Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Απεργία στις 20 Μαΐου αποφάσισαν ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ


Την προκήρυξη γενικής απεργίας την Πέμπτη 20/5 για να μην παρεμποδιστούν οι πανελλαδικές εξετάσεις των μαθητών (ενώ η αρχική απόφαση ήταν για Γενική Απεργία στις 19/5) αποφάσισαν ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι μετά τη Γενική Απεργία σε νέα συνεδρίαση τα προεδρεία των δυο οργανώσεων θα αποφασίσουν για την συνέχιση του αγώνα.





Νόμο του κράτους θα πρέπει να αποτελεί μέχρι τον Ιούνιο το ασφαλιστικό σχέδιο που παρουσίασε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, το οποίο ήδη έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων την αντιπολίτευσης και των κοινωνικών εταίρων. Πάντως, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο, το νομοσχέδιο θα τεθεί σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους –όσους από τους εταίρους το επιθυμούν– ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη γίνονται στο υπουργείο κάποιες μικροδιορθώσεις και επιλύονται διχογνωμίες. Όπως για παράδειγμα αυτή μεταξύ του κ. Λοβέρδου και του υφυπουργού Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη, για την επιβολή του ΛΑΦΚΑ. Τελικά, η εισφορά από 3% έως και 9% θα επιβάλλεται στο σύνολο των συντάξεων, από 1.400 ευρώ και πάνω και όχι μόνο στο σκέλος των συντάξεων που ξεπερνούν το συγκεκριμένο ποσό.

Ο επανεκλεγείς πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, τόνισε πως σε γενικές γραμμές το ασφαλιστικό σχέδιο νόμου ανταποκρίνεται στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης και περιέχει τα ουσιώδη στοιχεία για τη διάσωσή του. «Το ασφαλιστικό σύστημα δεν μπορεί πια να είναι δημοσιονομικό πρόβλημα για τη χώρα, πρέπει να ξαναγίνει το σύστημα για την προστασία και την ασφάλεια του εργαζόμενου», δήλωσε χαρακτηριστικά. Γκρίζα σημεία και θετικές παρεμβάσεις περιέχει σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορείου Β. Κορκίδη, το σχέδιο. Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, επιφέρει δομικές αλλαγές και μετασχηματισμούς, είναι ηπιότερο σε σχέση με όσα προβλέπει το μνημόνιο συνεργασίας της Κυβέρνησης με την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ, όμως εξακολουθεί να εμπεριέχει αδιευκρίνιστα σημεία και θέματα προς περαιτέρω συζήτηση. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ πάντως, υποστηρίζει πως το σχέδιο του υπουργείου αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα να δούμε πολύ σύντομα και νέες αλλαγές.

Σήμερα, αναμένεται σε κοινή συνεδρίαση μεταξύ ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ να αποφασιστεί η διεξαγωγή απεργιακών κινητοποιήσεων με την κατάθεση του σχεδίου νόμου στη Βουλή, ενώ για σήμερα το απόγευμα στις 6.00, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΟΤΟΕ έχουν προαναγγείλει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα.

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, το σχέδιο του υπουργείου περιέχει αντεργατικές και αντιασφαλιστικές ανατροπές που μειώνουν την κοινωνική αποτελεσματικότητα χωρίς ταυτόχρονα να εξασφαλίζουν την οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος. Η Συνομοσπονδία υπογραμμίζει πως ένας κοινωνικός, οικονομικός και αναπτυξιακός θεσμός, αντιμετωπίζεται αποκλειστικά ως οικονομικό πρόβλημα ελλειμμάτων και δέχεται ως μοναδική λύση τις δραστικές περικοπές παροχών.

Παράλληλα και για μια ακόμη φορά, σύμφωνα με τους επιστημονικούς συνεργάτες της ΓΣΕΕ, οι περίφημες αλλαγές στο σύστημα εξαντλούνται στις παλιές χρεοκοπημένες συνταγές μείωσης των συντάξεων και μη αναζήτησης νέων υγιών πόρων, μεταθέτοντας τα περισσότερα βάρη στις νεότερες γενιές, επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο την ήδη τραγική κατάσταση.

Παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη ή δέσμευση για την συμμετοχή του κράτους, για την είσπραξη των βεβαιωθέντων και καταλογισθέντων εισφορών, για την πάταξη της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, για την εξόφληση και καταβολή των οφειλών του Κράτους και των Ιδιωτών, την αξιοποίηση των αποθεματικών και της ακίνητης περιουσίας, που αποτελούν, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, την κυριότερη αιτία των προβλημάτων και των ελλειμμάτων του συστήματος. Η Συνομοσπονδία επισημαίνει επίσης, πως το ασφαλιστικό επιβάλει περισσότερες περικοπές στις ήδη μειωμένες συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων, καθιστώντας τους πλέον σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, ενώ για την επαναφορά του ΛΑΦΚΑ η ΓΣΕΕ υποστηρίζει πως επιχειρείται η αναδιανομή της φτώχειας των συνταξιούχων, την ίδια στιγμή που «διατηρούνται οι εξαιρέσεις ισχυρών και προνομιούχων ομάδων με πολλαπλές και υψηλοτάτες συντάξεις, αρκετές εκ των οποίων «διαμορφώθηκαν» από δικαστικές αποφάσεις, στη λογική Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει».

Αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση, δια στόματος του αρμόδιου για θέματα εργασίας, Γ. Βρούτση, χαρακτηρίζει απογοητευτική την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Αναφερόμενος στην επιβολή ΛΑΦΚΑ, ο βουλευτής της ΝΔ υποστηρίζει ότι ουσιαστικά επανεισαγάγεται ένας νέος μηχανισμός -όπως αυτός που είδαμε, πριν μια εβδομάδα- μείωσης των συντάξεων, τόσο μέσω του ΛΑΦΚΑ, όσο και μέσα από το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων. Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, το σχέδιο περιέχει δομικές αλλαγές χωρίς μελέτες και τεκμηρίωση, που αλλοιώνουν το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα του συστήματος, αυξάνουν τα χρόνια εργασίας και μειώνουν κι άλλο τις συντάξεις, μέσω του νέου τρόπου υπολογισμού τους. Το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζει το σχέδιο νόμου έκτρωμα υποστηρίζοντας ότι δεν αφήνει τίποτα όρθιο στα όρια, στις συντάξεις, στις παροχές. Για κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης κάνει λόγο ο Δημ. Στρατούλης από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας πως το σχέδιο νόμου είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του ΔΝΤ και ουσιαστικά γράφτηκε από αυτό. Ο Εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης επανέφερε την πρόταση του κόμματός του για ένα ταμείο με μία βασική σύνταξη, για όλους τους Έλληνες ανεξαρτήτως χρόνου εργασίας, διαφοροποίηση βάσει των φορολογικών δηλώσεων καθώς και μια επικουρική σύνταξη για όλους βάσει του ποσοστού με το οποίο το οικείο Ταμείο του καθενός θα μετέχει στο νέο Ενιαίο Ταμείο

ΠΗΓΗ: Capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου