Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Δήλωση του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Olli Rehn στο Eurogroup της 21ης Φεβρουαρίου 2012.



Ο Αντιπρόεδρος της ΕΕ και Επίτροπος αρμόδιος για τις Νομισματικές Υποθέσεις, κ. Olli Rehn, έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup:
"Κατά τα δύο τελευταία χρόνια αλλά και αυτό το βράδυ έμαθα ότι η λέξη "μαραθώνιος" είναι πράγματι ελληνική λέξη. Καταλήξαμε όμως σε συμφωνία. Πρόκειται για μια πολύ ευρεία και σημαντική συμφωνία, την οποία η Επιτροπή χαιρετίζει διότι θα μειώσει σημαντικά το βάρος του χρέους της Ελλάδας και θα βοηθήσει στη μεταρρύθμιση της οικονομίας και της διοίκησης, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η επιστροφή στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Πρόκειται για ένα ουσιαστικό βήμα για την Ελλάδα και για την ευρωζώνη. Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από μια πολύ σημαντική συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα, όπως εξήγησε ο Jean-Claude Juncker. Σε αυτήν περιλαμβάνεται ένα κούρεμα της τάξης του 53,5% και υπάρχουν πολλά στοιχεία του PSI που θα μειώσουν το ελληνικό δημόσιο χρέος στο επίπεδο του 120,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Προκειμένου να φτάσουμε σ'αυτό το επίπεδο και να εξασφαλιστεί ότι η χρηματοδότηση του δημόσιου τομέα θα περιοριστεί σε 130 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια του προγράμματος, χρειαστήκαν πολλές ώρες διαπραγματεύσεων, και αυτό προφανώς κάναμε σήμερα.









Το πρόγραμμα βασίζεται σε αυστηρές προϋποθέσεις, που ενισχύονται περισσότερο με την αυξημένη παρακολούθηση της εφαρμογής του προγράμματος μέσω βελτιωμένης και μόνιμης επιτόπιας παρουσίας της ομάδας δράσης της Επιτροπής, η οποία θα υποστηρίζεται από εμπειρογνώμονες από τα κράτη μέλη. Προκειμένου να ενισχυθεί η εφαρμογή του προγράμματος, αποφασίσαμε και τη δημιουργία χωριστού λογαριασμού, μέσω του οποίου η Ελλάδα θα καταβάλει ένα τμήμα της εξυπηρέτησης του χρέους του επομένου τριμήνου, κάτι που ασφαλώς θα καταστήσει αυστηρότερους τους όρους άσκησης πολιτικής.
Αναμένουμε ότι αυτή η άνευ προηγουμένου αλληλεγγύη των εταίρων της Ελλάδας στην Ευρωζώνη θα συνδυαστεί με μια ισχυρή δέσμευση από την ελληνική πολιτική ηγεσία ώστε να εφαρμοστεί πλήρως το πρόγραμμα, πρώτα και κύρια προς όφελος όλων των πολιτών. Είναι σαφές ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να βασίζεται πλέον σε μια μεγάλη δημόσια διοίκηση που να χρηματοδοτείται από φτηνό δανεισμό. Η ελληνική οικονομία χρειάζεται να προσανατολιστεί σε επενδύσεις, ελληνικές και ξένες, για να διευκολυνθεί εκ νέου η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας. Για να συμβεί αυτό, πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες για επενδύσεις και να βελτιωθούν οι ήδη υπάρχουσες. Αυτό μπορεί να συμβεί, για παράδειγμα, μέσω ενός αποτελεσματικού και δίκαιου φορολογικού συστήματος, μιας αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης, ενός πιο ευνοϊκού επιχειρηματικού κλίματος, μέσω της πλήρους αξιοποίησης των διαθέσιμων πόρων των διαρθρωτικών ταμείων και της προσαρμογής του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος.

Σε τελευταία ανάλυση, η σημερινή συμφωνία αποτελεί βασικό δομικό στοιχείο της συνολικής μας απάντησης στην κρίση που διανύουμε. Με αυτή τη συμφωνία έχουμε μια πραγματική ευκαιρία να ξεπεράσουμε το στάδιο της δημοσιονομικής σταθερότητας και να προχωρήσουμε στην ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας".







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου