Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Μερική ή πλήρης δάσωση περιοχών η απάντηση στην άμεση απειλή της ερημοποίησης


Δηλώσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας -17 Ιουνίου 2010








Η μερική ή πλήρης δάσωση απειλούμενων από ερημοποίηση περιοχών μπορεί να προστατεύσει την Ελλάδα και πολλά άλλα μέρη στη Γη από ερημοποίηση, τονίζει ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κρίτων Αρσένης, με αφορμή την φετινή Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας. Η δάσωση εφόσον γίνει με τα κατάλληλα είδη δέντρων, επιτρέπει την αναγέννηση υποβαθμισμένων εδαφών, αυξάνει τη διαθεσιμότητα νερού και την αγροτική παραγωγικότητα. Επιπλέον, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει τον κίνδυνο της κλιματικής μετανάστευσης 60 εκατομμυρίων ανθρώπων προς την Βόρεια Αφρική και την Ευρώπη και του ξεριζωμού 135 εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανήτη έως το 2020 λόγω της ερημοποίησης.

Ακολουθεί το κείμενο των δηλώσεών του.

«Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σχεδόν το ένα τρίτο των αγροτικών περιοχών της Γης έχει καταστεί μη παραγωγικό και κατά συνέπεια έχει εγκαταλειφθεί, ενώ η ερημοποίηση επηρεάζει την ευημερία δυο δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε περισσότερες από εκατό χώρες. Το 41% της επιφάνειας του πλανήτη είναι ξηρές περιοχές που απειλούνται με ερημοποίηση, με απώλεια δηλαδή της παραγωγικότητας του εδάφους και υποβάθμιση. Στο ποσοστό αυτό περιλαμβάνεται ένα μεγάλο μέρος της Αυστραλίας, η δυτική Βόρεια Αμερική, οι Άνδεις, η Μεσόγειος καθώς και ένα μεγάλο τμήμα της Αφρικής.

Και στην Ελλάδα όμως, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Εθνικής Επιτροπής για την καταπολέμηση της ερημοποίησης, το 35% των εδαφών εμφανίζει αυξημένο κίνδυνο ερημοποίησης, ενώ ένα μεγάλο μέρος της γης έχει ήδη ερημοποιηθεί. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι το 8% της ελληνικής γεωργικής γης γίνεται μη καλλιεργήσιμο λόγω της ερημοποίησης, ενώ στις περιοχές «υψηλού κινδύνου» εντάσσονται κύριες περιοχές παραγωγής αγροτικών προϊόντων όπως τμήματα της Θεσσαλίας, η Ανατολική Στερεά, μέρος της Κρήτης αλλά και αρκετά νησιά του Αιγαίου.

Η Κλιματική Αλλαγή, οι εντατικές καλλιέργειες, η υπερβόσκηση, καθώς και η αλόγιστη χρήση νερού είναι οι κύριοι παράγοντες. Η αυξανόμενη όμως ζήτηση για τροφή, βιοκαύσιμα και ζωοτροφές, θα ασκήσουν ακόμα μεγαλύτερη πίεση στο έδαφος.

Αν δεν αναλάβουμε δράση σύντομα, υπολογίζεται ότι έως το 2020 περίπου 60 εκατομμύρια άνθρωποι θα μετακινηθούν από τις ερημοποιημένες περιοχές της υποσαχάριας Αφρικής προς την Βόρεια Αφρική και την Ευρώπη και ότι παγκοσμίως 135 εκατομμύρια άνθρωποι θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο του ξεριζωμού λόγω της ερημοποίησης.

Τα σημερινά παγκόσμια πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης δεν είναι βιώσιμα. Η αναθεώρηση των αγροτικών πρακτικών μας καθώς και του τρόπου διαχείρισης των υδάτινων πόρων είναι αναγκαία για να αποφύγουμε την αύξηση της ερημοποίησης, της περιβαλλοντικής και κλιματικής μετανάστευσης και την κρίση στη γεωργία.


Η μερική ή πλήρης δάσωση απειλούμενων από ερημοποίηση περιοχών μπορεί να προστατεύσει την Ελλάδα και πολλά άλλα μέρη στη Γη από ερημοποίηση. Η δάσωση εφόσον γίνει με τα κατάλληλα είδη δέντρων επιτρέπει την αναγέννηση υποβαθμισμένων εδαφών, αυξάνει τη διαθεσιμότητα νερού και την αγροτική παραγωγικότητα. Στην Ελλάδα ειδικά, η όποια πολιτική αντιμετώπισης της ερημοποίησης, θα πρέπει να συνοδευτεί με κατάλληλο χωροταξικό σχεδιασμό, που να προστατεύει τις ευαίσθητες περιοχές από δόμηση και άλλες εντατικές δραστηριότητες».





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου