιο παρούσα στην περίοδο της κρίσης.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Συμφωνούμε σε αυτό ακριβώς Πρόεδρε. Προτεραιότητά μας ήταν να σώσουμε την Ελλάδα, να αντιμετωπίσουμε την κρίση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα δείξουμε σήμερα με όλες μας τις δυνάμεις ότι είμαστε κοντά, αλληλέγγυοι, στα Άτομα με Αναπηρία και γενικότερα στα ασθενέστερα στρώματα.
Γι’ αυτό είμαστε εδώ. Για να δώσουμε βάρος, ακριβώς, σε αυτή την υπόθεση. Και υπάρχουν πολλά που γίνονται και με λιγότερα χρήματα και άλλα, βεβαίως, με σωστή διαχείριση των χρημάτων, ώστε να πάνε εκεί που πρέπει, και ειδικά στην αντιμετώπιση των δικών σας θεμάτων, τα οποία και θα συζητήσουμε. Να ξέρετε ότι, είμαστε κοντά σας σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, για να υπάρχει η αίσθηση Δικαίου στη χώρα μας, κάτι που είναι ένα από τα μεγάλα ζητούμενα της εποχής.

Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ: Ο κόσμος της αναπηρίας κ. Πρωθυπουργέ αναμένει από εσάς, εσάς προσωπικά αυτό το μήνυμα της ασφάλειας και της σιγουριάς ότι στην περίοδο αυτή δεν θα είναι οι ξεχασμένοι πολίτες αυτού του τόπου.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν θα είναι. Ακριβώς, γι’ αυτό είμαστε εδώ.

Το βίντεο από τη συνάντηση, καθώς και φωτογραφικό υλικό είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της Ε.Σ.Α.μεΑ. στο Facebook, καθώς και την ιστοσελίδα του Πρωθυπουργού.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Πρόεδρο της Ε.Σ.Α.μεΑ. κ. Ι. Βαρδακαστάνη στο κινητό τηλέφωνο 6937157193.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου