Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Κλιματικες αλλαγες περιοχή Μεσολογγίου


Με αφορμή τα όσα γράφηκαν ή μεταδόθηκαν σε ΜΜΕ για επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών στην περιοχή του Μεσολογγίου με αφορμή εκπονηθείσα με δαπάνη του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου μελέτη, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τα ακόλουθα:

Ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, όπως κάθε υπεύθυνος φορέας, δεν τρομοκρατεί τον πληθυσμό, δεν καταφεύγει σε κινήσεις εύκολου εντυπωσιασμού, πολύ περισσότερο όταν δεν διαθέτει στοιχεία, αλλά θεωρητικά σενάρια. Διαβεβαιώνουμε ότι καταβλήθηκαν πολλές προσπάθειες από την παρούσα Διοίκηση του Φορέα Διαχείρισης για να προσδιοριστούν από την εν λόγω μελέτη συγκεκριμένα στοιχεία που θα ήταν χρήσιμα για την περιοχή, ενώ για την ενημέρωση του κοινού η περίληψη της μελέτης αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα μας.





Γενικότερα, θέση μας είναι, η κάθε μελέτη να οδηγεί σε συγκεκριμένα συμπεράσματα και προτάσεις, δηλαδή να μην αποτελεί απλά προθάλαμο για επόμενες μελέτες.

Επί της ουσίας του θέματος, είναι σαφές ότι οι κλιματικές αλλαγές είναι παγκόσμιο φαινόμενο και η αντιμετώπιση των επιπτώσεών του δεν αφορά σε λήψη μέτρων για μια μεμονωμένη περιοχή.

Ως Φορέας Διαχείρισης θεωρούμε πολύ σημαντικό τη διατήρηση των υγροτόπων της περιοχής, που συμβάλλουν στη διασφάλιση του μικροκλίματός της, των αμμονησίδων που προστατεύουν τη λιμνοθάλασσα και την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα διαχείρισης των υδατικών και γενικότερα των φυσικών πόρων αλλά και στην εφαρμογή περιβαλλοντικά φιλικών πρακτικών.

Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα των κλιματικών αλλαγών είναι ιδιαίτερα σοβαρό για να χρησιμοποιείται με άλλους στόχους, πλην της ευαισθητοποίησης του πληθυσμού και της εγρήγορσης των Δημόσιων Φορέων για τον περιορισμό των αιτίων που τις προκαλούν.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου