Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

3ης Γενικής Συνέλευσης του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ»


Εξαιρετικά χαρακτηρίζονται τα αποτελέσματα των εργασιών της 3ης Γενικής Συνέλευσης του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ», που πραγματοποιήθηκε στην Αιτωλοακαρνανία, στο Αρχαίο Θέατρο των Οινιαδών, το Σάββατο 29 Μαΐου 2010, με την παρουσία της Γεν. Γραμ. Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη, του Ευρωβουλευτή Σπύρου Δανέλλη, του Προέδρου της Ε.Ν.Α.Ε. κ. Δημήτρη Δράκου, της Γεν. Διευθύντριας του Υπ. Πολιτισμού κ. Βλαζάκη, νομαρχών, δημάρχων και διακοσίων πενήντα περίπου μελών του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» απ’ όλη τη χώρα.
Όπως ανακοινώθηκε στη Γενική Συνέλευση από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει στην Αιτωλοακαρνανία ένα πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε συνεργασία των Υπουργείων Πολιτισμού και Παιδείας με υλικό και δράσεις για το Αρχαίο Θέατρο.
Το πρόγραμμα στο σύνολό του στοχεύει να ενισχύσει τη θεατρική παιδεία των μαθητών, να αποτελέσει εκπαιδευτικό εργαλείο που θα συνενώνει την εποικοδομητική επίσκεψη στο θεατρικό οικοδόμημα με τη διδασκαλία των θεατρικών κειμένων στη σχολική τάξη, να προτείνει εναλλακτικούς τρόπους συμμετοχής των μαθητών σε συλλογικά ή ατομικά έργα μέσω του λόγου, του χορού, της μουσικής ή της καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Επιδιώκει, να λειτουργήσει ως αφορμή προκειμένου οι μαθητές να γνωρίσουν τα θέατρα και τη θεατρική δημιουργία, να οδηγηθούν σε δικούς τους προβληματισμούς και αναζητήσεις και παράλληλα, να διαμορφώσουν τη δική τους πολιτιστική ταυτότητα.








Το εκπαιδευτικό υλικό θα περιλαμβάνει έντυπα για την εξέλιξη και τη σημασία του αρχαίου δράματος, βοηθήματα για την περιήγηση και την κατανόηση των αρχαίων θεατρικών κτισμάτων της Αιτωλοακαρνανίας και αντίστοιχες προτάσεις δραστηριοτήτων.
Για να υποστηριχθεί η χρήση και η δημιουργική διδασκαλία του υλικού, προγραμματίζονται επιμορφωτικά σεμινάρια-ημερίδες που θα απευθύνονται στους εκπαιδευτικούς του νομού, τα οποία θα διοργανωθούν σε συνεργασία με τη ΛΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, τις Διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας.
Στον χαιρετισμό του, στη συνέλευση στο Αρχαίο Θέατρο των Οινιαδών, ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος επεσήμανε:
«Η Αυτοδιοίκηση, έχει ρόλο και λόγο στην υπόθεση της διατήρησης και της συνέχισης του πολιτισμού, της αναστήλωσης των μνημείων και της φύλαξης των μνημείων.
Η αυτοδιοίκηση δεν είναι ένας παρατηρητής των πραγμάτων και των εξελίξεων.
Δεν είναι απλά για να διατυπώνει αιτήματα ή να διεκδικεί ενδεχομένως και να αντιπαρατίθεται με την κεντρική εξουσία.
Είναι φορέας εξουσίας γι’ αυτό και απαιτούμε σε κάθε περίπτωση να αναλάβουμε αυτά και που το Σύνταγμα λέει, να διαχειριζόμαστε τα του τόπου μας, τα μνημεία, την ιστορική μας παράδοση.
Η μνημειακή κληρονομιά είναι τοπική υπόθεση, είναι κάτι που μας αφορά.
Τα μνημεία ανήκουν στο έθνος και στην ανθρωπότητα αλλά για την φύλαξη, την συντήρηση, την ανάδειξη δεν μπορεί ούτε το έθνος ούτε η ανθρωπότητα.
Μπορούν οι τοπικές κοινωνίες με την συμπαράσταση και την βοήθεια των ανθρώπων της κεντρικής εξουσίας.
Θέλουμε να είμαστε πρωταγωνιστές σε αυτήν την υπόθεση και θέλουμε εμπνευσμένες πρωτοβουλίες όπως η πρωτοβουλία για το «Διάζωμα», να καθοδηγούν τις προσπάθειες όλων μας και κυρίως εκείνων που έχουν την ευθύνη για να πάμε μπροστά.
Εθελοντές σε μια υπόθεση που αφορά την κοινωνία, που αφορά όλους μας, που αφορά το παρόν και το μέλλον αυτής της χώρας.
Νομίζω ότι ο πολιτισμός είναι αυτός που μπορεί να ξεκλειδώσει το μέλλον και να κλειδώσει τα κακά του παρελθόντος και πάνω εδώ μπορούμε να έχουμε όλοι λόγο, άποψη αλλά και ενέργειες.
Πρέπει να ξεσηκωθούμε όλοι σ’ αυτή την υπόθεση, να έχουμε συστράτευση στην υπόθεση της διατήρησης, της αναστήλωσης των μνημείων, την διατήρηση του πολιτισμού μας.
Είναι η μόνη διέξοδος σε μέρες όπως οι τωρινές που περνάμε και νομίζω ότι οι πρωτοβουλίες ετούτες είναι μια αισιόδοξη πλευρά.
Θέλω να χαιρετίσω αυτή τη διαδικασία, θέλω να σας καλωσορίσω στον φιλημένο από τον Θεό τόπο της Αιτωλοακαρνανίας».
Στο προλόγισμα της συνέλευσης ο πρόεδρος του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» κ. Σταύρος Μπένος είπε, μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Αυτό το ταξίδι των δύο χρόνων μας πλούτισε με την άδολη αθωότητα της αρχαιολογικής κοινότητας τη δύναμη των θεσμών της αυτοδιοίκησης και την απεραντοσύνη της σοφίας της ψυχής και εθελοντισμού των πολιτών της πατρίδας μας.
Δεν υπάρχει τίποτα πιο λυτρωτικό ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που διαβαίνουμε, να βιώνεις τη φωτεινή πλευρά των ανθρώπων και τη σταδιακή διαμόρφωση ενός κινήματος αγάπης για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς κι εδώ τα βιώνουμε αυτά με τον καλύτερο τρόπο μιας και ο νομός Αιτωλοακαρνανίας αποτελεί το εργαστήρι του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά την τριήμερη παρουσία τους στην Αιτωλοακαρνανία τα μέλη του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο της Πλευρώνας, το Αρχαίο Θέατρο Στράτου και το Μουσείο Χαρακτικής Βάσως Κατράκη στο Αιτωλικό, ενώ την Κυριακή 30 Μαΐου 2010 πήραν μέρος σε εκδήλωση στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου με θέμα: «Η προοπτική ανάδειξης των Αρχαίων Θεάτρων της Αιτωλοακαρνανίας».




ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ.

Υπογραφή τετραμερούς Προγραμματικής σύμβασης για Μελέτη Αποκατάστασης των αρχαίων θεάτρων Πλευρώνας και Οινιαδών,
ύψους 125.000 €.

Εκδήλωση με θέμα « Οι Αρχαιολογικοί Χώροι, τα Αρχαία Θέατρα του Νομού μας, οι πρωτοβουλίες της Ν.Α Αιτωλοακαρνανίας για την ανάδειξή τους».
Έκδοση Αρχαιολογικού Χάρτη του Νομού, αποτέλεσμα συνεργασίας Ν.Α Αιτωλοακαρνανίας και ΛΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων.

Έκδοση των Αρχαίων Θεάτρων του Νομού από τον κ. Λάζαρο Κολώνα, Επίτιμο Γενικό Διευθυντή Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ, ως αποτέλεσμα συνεργασίας της Ν.Α Αιτωλοακαρνανίας, της ΛΣΤ΄ ΕΠΚΑ και του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ»

Ντοκιμαντέρ για τα αρχαία Θέατρα του Νομού, από τον Πρόεδρο του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» κ. Σταύρο Μπένο, ως αποτέλεσμα της συνεργασίας της Ν.Α Αιτωλοακαρνανίας της ΛΣΤ΄ ΕΠΚΑ και του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ»

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας με ίδιους πόρους υποστηρίζει τις παρακάτω αρχαιολογικές ανασκαφές στην Αιτωλοακαρνανία:
Στο ναό του Άκτιου Απόλλωνα – στην οποία ανακαλύφθηκαν και δυο σπουδαία ευρήματα, δυο θεϊκά κεφάλια κολοσσικών αγαλμάτων του Απόλλωνα και της Άρτεμις - την οποία διενεργεί η καθηγήτρια Αρχαιολογίας κ. Ισμήνη Τριάντη.
Στο Αρχαίο Νεκροταφείο των Αρχαίων Οινιαδών, που διενεργεί η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σερμπέτη Ελευθερία.
Στα Ελληνικά Βελβίνας του Δήμου Ναυπάκτου, που διενεργεί ο Διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου κ. Νίκος Καλτσάς και η καθηγήτρια Κλασσικών Αρχαιοτήτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Αλίκη Μουστάκα.
Στο τείχος και στην Αρχαία Πόλη της Παλαιομάνινας, που διενεργεί ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών, με επικεφαλής τον καθηγητή Αρχαιολογίας κ. Βασίλη Λαμπρινουδάκη.
Τέλος, οργανώθηκε Αρχαιολογικό Συμπόσιο με θέμα: «Η πολιτισμική κληρονομιά της Αιτωλοακαρνανίας. Προστασία και Ανάδειξη μέσα από τις τελευταίες έρευνες». (Μεσολόγγι 26-28 Σεπτεμβρίου 2008)





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου