Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

“Το πιο σημαντικό είσαι εσύ”


Μια πρωτότυπη εκδήλωση διοργανώνεται την Πέμπτη 3-10-2010 στο ΤΕΙ της Πρέβεζας από φοιτητές και τη δημιουργική ομάδα του δρος Κων/νου Ακρίβου με στόχο την ενεργοποίηση των φοιτητών και νέων της Πρέβεζας για συμμετοχή σε δημιουργικές δράσεις και συνέργειες.



Ξεκίνησε από το τίποτε, πάνω σε ένα άδειο παγκάκι του Τμήματος Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής. Δηλαδή, από ένα νεκρό αντικείμενο που έχει για μοίρα να υποβαστάζει σιωπηλά διάφορες δράσεις που συμβαίνουν πάνω του. Ότι γίνεται εκεί, όταν παύσει, κανονικά τελειώνει και εξανεμίζεται. Ο Κων/νος Ακρίβος, καθηγητής του Τμήματος Ελεγκτικής και Χρηματοοικονομικής και διοργανωτής του Φιλοσοφικού Καφενείου, αποφάσισε να στήσει μια κάμερα μπροστά από ένα παγκάκι και να καταγράψει τις αυθόρμητες αντιδράσεις και δράσεις των φοιτητών. Το ανεπεξέργαστο αυτό υλικό αποτέλεσε τη βάση για τη δημιουργία ενός video το οποίο θα προβληθεί την Πέμπτη 3 Ιουνίου, το πρωί, ώρα 10.30, στο ίδιο σημείο των νέων κτιρίων του ΤΕΙ. Καταγεγραμμένες δράσεις οι οποίες θα επανεκτεθούν στον τόπο που συνέβησαν, επιφέροντας μια ερεθιστική ενσωμάτωση του παρελθόντος στο παρόν και προσκαλώντας τους φοιτητές να σκεφτούν πάνω στην ίδια τη δράση τους. Διότι χάριν του τρόπου με τον οποίο είναι δομημένο το οπτικό υλικό, οι αυθόρμητες δράσεις των νέων μπροστά από την κάμερα, οι οποίες καταγράφηκαν χωρίς σενάριο και χωρίς σκηνοθετικό περιορισμό, καταφέρνουν να παράξουν μηνύματα, που επανεκπέμπονται στο σημείο, επιστρέφονται, δηλαδή, στους παραγωγούς τους και τροφοδοτούν την φοιτητική κοινότητα του ΤΕΙ Πρέβεζας με υλικό για σκέψη.
“Σημαντικό είναι όταν τολμάς”, “σημαντικό είναι να έχεις φίλους”, “σημαντικό είναι να είσαι δημιουργικός”, “σημαντικό είναι να είσαι ο εαυτός σου”, “σημαντικό είναι να αυτοσχεδιάζεις” και “το πιο σημαντικό είσαι εσύ” είναι μερικά από τα μηνύματα που οι νέοι απευθύνουν προς νέους μέσα στο video, ενώ ταυτόχρονα γίνεται θερμή παρακίνηση για εμπλοκή των φοιτητών σε διάφορες δημιουργικές δράσεις που συμβαίνουν στην Πρέβεζα, (πολιτιστικοί σύλλογοι, δημιουργικές ομάδες κ.α.). Προτείνεται από τους ίδιους τους φοιτητές αξιοποίηση της μοναδικής εμπειρίας να είσαι φοιτητής στην Πρέβεζα και ανάληψη δράσης ώστε αυτή η εμπειρία να γίνει ακόμα καλύτερη. Οι ίδιοι οι νέοι προτρέπουν νέους να είναι δημιουργικοί και να μετέχουν ή, ακόμα καλύτερα, να εισηγούνται οι ίδιοι δημιουργικές δράσεις στην πόλη.
Είναι αξιοσημείωτο ότι η απεύθυνση, δεν γίνεται με τόνο διδακτικό, αλλά σε ένα επίπεδο ισοτιμίας από νέο σε νέο, ενώ αντιστέκεται σε κάθε έννοια αποκλεισμού ανθρώπων που νιώθουν νέοι και δημιουργικοί. Άλλωστε, πρόκειται για μια πρωτοβουλία η οποία αποτελεί ανοιχτή πρόσκληση προς νέους, από νέους της Πρέβεζας προς φοιτητές και από φοιτητές του ΤΕΙ Πρέβεζας προς τους νέους της Πρέβεζας. Έτσι κατ’ αυτόν το τρόπο, συνιστά ένα διπλής απεύθυνσης δημιουργικό κάλεσμα και ταυτόχρονο άνοιγμα του ΤΕΙ προς την τοπική κοινωνία. Άλλωστε στο video μετείχαν εθελοντικά πολλοί νέοι οι οποίοι δεν είναι φοιτητές του ΤΕΙ, και χάριν αυτής της δημιουργικής συμβολής πραγματοποιήθηκε.
Φιλοδοξία της πρωτοβουλίας αυτής, που εκκινεί μια σειρά από πρωτότυπες παρεμβάσεις, που προγραμματίζει η δημιουργική ομάδα του Κων/νου Ακρίβου, είναι να αποτελέσει εκτός από μια πρόσκληση ενεργοποίησης των νέων και εμπλοκής τους σε δημιουργικές πρωτοβουλίες, ένα ισχυρό αντίδοτο στην ανία και την απογοήτευση που οδηγεί τους νέους στον καρκίνο των ναρκωτικών. Και που δυστυχώς είναι πολύ έντονο και στο νομό Πρέβεζας.
Την Πέμπτη 3 Ιουνίου το πρωί θα γίνει η παρουσίαση του video, όχι με τυπικό αλλά αιφνιδιαστικό τρόπο, υποκαθιστώντας ένα πραγματικό παγκάκι στο χώρο του προθαλάμου του ΤΕΙ με ένα εικονικό και “αφηγηματικό” παγκάκι, ενώ θα γίνουν ταυτόχρονα και άλλες “αιφνιδιαστικές” δράσεις. Ο Κώστας Καζούκας, υπεύθυνος της Θεατρικής Σκηνής Πρέβεζας, συνταυτιζόμενος με το πνεύμα της πρωτοβουλίας, ετοίμασε ειδικά γι’ αυτήν την ημέρα, θεατρικές παρεμβάσεις, υπό μορφήν performances, απροσδόκητους μονόλογους και αυθόρμητα σκετς, που θα εμηνεύσουν φοιτητές, μέλη της Φοιτητικής Θεατρικής ομάδας που διδάσκει ο ίδιος. Ταυτόχρονα θα υπάρχει ανοικτό μικρόφωνο, από το οποίο ο καθένας θα μπορεί να απευθυνθεί στους παρευρισκόμενους και να πει κάτι που αισθάνεται ότι θέλει να μοιραστεί με τους άλλους. Ενθαρρύνονται και αναμένονται να υπάρξουν και άλλες αυθόρμητες δημιουργικές δράσεις και αντιδράσεις στο κάλεσμα του Κων/νου Ακρίβου και της ομάδας των νέων που συμμετέχουν σε αυτήν την πρωτοβουλία, την οποία με θέρμη ενθάρρυνε και υποστήριξε ο Προϊστάμενος του Τμήματος Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής κος Γιάννης Σωτηρόπουλος.
Οι νέοι οι οποίοι δάνεισαν τη δημιουργικότητά τους για να γίνει το video ήταν οι εξής: ο Linos Mc, ο Γιώργος Μπάλλας, οι οποίοι είναι πρωταγωνιστές της σημαντικής hip hop σκηνής της Πρέβεζας, αλλά και οι νεότεροι mcs, ο Μέλλοντας Mc, Γιώργος Μυλωνάς και Βασίλης Χρύσης (Ένοπλος), η Νίνα Τσίγγου που διοργανώνει το Graffiti festival στην Πρέβεζα, οι δημιουργικοί φοιτητές Πέτρος Μπίτσιος, Κατερίνα Χρυσικοπούλου, Δήμητρα Καλογέρη, Δέσποινα Σοσαμόγλου, ο technology expert Χριστόφορος Καραγιώργος, η Μαρία Νικάκη, ο αυθεντικός Κώστας Παπαδογιώργος, ο Λευτέρης Ευαγγελίδης με τον χορευτικό αυτοσχεδιασμό του ενώ το video συνέθεσε ο Κων/νος Ακρίβος. Η είσοδος είναι ελεύθερη ενώ ενθαρρύνεται κάθε απροσχεδίαστη δημιουργική συμμετοχή στην εκδήλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου