Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Θα πέσουν κι άλλο οι τιμές των ακινήτων - Προβλέπεται ότι η κτηματαγορά θα "πιάσει πάτο" στα μέσα του 2011

Οποιοι σκοπεύουν να αγοράσουν σπίτι μάλλον πρέπει να κάνουν υπομονή μέχρι τα μέσα του επομένου έτους – κι όποιοι θέλουν να πουλήσουν είναι καλύτερα να βιαστούν και να περιορίσουν τις απαιτήσεις τους: Η πτωτική πορεία των τιμών των ακινήτων –και των ενοικίων- θα συνεχισθεί τους επόμενους μήνες και θα επιταχυνθεί από τις αρχές της επόμενης χρονιάς, όταν θ’ αρχίσουν να «τρέχουν» οι νέοι φόροι επί της ακίνητης περιουσίας, ενώ παράλληλα θα έχουν αναπροσαρμοσθεί οι αντικειμενικές αξίες.






Κατά τις εκτιμήσεις των τραπεζών και των μεγάλων εταιριών real estate, η κτηματαγορά θα «πιάσει πάτο» το φθινόπωρο του 2011 όσον αφορά τις κατοικίες. Για τις τιμές και τα μισθώματα γραφείων και επαγγελματικών χώρων προβλέπεται ότι η πτώση θα συνεχισθεί με αργούς ρυθμούς και το 2012. Η ανάκαμψη θα έρθει ετεροχρονισμένα, όταν η οικονομία θα έχει μπει ήδη σε αναπτυξιακή τροχιά και οι τράπεζες θ’ ανοίξουν τις στρόφιγγες των δανείων προς τις επιχειρήσεις.
Η προσφορά κατοικιών και επαγγελματικών χώρων είναι ήδη μεγάλη. Όμως στην αγορά επικρατεί συναλλακτική άπνοια και γίνονται ελάχιστες αγοραπωλησίες. Η αιτία δεν είναι μόνον η ανεπαρκής ζήτηση, αλλά και οι μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των τιμών που ζητούν οι πωλητές και εκείνων που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν οι υποψήφιοι αγοραστές.
Στελέχη μεγάλων κτηματομεσιτικών γραφείων επισημαίνουν ότι οι περισσότεροι παλιοί ιδιοκτήτες παραμένουν προσκολλημένοι στην παραδοσιακή αντίληψη ότι «οι τιμές των ακινήτων δεν πέφτουν». Ζητούν λοιπόν τιμές οι οποίες δεν αντιστοιχούν στα σημερινά δεδομένα της αγοράς και στη γενικότερη οικονομική κατάσταση. Θ’ αναγκασθούν όμως να «βάλουν νερό στο κρασί τους», όταν από την επόμενη χρονιά θα κληθούν να πληρώσουν τους νέους φόρος ακίνητης περιουσίας – οι οποίοι μάλιστα θα αυξηθούν μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.
Περισσότερο πιεσμένοι να πουλήσουν θα είναι και οι κατασκευαστές, οι οποίοι έχουν τραπεζικό δανεισμό. Μέχρι τώρα κατορθώνουν «κουτσά-στραβά» να πληρώνουν τις δόσεις και τους τόκους. Διαπιστώνουν όμως ότι το 7-8% που πληρώνουν κάθε χρόνο σε τόκους δεν μπορούν πλέον να το καλύψουν από την άνοδο των τιμών, όπως συνέβαινε παλιότερα. Τους συμφέρει να πουλήσουν 10% φθηνότερα και να αποπληρώσουν τα δάνεια, αντί να περιμένουν πότε η κτηματαγορά θα ανακάμψει.
Όμως, ενώ η προσφορά θα αυξάνεται –με την προσθήκη και μεγάλου αριθμού διαμερισμάτων που αποπερατώθηκαν φέτος, κυρίως στην ανατολική Αττική και στα νότια προάστια– η ζήτηση δεν πρόκειται να ανακάμψει. Οι τράπεζες θα παραμείνουν και τους επόμενους μήνες εξαιρετικά «φειδωλές» στις χορηγήσεις στεγαστικών δανείων, ενώ η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών (συρρίκνωση των διαθέσιμων εισοδημάτων, διόγκωση της ανεργίας, ακρίβεια κλπ) θα αποτελέσει πρόσθετο ανασταλτικό παράγοντα.
Οποιοι λοιπόν είναι αναγκασμένοι να πουλήσουν, θα περιορίσουν τις απαιτήσεις τους και η πτώση των τιμών θα επιταχυνθεί. Το ίδιο θα συμβεί με τα ενοίκια, τα οποία ήδη υποχωρούν. Μεγάλη πτώση καταγράφεται σε όλες τις συνοικίες του κέντρου και στα κοντινά προάστια, ενώ στα ενοίκια καταστημάτων και γραφείων σημειώνεται πραγματική «καθίζηση». Ο νέος νόμος που καθορίζει μικρότερες αποζημιώσεις σε περίπτωση λύσης της επαγγελματικής μίσθωσης έχει «λύσει τα χέρια» μικροεπιχειρήσεων και επαγγελματιών. Χιλιάδες καταστήματα και γραφεία είναι πλέον ξενοίκιαστα σε όλες τις περιοχές του λεκανοπεδίου – ακόμα και στις πιο εμπορικές ζώνες.

Πηγή: Σοφοκλέους in

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου