Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Γίνεται το πρώτο βήμα για ευρωομόλογο.


Ενώ η Γερμανία συνεχίζει να απορρίπτει κατηγορηματικά την ιδέα του ευρωομολόγου και οι "αμερικανόφωτοι" αναλυτές δίνουν μόνον 20% πιθανότητες επιβίωσης στο ευρώ και την ευρωζώνη,η ΕΕ πραγματοποιεί την πρώτη έκδοση κοινού ευρωπαϊκού χρεογράφου, το οποίο εκτιμάται ότι θα αποτελέσει "πρόπλασμα" για τη δημιουργία ευρωομολόγου.






Η έκδοση γίνεται μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοοικονομικής Σταθεροποίησης (EFSM), προκειμένου να αντληθούν κεφάλαια για τη στήριξη της Ιρλανδία. Θα αποτελέσει πάντως ένα "τεστ σε πραγματικές συνθήκες" για τις δυνατότητας άντλησης κεφαλαίων απ' ευθείας από την ΕΕ, χωρίς τη διαμεσολάβηση κρατών-μελών.
Αργότερα, προς το τέλος Ιανουαρίου, θα ακολουθήσει αντίστοιχη έκδοση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας. Η ατζέντα προβλέπει τέσσερις έως πέντε εκδόσεις ομολόγων της τάξεως των 3-5 δισ. ευρώ.
Τα χρεόγραφα θα έχουν διάρκεια πέντε, επτά και δέκα έτη. Στόχος είναι η άντληση τουλάχιστον 17 δισ. ευρώ το 2011 και περίπου 5 δισ. ευρώ το 2012. προκειμένου να ενισχυθούν οι οικονομίες της ευρωπαϊκής περιφέρειας.
Είναι σαφές ότι οι εκδόσεις αυτές αποτελούν το πρώτο βήμα προετοιμασίας για το ευρωομόλογο.

Η θέση της Ελλάδας και τα επόμενα "υποψήφια θύματα Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει οι εκδόσεις αυτές να αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα και μέσω αυτών να καλύπτουν όλες οι χώρες τις δανειακές τους ανάγκες. Προς το παρόν την ιδέα αυτή απορρίπτουν η Γερμανία, η Γαλλία και άλλα ισχυρά κράτη. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν αναλυτές, μια πιθανή έκδοση ευρωομολόγου θα αποτελεί καθοριστική και καίρια "απάντηση" της Ευρώπης στις κερδοσκοπικές επιθέσεις που εκδηλώνονται. Και ίσως να αποτελέσει και τη μόνη ουσιαστική γραμμή άμυνας.
Στο στόχαστρο των οίκων αξιολόγησης έχει μπει τον τελευταίο μήνα το υπερχρεωμένο Βέλγιο, ενώ πολλοί αρχίζουν να βλέπευν επισφαλή και τη θέση της Γαλλίας, εξαιτίας της μεγάλης έκθεσης των γαλλικών τραπεζών στα ομόλογα υπερχρεωμένων περιφερειακών κρατών της Ευρωζώνης.
Μέσα σε αυτό το συνεχώς επιδεινούμενο περιβάλλον, διαχειριστές ομολογιακών χαρτοφυλακίων μεγάλων διεθνών οίκων θεωρούν ότι επόμενος πιθανός στόχος είναι η Ιταλία, που αποτελεί έναν εξαιρετικά αδύναμο κρίκο καθώς βρίσκεται μάλιστα σε σοβαρή πολιτική κρίση, με απραπαίουσα κυβέρνηση.

Πηγή: Σοφοκλέους in

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου