Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Βασίλης Ιωάννου: «Τα έργα υποδομής που πραγματοποιούνται θα άρουν την συγκοινωνιακή απομόνωση του νομού Πρέβεζας»
Το Νομάρχη Πρέβεζας, κ. Βασίλη Ιωάννου, επισκέφθηκε ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Γιάννης Μαγκριώτης την Πέμπτη 24 Ιουνίου το απόγευμα. Τον υφυπουργό συνόδευσαν ο Βουλευτής του νομού Πρέβεζας κ. Βαγγέλης Παπαχρήστος, η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου κα Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα, καθώς και υπηρεσιακοί παραγόντες του υπουργείου και συγκεκριμένα ο Γενικός Γραμματέας Συγχρηματοδοτούμενων Δημοσίων Έργων κ. Λαμπρόπουλος καθώς και ο Προϊστάμενος της ΕΥΔΕ-ΜΕΔΕ κ. Χριστοδουλόπουλος.
Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου, συμμετείχαν εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων του νομού Πρέβεζας, οι Δήμαρχοι Πρέβεζας, Λούρου, Φιλιππιάδας, Φαναρίου, Πάργας, Ανωγείου, η Αντιδήμαρχος Θεσπρωτικού, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Ζαλόγγου, εκπρόσωποι του Τεχνικού Επιμελητηρίου, του Εμπορικού Επιμελητηρίου καθώς και εκπρόσωποι των εργοληπτών Δημοσίων Έργων.
Ο Υφυπουργός, στην εισαγωγική του ομιλία, αφού ευχαρίστησε τόσο την Γενική Γραμματέα Περιφέρειας Ηπείρου όσο και το Νομάρχη Πρέβεζας για την καλή συνεργασία που έχουν όλο αυτό το διάστημα, αναφέρθηκε στα έργα υποδομής που συντελούνται ή έχουν προγραμματιστεί και που θα συμβάλλουν σημαντικά στην προσπελασιμότητα του νομού Πρέβεζας και γενικότερα της Ηπείρου.
«Η Ήπειρος, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγκριώτης, βρέθηκε πολύ πίσω στην ανάπτυξη και στους δείκτες κοινωνικής ευημερίας για δύο κυρίως λόγους:
1.Λόγω των μεγάλων παραγωγικών αναδιαρθρώσεων της οικονομίας
2.Λόγω της έλλειψης αναπτυξιακών υποδομών, κυρίως οδικών, που θα στήριζαν τόσο τους παραδοσιακούς οικονομικούς κλάδους της περιοχής όσο και τις νέες ευκαιρίες
Δυστυχώς, την τελευταία πενταετία, διευρύνθηκε ακόμη περισσότερο το αναπτυξιακό έλλειμμα. Η κατασκευή των βασικών αναπτυξιακών υποδομών είναι βασική προϋπόθεση για να αξιοποιήσουν οι περιοχές της Ηπείρου τα δικά τους συγκριτικά πλεονεκτήματα. Αυτή είναι η επιλογή του Πρωθυπουργού και οι προτεραιότητες που έχει θέσει ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, παρά την οικονομική κρίση και τη δημοσιονομική στενότητα. Η ολοκλήρωση του οριζόντιου άξονα της «Εγνατίας Οδού» και η κατασκευή των οδικών συνδέσεών της με τους νομούς της Ηπείρου και τα παραγωγικά κέντρα είναι μια από τις προϋποθέσεις. Ειδικότερα, η σύνδεση των νομών Πρέβεζας και Άρτας με τον οριζόντιο άξονα της «Εγνατίας» είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των περιοχών αυτών. Για την επίτευξη αυτού του στόχου υπάρχουν δύο επιλογές: α) η σύνδεση μέσω της Ιόνιας Οδού με την Εγνατία και β) μέσω της παραλιακής Εθνικής οδού Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας».
Στη συνέχεια, ο κ. Μαγκριώτης αναφέρθηκε στην κατασκευή του οδικού άξονα της «Ιόνιας Οδού», ένα αίτημα πολλών ετών όπως είπε, το οποίο παρουσιάζει καθυστερήσεις, λόγω κυρίως των ελλείψεων που είχε η σύμβαση και των προβλημάτων που παρουσιάζονται στις απαλλοτριώσεις, ενώ έκανε λόγο για σοβαρότατες ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης για την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης του έργου με την συμβατική υποχρέωση παράδοσης των ελεύθερων γηπέδων (απαλλοτριώσεων) σε 12 μήνες. Έτσι, ο κ. Μαγκριώτης επιβεβαίωσε το γεγονός ότι για τις όποιες καθυστερήσεις το Ελληνικό Δημόσιο πληρώνει ποινική ρήτρα στην παραχωρησιούχο εταιρία και κάλεσε τους τοπικούς φορείς και κυρίως τους Δήμους να συμβάλλουν στην ταχύτερη απελευθέρωση των εκτάσεων ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή του έργου το συντομότερο δυνατόν.
Τέλος, ο Υφυπουργός αναφερόμενος στον αυτοκινητόδρομο «Άκτιο-Αμβρακία» τόνισε ότι ο ανάδοχος για τα τρία βασικά τμήματα έχει εγκατασταθεί και ταυτόχρονα έχει δημοπρατηθεί το τμήμα Καρτέρι-Πάργα, καθώς και η κατασκευή της γέφυρας στην περιοχή της Δέσπως, η οποία είχε καταστραφεί πριν περίπου πέντε χρόνια.
Στην αντιφώνησή του ο Νομάρχης Πρέβεζας, αναφέρθηκε στην «Εγνατία Οδό», τονίζοντας ότι η μη ολοκλήρωσή της δημιουργεί προβλήματα επισκεψιμότητας στην Ήπειρο, με δυσμενή αντίκτυπο στον τουρισμό της. Για το λόγο αυτό ζήτησε από τον Υφυπουργό να δοθούν εναλλακτικές προσβάσεις και λειτουργικές διευκολύνσεις στους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας που επιθυμούν να επισκεφθούν την Ήπειρο.
Όσον αφορά την «Ιόνια Οδό» ο κ. Ιωάννου συμφώνησε ότι η κατασκευή της παρουσιάζει πολλά προβλήματα και καθυστερήσεις, ενώ τόνισε ότι η Νομαρχία Πρέβεζας είναι στη διάθεση όλων των φορέων προκειμένου μέσα από την συνεργασία όλων να βρεθούν λύσεις, κυρίως στο θέμα των απαλλοτριώσεων.
Ειδικότερα, για τον αυτοκινητόδρομο «Άκτιο-Αμβρακία», ο οποίος σύντομα ξεκινά, ο Νομάρχης δήλωσε: «Κύριε Υπουργέ, θέλω να σας συγχαρώ γιατί πράγματι ακούσατε την φωνή της τοπικής κοινωνίας. Για μας, ο οδικός άξονας «Άκτιο-Αμβρακία», είναι ό,τι για την Βόρεια Ελλάδα η «Εγνατία Οδός», γιατί μόνο έτσι μπορεί να αρθεί η συγκοινωνιακή απομόνωση της Πρέβεζας και να αποκτήσει προσπελασιμότητα». Παράλληλα, ζήτησε στο συγκεκριμένο έργο να απασχοληθούν και άνθρωποι από την Πρέβεζα, επισημαίνοντας ότι ο νομός Πρέβεζας έχει έμπειρο εργατοτεχνικό προσωπικό που μπορεί να αξιοποιηθεί καταλλήλως. Όπως όμως χαρακτηριστικά τόνισε ο Νομάρχης Πρέβεζας, το έργο αυτό είναι αναγκαίο να συνδυαστεί με τη ριζική αναβάθμιση της παραλιακής εθνικής οδού Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας. «Ειδικότερα το τμήμα από τη χιλιομετρική θέση 25.000 μέχρι 32.000 απαιτεί ΑΜΕΣΑ σημειακές παρεμβάσεις για να αρθούν παγίδες που έχουν δημιουργηθεί από καταπτώσεις και κατολισθήσεις, οι οποίες προκαλούν σοβαρά τροχαία ατυχήματα», και συνέχισε: «Εδώ και 4 χρόνια το Υπουργείο Υποδομών εκπονεί μια μελέτη παράπλευρων δρόμων και κόμβων από την υποθαλάσσια σήραγγα μέχρι το Μονολίθι, μελέτη η οποία δυστυχώς καθυστερεί. Παράλληλα, τα έργα του κόμβου στην έξοδο της σήραγγας προς το νομό Πρέβεζας, έχουν μείνει στην μέση καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η ομαλής και ασφαλής έξοδος των οχημάτων από και προς την υποθαλάσσια ζεύξη. Το Υπουργείο επίσης, ως καθ’ύλην αρμόδιο, θα πρέπει να μεριμνήσει για την σωστή συντήρηση της σήραγγας και κυρίως για την εκλογίκευση της τιμής των διοδίων της υποθαλάσσιας ζεύξης, προς εξυπηρέτηση της τοπικής οικονομίας».
Τέλος ο Νομάρχης αναφέρθηκε τόσο στις ανάγκες παρεμβάσεων στο λιμάνι όσο και στην κατασκευή των οδικών συνδέσεων με την «Εγνατία Οδό». «Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις δύο μελέτες που πραγματοποιούνται και αφορούν τις κάθετες συνδέσεις (προς την Εγνατία), Μεσοποτάμου-Παραμυθιάς και Θεσπρωτικού-Κόμβος Τύριας-Ιωαννίνων, μέσω των οποίων ο νομός Πρέβεζας θα αποκτήσει πρόσβαση στην «Εγνατία Οδό», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Ιωάννου.
Στη συνέχεια, ο Υφυπουργός άκουσε με προσοχή τις τοποθετήσεις των Δημάρχων, του Βουλευτή, αλλά και των εκπροσώπων του Τεχνικού Επιμελητηρίου, κατέγραψε τις εναλλακτικές προτάσεις και δήλωσε ότι η αρμόδια υπηρεσία σε συνεργασία με τους μελετητές θα εξετάσουν τις δυνατότητες αλλαγών προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου