Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Και από Μάη... καλοκαίρι


Τα τελευταία χρόνια η θερμοκρασία ξεπερνάει και τους 30 βαθμούς Κελσίου






Μισό μήνα έχει... χάσει η άνοιξη τα τελευταία 10 χρόνια, αφού ο Μάιος με τις όλο και περισσότερες ζεστές ημέρες τείνει να χαρακτηριστεί μήνας του καλοκαιριού!

Από το 1960 μέχρι το 1990 η μέση μέγιστη θερμοκρασία του Μαΐου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ήταν 25,3 βαθμούς Κελσίου. Ομως τα τελευταία 10 χρόνια, οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα έχουν ανεβάσει τη μέση μέγιστη θερμοκρασία έως και κατά 4 βαθμούς Κελσίου, φτάνοντας δηλαδή στους 29,3.

«Αυτό συνέβη τον Μάιο του 2003, όταν σημειώθηκε η υψηλότερη θερμοκρασία από το 1897 μέχρι σήμερα», όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο μετεωρολόγος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος. «Μάλιστα, στις 11 Μαΐου 2003 η μέγιστη θερμοκρασία στον σταθμό του Αστεροσκοπείου στο Θησείο έφτασε τους 36,7 βαθμούς», προσθέτει.

Εκτός από τον Μάιο του 2003, όμως, υψηλές μέγιστες θερμοκρασίες είχαμε και τις υπόλοιπες χρονιές. Πέρυσι για παράδειγμα, η μέση μέγιστη θερμοκρασία ήταν 27,1 C, ενώ τον Μάιο του 2008 ήταν 27 C. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, και συγκεκριμένα το 2002, η μέση μέγιστη θερμοκρασία του Μαΐου έφτασε τους 27,2 C, ενώ τον ίδιο μήνα του 2006 ήταν 27,6 C δηλαδή 2,3 βαθμούς υψηλότερη από τη μέση μέγιστη της 30ετίας 1960-1990. Ακολουθώντας λοιπόν την παράδοση των τελευταίων χρόνων, η θερμοκρασία τις επόμενες ημέρες θα αρχίσει να ανεβαίνει τόσο στην Αττική όσο και σε περιοχές της Κεντρικής και της Νότιας Ελλάδας, ενώ αναμένεται σύμφωνα με τις τελευταίες προγνώσεις να ξεπεράσει τους 30 C. Φταίει ο αεροχείμαρρος
Σύμφωνα με επιστήμονες από τον Τομέα Φυσικής Περιβάλλοντος και Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι υψηλές θερμοκρασίες που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια μετά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου οφείλονται σε γενικές γραμμές στον λεγόμενο υποτροπικό αεροχείμαρρο.

Ο αεροχείμαρρος αυτός, που είναι ένα μακρόστενο σωληνωτό ρεύμα αέρα που κινείται σε ύψος μέχρι 16 χλμ. στην ατμόσφαιρα, αποτελεί στην ουσία ένα κομμάτι του μηχανισμού της ατμόσφαιρας που καθορίζει τον καιρό στη χώρα μας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ανάλογα με την περιοχή της Ελλάδας πάνω από την οποία διέρχεται, μπορεί να προκαλέσει καύσωνες, σταματώντας σαν φράχτης τις βόρειες ψυχρές αέριες μάζες να φτάσουν στη χώρα μας.

Ο υποτροπικός αεροχείμαρρος περνά πάνω από τη Βόρεια Αφρική, αλλά προς το τέλος της άνοιξης και στη διάρκεια του καλοκαιριού η θέση του μετατοπίζεται ακόμη πιο βόρεια, πάνω από τον ελλαδικό χώρο. Αυτό συμβαίνει και τώρα: διέρχεται πάνω από την Κεντρική και τη Βόρεια Ελλάδα, με αποτέλεσμα να επηρεάζει τις μετεωρολογικές συνθήκες και την κυκλοφορία των αερίων μαζών, προκαλώντας άνοδο στη θερμοκρασία.

Οπως εξηγούν στα «ΝΕΑ» ειδικοί, όσο πιο βόρεια πάνω από τη χώρα μας κινείται ο αεροχείμαρρος, τόσο πιο έντονη είναι συνήθως η ζέστη που επικρατεί. Αυτό συμβαίνει επειδή ο συγκεκριμένος αεροχείμαρρος αυξάνει την πίεση στην επιφάνεια της θάλασσας και δημιουργεί αντικυκλωνική κυκλοφορία στις αέριες μάζες πάνω από την Ελλάδα.

Οι μάζες αυτές κινούνται δεξιόστροφα από τον Ιόνιο προς τη Βόρεια Ελλάδα και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στη συνέχεια διαγράφουν καθοδική πορεία προς το έδαφος, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία να μεγαλώνει.
ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΚΑΥΣΩΝΑ!
Στις 11 Μαΐου 2003, η μέγιστη θερμοκρασία στον σταθμό του Αστεροσκοπείου στο Θησείο έφτασε τους 36,7 βαθμούς

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ on-line

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου