Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Η στεριά ξανακερδίζει τη μάχη - ΔΤ της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας.



Η στεριά ξανακερδίζει τη μάχη

Κι όμως, οι εργολάβοι επιμένουν ότι πρέπει να απομακρύνουν τα αδρανή από τα ποτάμια.


Τα παιδιά του Δημοτικού σχολείου Αβύθου περπατούν εκεί όπου πριν τη δυνατή βροχή της 6ης Φεβρουαρίου υπήρχε θάλασσα (η φωτογραφίες πάρθηκαν από σημείο όπου πριν το νερό είχε βάθος > 1 μ. – η παλιά ακτογραμμή φαίνεται με κίτρινη γραμμή). Τα δεκάδες τετραγωνικά μέτρα νέας γης δημιουργήθηκαν στην παραλία της Αβύθου μέσα σε λίγες ώρες μετά από τη βροχή της 6ης Φεβρουαρίου 2012, αντισταθμίζοντας τη διάβρωση της παραλίας. Δημιουργός ήταν το μικρό ρέμα που εκβάλει μπροστά στο κέντρο FUN, προσφέροντας πολύτιμη υπηρεσία στην τουριστική περιοχή.

Οι ακτές μας χτίζονται κυρίως με δυναμικές «κατεβασιές» μετά από καταρρακτώδεις βροχές, όταν σε λίγες ώρες η στεριά κερδίζει τη μάχη με τη θάλασσα και αντισταθμίζει τις απώλειες από τη διάβρωση.









Το μικρό ρεματάκι είχε υλικό για να «κατεβάσει» επειδή - ακριβώς επειδή είναι «ασήμαντο» - δεν είχαν αφαιρέσει τα «αδρανή» από την κοίτη του. Αντίθετα, τα μεγάλα ποτάμια, έχουν καταληστευτεί από τις αμμοληψίες και την απομάκρυνση αδρανών και έχουν ελάχιστα να κατεβάσουν.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι οι φυσικές διεργασίες ΠΟΤΕ δεν είναι ενάντια στον άνθρωπο. Αν αφήναμε τη φύση να λειτουργήσει όπως ξέρει, μόνο κερδισμένοι θα βγαίναμε. Κι όμως, ακόμη και τώρα, μερικοί λένε ότι πρέπει να καθαριστούν τα ποτάμια!!! Ωστόσο, τα φυσικά ποτάμια δεν έχουν καμία σχέση με μπαζωμένα ρέματα ή άστοχα ανθρώπινα έργα που φράζουν τη ροή και προκαλούν πλημμύρες. Δυστυχώς, οι εργολάβοι πιέζουν για «επείγουσες παρεμβάσεις» με σκοπό να θησαυρίσουν πουλώντας τα «αδρανή».

Πέρα από μικρά έργα για ενίσχυση των αναχωμάτων, καθαρισμό των μικρών ρεμάτων από μπάζα, ξύλα και καλάμια και διόρθωση άστοχων έργων δεν χρειάζεται τίποτα άλλο.

Ας αφήσουμε τη φύση να μας βοηθήσει.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου