Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ


Παρουσιάστηκε το σχέδιο του ΥΠΕΚΑ για την συμμετοχή των ΑΠΕ στην ενέργεια.
Θάνος Μωραΐτης «Πράσινη απάντηση στην κρίση, η επίτευξη του στόχου 20-20-20»









«Με τον σχεδιασμό που παρουσιάζουμε και με την ενεργό συμμετοχή της κοινωνίας και των φορέων στη διαβούλευση, μπορούμε να κάνουμε ένα σημαντικό βήμα, για την επίτευξη του στόχου πού έχουμε θέσει για την συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε θέματα ενέργειας. O φιλόδοξος αυτός σχεδιασμός, προβλέπει σημαντικές επενδύσεις που θα φτάσουν τα 22 δισ. ευρώ στον ενεργειακό τομέα ως το 2020 προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι «20 - 20 – 20». Είναι άλλη μια απόδειξη ότι η πράσινη ανάπτυξη, μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά στην προσπάθεια ανάταξης της χώρας και να δώσει αναπτυξιακό διέξοδο. Η έξοδος από την κρίση, μπορεί να έρθει μέσα από νέες λύσεις και νέα πρότυπα, που θα οδηγήσουν σε νέες θέσεις εργασίας και νέες επενδύσεις» τόνισε σε δήλωση του ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Θάνος Μωραΐτης, με αφορμή την παρουσίαση του σχεδιασμού του ΥΠΕΚΑ για την επίτευξη των στόχων «20-20-20».
Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα «20 - 20 – 20» προβλέπει συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών στο ενεργειακό ισοζύγιο κατά 20 %, μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά το ίδιο ποσοστό και μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου επίσης κατά 20 % ως το 2020.
Για την Ελλάδα οι εθνικοί στόχοι που έχουν τεθεί σε θέματα ενέργειας είναι συμμετοχή των ΑΠΕ κατά 18 % στην τελική κατανάλωση ενέργειας και κατά 40 % στην ηλεκτροπαραγωγή, αύξηση της συμμετοχής των βιοκαυσίμων στο 10 % και μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 4 % σε σχέση με το 2005.
Ο σχεδιασμός του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, περιλαμβάνει δύο κυρίως σενάρια, το σενάριο αναφοράς και το σενάριο επίτευξης των στόχων, τα οποία βασίζονται στις τελευταίες εκτιμήσεις της μεσοπρόθεσμης εξέλιξης των οικονομικών μεγεθών της χώρας, της απόδοσης πολιτικών και μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας και της επιτάχυνσης της διαδικασίας υλοποίησης επενδύσεων για ΑΠΕ. Το σενάριο αναφοράς περιλαμβάνει δράσεις και πολιτικές που έχουν ήδη δρομολογηθεί πριν το 2009, ενώ το σενάριο επίτευξης των στόχων περιλαμβάνει και προσπάθειες που πρόσφατα υιοθετήθηκαν όπως ο νόμος για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των ΑΠΕ.
Τα αποτελέσματα του σεναρίου επίτευξης των στόχων, σε αντίθεση με αυτά του σεναρίου αναφοράς, δείχνουν ότι είναι δυνατή η επίτευξη του 20% στην ενέργεια και 40% στον ηλεκτρισμό από ΑΠΕ. Μέχρι το 2020 αναμένεται να πραγματοποιηθούν επενδύσεις ύψους 16 δισ. ευρώ σε ΑΠΕ που θα καταλήξουν σε περισσότερα από 15.000MW εγκατεστημένης ισχύος, από περίπου 4.500MW το 2010. Πιο συγκεκριμένα, αναμένεται να εγκατασταθούν επιπλέον 6.000MW αιολικά, 2.500MW φωτοβολταϊκά και περίπου 250MW μονάδες με χρήση βιομάζας. Το σύνολο των επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 22 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι, μετά το 2012, σύμφωνα με την Οδηγία 2009/29/ΕΚ η ηλεκτροπαραγωγή από συμβατικά καύσιμα θα επιβαρύνεται με το κόστος αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών που εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται στο ύψος των 20 ευρώ/ MWh, για το ελληνικό σύστημα. Η επίτευξη των στόχων μέσω της αυξημένης διείσδυσης των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή θα έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 1,3 δισ. ευρώ τη δεκαετία 2010- 2020 από τη μείωση των αγορών δικαιωμάτων εκπομπών.
Το Σχέδιο θα βρίσκεται σε διαβούλευση έως τις 28 Ιουνίου και στις αρχές Ιουλίου θα σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με τις πιθανές βελτιώσεις που θα προέλθουν από τη διαβούλευση θα αποτελέσει τη βάση για τη σύνταξη της Υπουργικής Απόφασης, η οποία εξειδικεύει ανά έτος τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας.
Επιπλέον, το Σχέδιο αυτό θα εξετάζεται και θα επικαιροποιείται ανά δύο χρόνια, ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι εξελίξεις της αγοράς και της βελτίωσης των τεχνολογιών, αλλά και η ζήτηση της ενέργειας.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου