Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

25% μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές με την Κάρτα Εργασίας.


Κατά 25% θα μειωθούν σταδιακά την επόμενη διετία οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων, με τη θεσμοθέτηση της Κάρτας Εργαίας. Παράλληλα θα περιορισθεί δραστικά απασχόληση ανασφάλιστων, με τη συνδρομή του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, που αναβαθμίζεται με αυξημένες αρμοδιότητες. Η καθιέρωση της Κάρτας Εργασίας και η ενίσχυση του ρόλου του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας προβλέπονται σε σχέδιο νόμου που παρουσίασε στο...
υπουργικό συμβούλιο ο υφυπουργός Εργασίας ο Γ. Κουτρουμάνης.







Το ΣΕΠΕ θα υποχρεούται να επιβάλει κυρώσεις για ανασφάλιστη εργασία, ενώ θα αναλαμβάνει διαμεσολαβητικό ρόλο για την εξωδικαστική επίλυση εργατικών και συλλογικών διαφορών.

Στην Κάρτα Εργασίας θα καταγράφονται ηλεκτρονικά η ώρα προσέλευσης και αποχώρησης του εργαζόμενου, καθώς και το ωράριο εργασίας. Τα στοιχεία καταχωρούνται με On-Line σύνδεση στο κεντρικό σύστημα (ΙΚΑ, ΟΑΕΔ, Σώμα Επιθεωρητών).

Οι επιχειρήσεις πού θα ενταχθούν στο σύστημα ηλεκτρονικής καταγραφής (κάρτα εργασίας) και θα είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις προς ασφαλιστικά Ταμεία, θα πληρώνουν από τον προσεχή Ιούλιο μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές - όπως και το προσωπικό τους. Οι εισφορές θα μειώνονται σταδιακά και το 2013 θα είναι 25% χαμηλότερες από τις τωρινές.

Το όφελος για τον εργοδότη θα είναι η σημαντική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και του μη μισθολογικού κόστους.

Το όφελος για τον εργαζόμενο θα είναι διπλό:
* Θα του παρακρατείται μικρότερη ασφαλιστική εισφορά - άρα παίρνει περισσότερα "στο χέρι".
* Θα περιορισθεί η δυνατότητα του ασυνεπή εργοδότη να αυθαιρετεί σε σχέση με το ωράριο εργασίας, τη διευθέτηση του χρόνου, τις αποδοχές, κλπ.



Πηγή: www.sofokleousin.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου