Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Συμμετοχή του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σπύρου Δανέλλη σε ημρίδα στην Κοιλάδα του Αχελώου με θέμα: "Αγροτική και Περιφερειακή Ανάπτυξη"


"Η Ελλάδα χρειάζεται τη βοήθεια σήμερα και όχι το 2015 ή το 2016. Να εκμεταλλευτούμε τα αδιάθετα κονδύλια των Ταμείων Συνοχής και του Κοινωνικού Ταμείου. Να τα αποδεσμεύσουμε και να τα επενδύσουμε σήμερα."
Μάρτιν Σούλτς, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

" Η ελληνική γεωργία και τα εξαιρετικά της προϊόντα , έχουν αποδειχθεί διαχρονικά σταθερός πυλώνας για να ξεπεράσει ο τόπος κρίσιμες στιγμές στην ιστορική του διαδρομή. Με συντονισμένες προσπάθειες, μπορούμε να ξανακάνουμε τη γεωργία μοχλό ανάπτυξης προς όφελος των Ελλήνων και των Ευρωπαίων πολιτών ".
Αθανάσιος Τσαυτάρης, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής

"Να στηριχθείτε στον Γάλλο Υπουργό για να προωθήσετε σε ευρωπαϊκή κλίμακα την ιδέα ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια Μεγάλη Αγροτική Πολιτική που να επιτρέπει στο σύνολο των ευρωπαίων αγροτών στο σύνολο των ευρωπαϊκών Περιφερειών να συνεχίσουν να αναπτύσσονται."
Στεφάν Λε Φόλ, Γάλλος Υπουργός Γεωργίας.


"Θα πρέπει ο παραγωγός να βρει τρόπους να διαφοροποιήσει τις δραστηριότητές του, καθώς και να αυξήσει το μερίδιο της συμμετοχής του στην προστιθέμενη αξία του τελικού προϊόντος που αγοράζει ο καταναλωτής"








Σπύρος Δανέλλης, Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ

Τα παραπάνω τόνισαν με παρεμβάσεις τους στη συζήτηση για την Αγροτική και Περιφερειακή Ανάπτυξη που πραγματοποιήθηκε στην Κοιλάδα του Αχελώου ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο Γάλλος Υπουργός Γεωργίας Στεφάν Λε Φόλ και ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Δανέλλης.

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη Άρτας, με την υποστήριξη του Γραφείων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, στο δημοτικό Διαμέρισμα "Μεγαλόχαρη" στην "Κοιλάδα του Αχελώου", στις 23 Ιουλίου 2012 και συμμετείχαν οι:
Αθανάσιος Τσαυτάρης, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής
Σπύρος Δανέλλης, Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ
Χαράλαμπος Αγγουράκης, Ευρωβουλευτής ΚΚΕ
Νίκος Χρυσόγελος, Ευρωβουλευτής, Κόμμα Πρασίνων
Γιώργος Χατζημαρκάκης, Γερμανός Ευρωβουλευτής με το κόμμα των Φιλελευθέρων
Τάσος Χανιώτης, Διευθυντής Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, Διευθυντής του Γραφείου του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα
Δημήτρης Γαλλίκας, Δήμαρχος Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη Άρτας

Παρεμβάσεις μέσω τηλεδιάσκεψης έκαναν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς και ο Γάλλος Υπουργός Γεωργίας Στεφάν Λε Φόλ.
Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο δημοσιογράφος Κώστας Αργυρός.
Στην παρέμβασή ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς τόνισε τα παρακάτω:
"Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες, αγαπητοί κυρίες και κύριοι στέλνω τους χαιρετισμούς μου στην Κοιλάδα του Αχελώου στο συνέδριό σας. Ζούμε σε ταραγμένους καιρούς και το συνέδριο αυτό διοργανώνεται σ' ένα δύσκολο πλαίσιο για την Ελλάδα. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να προωθήσουμε την περιφερειακή πολιτική ανάπτυξης. Δεν θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την κρίση, μόνον με τη λήψη μέτρων μείωσης των δαπανών του προϋπολογισμού. Σίγουρα απαιτείται δημοσιονομική πειθαρχία και όλοι τη στηρίζουμε, αλλά αυτό που μακροπρόθεσμα χρειαζόμαστε για να εξυγιάνουμε τα οικονομικά μας, είναι επενδύσεις στην ανάπτυξη και την απασχόληση. Επενδύσεις στην ανάπτυξη και την απασχόληση μπορούν να γίνουν μέσω της περιφερειακής πολιτικής. Διερωτώμαι εδώ και καιρό γιατί δεν είμαστε σε θέση να εκμεταλλευτούμε τα αδιάθετα κονδύλια των Ταμείων Συνοχής και του Κοινωνικού Ταμείου και να τα επενδύσουμε στις περιφέρειες, στης περιφέρειες της Ελλάδος για παράδειγμα, εκεί όπου πραγματοποιείται το συνέδριό σας. Να αναπτυχθούν και να βελτιωθούν οι υποδομές, να γίνουν επενδύσεις στην εκπαίδευση και κατάρτιση κυρίως των νέων ανθρώπων, να συμβάλλουν στη διατήρηση των παραδόσεων, αλλά και στην ανάπτυξη του τουρισμού. Η Ελλάδα χρειάζεται τη βοήθεια σήμερα και όχι το 2015 ή το 2016. Γιατί λοιπόν δεν αποδεσμεύουμε τα κονδύλια αυτά και δεν τα επενδύουμε σήμερα; Πρόκειται για ερωτήματα που θα συζητηθούν σίγουρα στο συνέδριό σας. Εύχομαι Καλή Επιτυχία στο συνέδριό σας, στο οποίο συμμετέχουν πολιτικοί και επιστήμονες όλων των πολιτικών παρατάξεων και ελπίζω να συμβάλει στη χώρας σας, μια χώρα που όλοι θαυμάζουμε και είναι το λίκνο της Δημοκρατίας, ώστε να βγει γρήγορα από την κρίση."
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης τόνισε την ανάγκη να επιστρέψουμε στις ρίζες μας, στον εγγενή μας πλούτο, στη γεωργία και στους ανθρώπους της, που αποτελούν την πιο αξιόπιστη βάση για την επανεκκίνηση της χώρας. Η Ελλάδα σήμερα, όπως και σε προηγούμενες καμπές της ιστορίας της, χρειάζεται να κινητοποιήσει τον παραγωγικό της ιστό, τη γεωργία, το υγιές κομμάτι της πραγματικής οικονομίας. Μόνο έτσι θα αναστρέψουμε το αρνητικό μας εμπορικό ισοζύγιο και θα δημιουργήσουμε προστιθέμενη αξία και απασχόληση στις τοπικές οικονομίες και στην ύπαιθρο.
Οφείλουμε να στραφούμε στην παραγωγή και να καλύπτουμε τις περισσότερες ανάγκες μας από δικά μας, ποιοτικά, υγιεινά και ασφαλή προϊόντα. Μπορούμε να αναδείξουμε το λάδι, τη φέτα, τα κρασιά μας, ως σημείο αναφοράς στους επισκέπτες της χώρας και ως πρεσβευτές στις αγορές του κόσμου.
Έχουμε χρέος να αξιοποιούμε αποτελεσματικά τους πόρους που διαθέτουμε, εθνικούς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στηρίζοντας το εισόδημα, τις υποδομές και τις επενδύσεις, με τρόπο που να αποκτούν πολλαπλασιαστική αξία, δίνοντας έτσι ώθηση και τους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας.
Η αγροτική ανάπτυξη, σε μια χώρα όπως η Ελλάδα και ο προικισμένος τόπος που μας φιλοξενεί σήμερα, είναι ο πυρήνας της τοπικής και της περιφερειακής ανάπτυξης. Με ένα φιλικό προς το γεωργό κράτος, με συγκροτημένες πολιτικές για την ανάπτυξη των περιφερειών μας, ευρωπαϊκές και εθνικές, με συμπράξεις στην αγροδιατροφική αλυσίδα, με στροφή στην έρευνα που μπορεί να εφαρμοσθεί, υποστηρίζοντας μια ανταγωνιστική και αειφόρα αγροτική ανάπτυξη, μπορούμε να έχουμε την Ελλάδα που μας αξίζει.
Ο Γάλλος Υπουργός Γεωργίας Στεφάν Λε Φόλ δήλωσε:
"Συνεδριάζετε σήμερα 23 Ιουλίου για να συζητήσετε για το μέλλον της Κοινής Αγροτική Πολιτικής, για τον πρώτο και τον δεύτερο πυλώνα και θέλω να πω σε όλους τους συμμετέχοντες εκλεγμένους βουλευτές, ευρωβουλευτές ή τοπικούς φορείς της Ελλάδας, την στήριξη που πρέπει να δώσουμε όλοι μαζί σε αυτή την μεγάλη κοινή πολιτική που είναι η αγροτική πολιτική.
Χωρίς αγροτική πολιτική σε ευρωπαϊκή κλίμακα, η κάθε χώρα δεν θα είχε τη δυνατότητα να αναπτύξει την γεωργία της, να επιλύσει τα προβλήματα των πολιτών, των καταναλωτών και κυρίως, πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό - ειδικά στην Ελλάδα σήμερα - να στηρίξουμε τις τοπικές οικονομίες και τις περιοχές.
Με το μήνυμα αυτό θέλω να σας ευχηθώ καλή δουλειά και καλό προβληματισμό, μπορείτε να στηριχθείτε στον Γάλλο Υπουργό για να προωθήσετε σε ευρωπαϊκή κλίμακα την ιδέα ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια Μεγάλη Αγροτική Πολιτική που να επιτρέπει στο σύνολο των ευρωπαίων αγροτών, στο σύνολο των ευρωπαϊκών περιφερειών να συνεχίσουν να αναπτύσσονται λαμβάνοντας πάντα υπόψη τα μεγάλα στοιχήματα όπως το περιβάλλον και την κοινωνική απασχόληση.

Είναι και όλα αυτά η κοινή αγροτική πολιτική και για το λόγο αυτό θέλω να σας εκφράσω την αμέριστη συμπαράστασή μου και καλή εργασία στην εκδήλωσή σας όπου συμμετέχουν ευρωβουλευτές και εκλεγμένοι φορείς από την Ελλάδα με τους οποίους επίσης θα πρέπει να συζητάμε, να ανταλλάζουμε απόψεις και να τους στηρίζουμε. Καλή επιτυχία στο έργο σας.


Ο Σπύρος Δανέλλης αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μικροί παραγωγοί, αλλά και στα γενικότερα προβλήματα που έχουν προκύψει με τη σταδιακή και χρόνια αποξένωση ορισμένων γεωργών από τη δυναμική της λήψης αποφάσεων, από την ποιότητα των προϊόντων τους, τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς και την αποκωδικοποίηση των μηνυμάτων που αυτή στέλνει. "Η αγορά αλλάζει, καθώς αλλάζουν και οι συνθήκες που επηρεάζουν τόσο την παραγωγή όσο και τη ζήτηση. Σήμερα έχουμε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή, την εξάντληση και υποβάθμιση των φυσικών πόρων, την απώλεια της βιοποικιλότητας. Έχουμε όμως να αντιμετωπίσουμε και την πρόκληση της αστάθειας των εισοδημάτων, κυρίως εξαιτίας της ανόδου στις τιμές των εισροών, αλλά και τη συγκέντρωση ισχύος στο λιανεμπόριο. Κι όλα αυτά ενώ ο καταναλωτής απαιτεί ασφάλεια και ποιότητα τροφίμων, αλλά και την προσφορά πολύ πιο εξειδικευμένων υπηρεσιών για την κατανάλωση των προϊόντων. Υπ΄ αυτές τις συνθήκες, και με δεδομένο τον προσανατολισμό της ΚΓΠ στην αγορά, θα πρέπει ο παραγωγός να βρει τρόπους να διαφοροποιήσει τις δραστηριότητές του, καθώς και να αυξήσει το μερίδιο της συμμετοχής του στην προστιθέμενη αξία του τελικού προϊόντος που αγοράζει ο καταναλωτής" τόνισε ο Ευρωβουλευτής.

Ο Γιώργος Χατζημαρκάκης επεσήμανε ότι:
«Ποιότητα και αυθεντικότητα είναι στοιχεία για τα οποία ξεχωρίζουν τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα. Είναι σημαντική αυτή η βάση για να κτιστεί η ανταγωνιστικότητα της υπαίθρου στο μέλλον και να στηριχθεί το πρότυπο της υγιεινής διατροφής που αναζητά η Ευρώπη, αναζητώντας τις ρίζες της μεσογειακής διατροφής.
Εκείνο που χρειαζόμαστε, είναι να κατανοήσουμε πλήρως πως τα βασικά πλεονεκτήματα των προϊόντων δεν αρκούν, απαιτείται σύγχρονη προώθηση και συνέπεια στη διεθνή αγορά. Επιπλέον, η τεχνολογία μας προσφέρει νέες δυνατότητες στήριξης της αγροτικής παραγωγής με ένα κύκλο στην παραγωγική διαδικασία που θα οδηγεί σε οικονομίες κλίμακας και προστασία του περιβάλλοντος που θα αξιοποιεί πλήρως τα φυσικά προϊόντα με την παραγωγή και χρήση ενέργειας από τη βιομάζα.
Για το λόγο αυτό η ΕΕ ορίζει την ανάπτυξη της υπαίθρου ως ένα πολύ σημαντικό στόχο της μελλοντικής ΚΑΠ.
Στον 21ο αιώνα θα έχουμε σημαντικές αλλαγές στον παγκόσμιο χάρτη σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα. Οι φτωχές και μη αναπτυγμένες περιοχές του σήμερα - όπως η Κοιλάδα του Αχελώου - θα είναι οι πλούσιες περιοχές του αύριο.»


Ο Χαράλαμπος Αγγουράκης ζήτησε αποδέσμευση από τις πολιτικές της ΕΕ , τονίζοντας ότι αυτές οδηγούν την αγροτική πολιτική σε αδιέξοδο. Πρόσθεσε ότι οι πολιτικές της ΕΕ έχουν ως αναπτυξιακό κριτήριο την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και δεν επικεντρώνονται στις ανάγκες του ανθρώπου. Χαρακτήρισε, επίσης, «παραμύθι που τελείωσε» το ότι η πολιτική των ανοιχτών συνόρων θα έφερνε αύξηση των εξαγωγών.

Όπως είπε, οι ποσοστώσεις οδηγούν τον αγροτικό τομέα σε καταστροφή. Αναφερόμενος στη Δωδώνη είπε ότι το κλείσιμο της θα παρασύρει κι άλλους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους.

Ο Νίκος Χρυσόγελος τόνισε ότι δεν πρέπει να αφορίζουμε τις πολιτικές της ΕΕ και τις επιδοτήσεις χωρίς να έχουμε εναλλακτικό σχέδιο. Υπογράμμισε ότι υπάρχει πρόβλημα διαχείρισης της αγροτικής παραγωγής, παρά το ότι υπάρχουν πόροι και ζήτησε σωστή διαχείριση των φυσικών πόρων με σεβασμό στην υγεία των καταναλωτών.
Για την Κοιλάδα του Αχελώου τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη της κτηνοτροφίας με σωστή, όμως, διαχείριση του δάσους της περιοχής.

Ο Τάσος Χανιώτης περιέγραψε τη σχέση ελληνικής γεωργίας και Κοινής Γεωργικής Πολιτικής ως μια σχέση που αναδεικνύει ένα αντιφατικό παρελθόν με την παράλληλη παρουσία σημαντικότατης εισροής πόρων από την ΕΕ αλλά και σημαντικών αδυναμιών και καθυστερήσεων στη χρήση τους, ελπιδοφόρες πρόσφατες εξελίξεις με βελτιώσεις τόσο στο σύστημα ελέγχων και την απορρόφηση πόρων, όσο κυρίως στην παρατηρούμενη κινητικότητα στην ελληνική ύπαιθρο και στη βιομηχανία τροφίμων, και κάποιες διακριτές και τις σημαντικές μελλοντικές δυνατότητες με την ύπαρξη ενός ευνοϊκού νομοθετικού και δημοσιονομικού πλαισίου μέσω του μελλοντικού προσανατολισμού της ΚΓΠ προς το 2020 που, σε αντίθεση με άλλους τομείς της οικονομίας, δίνει στην ελληνική γεωργία προϋποθέσεις ανάπτυξης, στο βαθμό που θα καταφέρει να αξιοποιήσει κάποιες κρίσιμες παραμέτρους αυτού του πλαισίου.


Η συζήτηση ήταν διακαναλική και πολλοί πολίτες έθεσαν ερωτήματα στους ομιλητές για τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη νέα μεταρρύθμιση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής και τις προοπτικές της για την Αγροτική Ανάπτυξη της χώρας για τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους Κανονισμούς που θα διέπουν το ΕΣΠΑ κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020.
Ειδικότερα οι πολίτες της περιοχής αναφέρθηκαν στα τοπικά προβλήματα και ζήτησαν τη βοήθεια του Κράτους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επίλυση των χρόνιων αυτών προβλημάτων και τη στήριξη των προσκεκλημένων για την ανάπτυξη της Κοιλάδας του Αχελώου καταδεικνύοντας πως όλες οι παραποτάμιες περιοχές ένθεν και κείθεν του Αχελώου που αποτελούν την Κοιλάδα του έχουν στην Ανατολή και στη Δύση τον ίδιο Ήλιο και πρέπει αναπτυξιακά να αντιμετωπισθούν με Ενιαίο Πιλοτικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης ως Ορεινός Όγκος.
Ειδικότερα αναφέρθηκαν στην ανάγκη δημιουργίας υποδομών και θέσεων εργασίας στην περιοχή. Στην ανάδειξη των μνημείων της περιοχής ιστορικών και θρησκευτικών όπως: Μονή Σέλτσου με ασφάλτινη κατασκευή του δρόμου προς αυτή, ανακατασκευή της θρυλικής Πετρογέφυρας Κοράκου και αναστήλωση της Κούλιας στον Αχελώο, διάσωση της Κουτσοκαμάρας κλπ αγροτουρισμό, συντήρηση στα Περατάρια του Αχελώου...Δρόμος Άρτα- Καρδίτσα (βελτίωση του οδικού άξονα Άρτας - Καρδίτσας-και κατασκευή Σήραγγας στο βουνό Τύμπανος μέσω ΕΣΠΑ), βελτίωση των οδικών αξόνων από Αστροχώρι προς Μεγαλόχαρη-Μεσόπυργο με κατάληξη στη Γέφυρα Καταφυλλίου ως και ασφάλτινη κατασκευή των αξόνων στην Αργιθέα που συνδέουν αυτή με την Κοιλάδα Αχελώου όπως Μαράθου προς Μονή Σπηλιάς-Ανατολική Αργιθέα, Βραγκιανών-Αργυρίου-Γέφυρας Καταφυλλίου και Βραγκιανών προς Κέδρα Ευρυτανίας.
Τέλος όλοι οι ομιλητές δήλωσαν την στήριξή τους στην προσπάθεια κατοίκων και Φορέων της περιοχής για ανάπτυξη της Κοιλάδας του Αχελώου.

Μετά το τέλος της συζήτησης προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ "Στη σκεπή του Αχελώου". Σκηνοθεσία: Δημήτρης Σταμούλης, Φωτογραφία: Κώστας Παπαπαναγιώτου, Σενάριο/ηχοληψία: Θανάσης Παπακώστας, Μιξάζ: Δημήτρης Γεράρδης, Μουσική: Σεμπάστιαν Εσκοφέτ. (http://vimeo.com/34081738)
To ντοκιμαντέρ περιγράφει την ορεινή κοινωνία, μέσα από τρεις απόψεις, ενός μοναχού, ενός νομάρχη και μίας ομάδας βοσκών, καθώς και τα βιώματά τους μέσα από τον ορεινό όγκο που τους περιβάλει και από ένα μεγάλο τεχνικό έργο που θα αλλάξει την περιοχή τους.

Ακολούθησε φιλοξενία των Συνέδρων με παραδοσιακά εδέσματα και η Αργιθεάτικη – Αγραφιώτικη ορχήστρα των Στέλιου Κωφού – Γιάννη Κατσή, Γιώργου Μαυρατζά, Γιώργου Νάκου και Αποστόλη Μαυρατζά, που όλοι τους ήρθαν αφιλοκερδώς, έδωσε ξεχωριστό τόνο με παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια της Θεσσαλίας και της Ηπείρου.





Η δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιουλίου στην κοιλάδα του Αχελώου στο δημοτικό διαμέρισμα "Αστροχώρι", Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη, με θέμα "Ανάπτυξη της Υπαίθρου και τη Νέα Αγροτική Επιχειρηματικότητα" περιελάμβανε τη συζήτηση για τις προκλήσεις και τις προοπτικές προς μία βιώσιμη ανάπτυξη για την ελληνική γεωργία σε συνδυασμό με παρουσίαση καλών πρακτικών από την ευρωπαϊκή και διεθνή εμπειρία.

Μιλώντας στους αγρότες της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου και της Δυτικής Ελλάδας, ο διευθυντής Οικονομικών Αναλύσεων και Αξιολογήσεων της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ) και η ευρωπαϊκή γεωργία, τις προϋποθέσεις επιτυχούς αντιμετώπισής τους και τις προοπτικέ που ανοίγονται για την ελληνική γεωργία.

Επιπλέον έκανε ευρεία αναφορά στην πρόταση της Επιτροπής για πρασίνισμα της Κοινής Γεωργικής πολιτικής, με στόχο την υιοθέτηση πρακτικών που είναι ωφέλιμες για το περιβάλλον και αποτελούν το βασικό άξονα της μεταρρύθμισης της ΚΓΠ.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αρτας Βασίλης Ψαθάς επανέλαβε το πάγιο αίτημα των Αυτοδιοικητικών φορέων για συμμετοχή των περιφερειών στο σχεδιασμό και υλοποίηση των προγραμμάτων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, την μεταβίβαση αρμοδιοτήτων και πόρων στις αιρετές περιφέρειες, καθώς και κατάργηση των οργανισμών του υπουργείου και μετάταξη του προσωπικού του στις περιφερειακές αυτοδιοικήσεις.

Ως μέτρα ανάπτυξης του αγροτικού τομέα, ενός εκ των λίγων της ελληνικής οικονομίας με πραγματική παραγωγή, ο κ. Ψαθάς ζήτησε της σύσταση φορές πιστοποίησης ηπειρωτικών προϊόντων, την ίδρυση σχολής κρέατος στη Φιλιππιάδα,, την πιστοποίηση των ιχθυρών προϊόντων του Αμβρακικού, καθώς και τη της συνέχιση και επέκταση των αρδευτικών έργων στην περιφέρεια Ηπείρου.

Ο Δημήτρης Μιχαηλίδης της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών επισήμανε τις τέσσερις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας: 1- πώληση των προϊόντων, 2- έρευνα που θα οδηγεί σε εφαρμογή, 3- αγροτικά σχολεία για εκπαίδευση των αγροτών και 4- υποστήριξη με ανταλλαγές εμπειριών, μεταφορά τεχνογνωσία, συμμετοχή σε εκθέσεις και συνέδρια, δημιουργία αγροτικών αγορών και δημοπρατηρίων.

Ο Δημήτρης Ρουκάς, ζωοτέχνης και συνεργάτης του ΟΓΕΕΚΑ «Δήμητρα» παρουσίασε καλές πρακτικές για την καθετοποίηση αγροτικής παραγωγής με παρουσίαση καλών πρακτικών για τη δημιουργία μικρών μονάδων για παραγωγή προϊόντων κτηνοτροφίας. Ειδικότερα, παρουσίασε τρόπους για τη δημιουργία μικρών οικογενειακών μονάδων τυροκόμησης, κυρίως παραδοσιακών τυριών για την τοπική αγορά. Όπως είπε, εάν υπάρχει τοπική αγορά, ή μπορεί να δημιουργηθεί, τότε η επεξεργασία του γάλακτος του κτηνοτρόφου, για την δικιά του αποκλειστικά παραγωγή, με δυνατότητα διάθεσης της από το τυροκομείο, ή αποστολής για πώληση σε τοπικό παντοπωλείο και, αν ψηφισθεί το νομοσχέδιο, από την αγροτική αγορά ή (αν δεν υπάρχει τέτοια) από τη λαϊκή αγορά, είναι μια νέα προοπτική.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου