Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ


Νομάρχης Πρέβεζας: «Η ανέγερση του νέου Νοσοκομείου ήταν και παραμένει προτεραιότητά μας»



Για μια ακόμη φορά, πραγματοποιήθηκε διεξοδική συζήτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Πρέβεζας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας στο νομό.
Την κεντρική εισήγηση επί του θέματος κατέθεσε η κ. Λαμπρινή Σούρδη, Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Υγείας. Παρών στη συνεδρίαση ο νέος Διοικητής του Νοσοκομείου κ. Δημήτρης Τσούτσης, ο οποίος έδωσε απαντήσεις και ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες του, προκειμένου να βελτιωθεί η λειτουργία του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας.
Η κ. Σούρδη στην εισήγησή της ανέφερε συγκεκριμένα: «Πέρασε ένας χρόνος από τότε που συζητήθηκαν διεξοδικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο, τα Κέντρα Υγείας και γενικότερα η περίθαλψη στο νομό μας. Με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι όχι μόνο από πέρυσι, αλλά εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει άλλαξει τίποτα. Απεναντίας η αδιαφορία, η κακοδιαχείριση η ασυδοσία και ατιμωρησία γιγαντώθηκαν. Η κατάσταση στο Νοσοκομείο Πρέβεζας όλα τα τελευταία χρόνια αντικατοπτρίζει τη διάλυση που επικρατεί ευρύτερα στο ΕΣΥ αλλά και στην κοινωνία μας. Σχεδόν όλα τα νοσοκομεία της χώρας έχουν έλλειψη από νοσηλευτές και γιατρούς με συνέπεια πολλές κλινικές να αναστέλλουν την λειτουργία τους, ενώ μεγάλα ποσά διαρρέουν αναγκαστικά ή εντέχνως στον ιδιωτικό τομέα που φαίνεται να μην τον αγγίζει η κρίση.
Σε μια κατάσταση όμως τόσο δύσκολη για την χώρα μας δεν έχουμε την πολυτέλεια να διπλοχρυσώνουμε τον ιδιωτικό τομέα άμεσα από την τσέπη μας αλλά ούτε και έμμεσα από τα ασφαλιστικά ταμεία. Το Ε. Σ. Υ έχει φτάσει στο χειρότερο σημείο από τη δημιουργία του, η αν θέλουμε να το πούμε πιο απλά, πιάσαμε πάτο. Δυστυχώς δεν είμαστε στο παρά πέντε, αλλά στο και πέντε. Η νέα κυβέρνηση πρέπει σύντομα να αντιληφθεί ότι ο ασθενής είναι ετοιμοθάνατος και η υπουργός Υγείας δεν έχει άλλα περιθώρια για συνεντεύξεις, εξαγγελίες, υποσχέσεις, και διαπιστώσεις της άσχημης κατάστασης που επικρατεί στο χώρο τις υγείας.
Από τότε που δημιουργήθηκε το ΕΣΥ όλες οι κυβερνήσεις δεν παρέλειψαν ποτέ στα προεκλογικά τους προγράμματα να υποσχεθούν την υλοποίηση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Ως δια μαγείας όλα αυτά ξεχνιόνταν αμέσως μετά τις εκλογές. Έτσι λοιπόν, η πολιτεία δεν φρόντισε ποτέ να δομήσει την Πρωτοβάθμια Υγεία και τη φόρτωσε στα νοσοκομεία και στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, με αποτέλεσμα το νοσοκομείο -που σκοπός του είναι να παρέχει δευτεροβάθμια περίθαλψη να αναλαμβάνει και την πρωτοβάθμια με τις χειρότερες, δυστυχώς, επιδόσεις. Οι γιατροί είναι πολύ λίγοι για το φορτίο αυτό της δουλειάς, και η εξέταση γίνεται συνήθως πρόχειρα από ανειδίκευτους γιατρούς στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Οι ασθενείς δεν έχουν σημείο αναφοράς κάποιον συγκεκριμένο γιατρό που θα τους ακούσει, θα τους καθοδηγήσει και θα τους παρακολουθήσει, με αποτέλεσμα να υποβάλλονται σε ατελείωτες, αδικαιολόγητες επαναλαμβανόμενες και πανάκριβες εξετάσεις. Τόσο το ιστορικό τους όσο και οι εξετάσεις τους δεν καταγράφονται πουθενά και πολλές φορές βλέπουμε ασθενείς με ξέχειλα πακέτα εξετάσεων να ψάχνουν κάποιον ειδικευμένο γιατρό να τις αξιολογήσει και να παραπέμπονται από τον ένα στον άλλο. Η ΠΦΥ δυστυχώς γίνεται στα τμήματα επειγόντων περιστατικών με ότι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητά και το κόστος. Αλλά και στα ταμεία όπως στο ΙΚΑ η δυσλειτουργία και η έλλειψη οργάνωσης δεν εξασφαλίζει την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Οι αναμονές είναι αδικαιολόγητα μεγάλες, ο χρόνος εξέτασης πολύ μικρός, και ίσα που προλαβαίνει ο γιατρός να γράψει κάποιο φάρμακο χωρίς καν να εξετάσει τον ασθενή. Τα Κέντρα Υγείας έχουν εγκαταλειφθεί, χωρίς ειδικευμένους γιατρούς και χωρίς προσωπικό σε κατάσταση λίγο καλύτερη από τα αγροτικά ιατρεία, τα οποία με ανύπαρκτο εξοπλισμό στεγάζονται σε βρώμικους και ακατάλληλους χώρους και αποτελούν εστία μόλυνσης από τη βρωμιά και τα σκουπίδια που υπάρχουν μέσα. Ειδικά για την κατάσταση στα Α.Ι. η ευθύνη όχι μόνο του Νοσοκομείου αλλά και των τοπικών αρχών είναι μεγάλη.
Οι κυβερνήσεις που πέρασαν παγερά αδιάφορες για το κατάντημα του συστήματος περίθαλψης στη χώρα μας έταζαν και ξέταζαν νέο νοσοκομείο στην Πρέβεζα παίζοντας τα πολιτικά τους παιγνίδια στην πλάτη των πολιτών του νομού μας. Αντί για νέο νοσοκομείο λοιπόν περιορίζονται μέχρι στιγμής σε άκομψα και κακότεχνα μπαλώματα του υπάρχοντος, το οποίο εκτός από το κτιριακό αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα οργάνωσης και λειτουργίας. Γραμματειακή υποστήριξη δεν υπάρχει, η συνεργασία ανάμεσα στα τμήματα αδύνατη, αρχείο και ιστορικά δεν τηρούνται, ο κόσμος συνωστίζεται στους διαδρόμους, αναμονές και ταλαιπωρία χωρίς τέλος. Αυτή η εικόνα που θυμίζει νοσοκομεία και περίθαλψη της δεκαετίας του ’60 και ’70, είναι που συναντάμε καθημερινά στο Νοσοκομείο μας.
Η ξενοδοχειακή υποδομή παραπέμπει κι αυτή σε περασμένες δεκαετίες με κοινές τουαλέτες στους διαδρόμους, χωρίς κλιματισμό στα περισσότερα δωμάτια και με έλλειψη στα πάντα. Στα γάντια στους ορούς, στο προσωπικό, στη νοσηλευτική φροντίδα. Οι θάλαμοι και οι διάδρομοι θυμίζουν στην κυριολεξία λαϊκή αγορά καθώς γεμίζουν από περιφερόμενους επισκέπτες και συνοδούς που προσπαθούν οι ίδιοι να προσφέρουν φροντίδα στους ασθενείς δικούς τους ανθρώπους. Ωράρια επισκέψεων δεν τηρούνται, όλη την ώρα μπαινοβγαίνει κόσμος, η ηρεμία και ησυχία που έχει ανάγκη ένας άρρωστος ανύπαρκτες. Αυτή δεν είναι εικόνα σύγχρονου ευρωπαϊκού νοσοκομείου και δυστυχώς δεν μας τιμά εμάς τους Πρεβεζάνους.
Πραγματικά είναι λυπηρό γιατί το νοσοκομείο της Πρέβεζας έχει δυνατότητες και θα μπορούσε αν υπήρχε πραγματικά η πρόθεση και η πολιτική βούληση να προσφέρει ιατρική αυτάρκεια στο νομό μας. Παραδοσιακά έπαιζε πρωταρχικό ρόλο λόγω της στρατηγικής του θέσης στη παροχή φροντίδας υγείας στην ευρύτερη περιοχή από τη Λευκάδα, ένα μεγάλο μέρος της Αιτωλοακαρνανίας, μέχρι την Αγιά. Όλες οι διοικήσεις τα τελευταία χρόνια όμως με την ανικανότητά τους και την αδιαφορία όχι μόνον δε φρόντισαν να αναβαθμίσουν το νοσοκομείο αλλά το αποδυνάμωσαν εξισώνοντας το όλο και περισσότερο με Κ.Υ
Όχι μόνο δεν ενισχύθηκαν τα επιμέρους τμήματα με προσωπικό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, αλλά απεναντίας υποβιβάστηκαν.
Δεν αρκεί μόνο η στελέχωση των τμημάτων και ο εξοπλισμός τους. Νέα τμήματα πρέπει να αναπτυχθούν όπως επιτάσσει η σύγχρονη ιατρική. Δεν μπορεί το δικό μας νοσοκομείο να μη διαθέτει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και νευροχειρουργική κλινική. Εδώ αδιαφορήσαμε και μείναμε πίσω απ΄ όλα σχεδόν τα επαρχιακά νοσοκομεία στις πρωτεύουσες των νομών.
Τόσοι άνθρωποι που τραυματίζονται κάθε χρόνο στην άσφαλτο και όχι μόνον αυτοί, έχουν το δικαίωμα να παλέψουν για τη ζωή τους άμεσα και όχι να μεταφέρονται 50 και 100 χιλιόμετρα μακριά και με μεγάλη καθυστέρηση πράγμα που επιβαρύνει περισσότερο μαζί με τη μεταφορά την ήδη κρίσιμη κατάστασή τους. Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας που έχει αρχίσει ήδη να λειτουργεί καλύπτει ένα μεγάλο κενό στον τομέα της Ψυχικής Υγείας. Μεγάλο μειονέκτημα όμως είναι η απόσταση και οι ασθενείς δυσκολεύονται να το επισκεφτούν γιατί είναι μακριά από το Νοσοκομείο και το κέντρο της πόλης.
Το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ πρέπει επιτέλους να απαλλαγεί από τους επινοικιαστές του και να λειτουργήσει αποκλειστικά σαν κέντρο αποκατάστασης για το σκοπό εξ άλλου για τον οποίο έγινε. Γιατί οι ασθενείς μας μετά από βαριά ΑΕΕ να φεύγουν για κέντρα αποκατάστασης στην Αμφιλοχία, στην Αρτα, στα Γιάννενα ή αλλού; Γιατί όχι στην Πρέβεζα;
Με την ευκαιρία λοιπόν του έστω και καθυστερημένα διορισμού του νέου Διοικητή του Νοσοκομείου και του νέου Διοικητικού Συμβουλίου τους καλούμε σε συνεργασία με όλες τις μονάδες Υγείας του Νομού, το προσωπικό, το νοσηλευτικό προσωπικό, τους γιατρούς αλλά και τους πολίτες να διεκδικήσουμε επιτέλους το νέο Νοσοκομείο που τόσες φορές μας υποσχέθηκαν. Το Νοσοκομείο μας πρέπει να ενισχυθεί με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό και να καλυφθούν οι επιμέρους ειδικότητες ιατροτεχνολογικά ώστε να μη χρειάζεται οι πολίτες της Πρέβεζας να φεύγουν από το νομό ακόμα και για απλές διαγνωστικές εξετάσεις που τις κάνει και το τελευταίο ιδιωτικό ιατρείο.
Όλα τα παραπάνω έχουν επισημανθεί κατ’ επανάληψη και σε προηγούμενα Νομαρχιακά Συμβούλια, στον Τύπο, στο ραδιόφωνο και στο Υπουργείο. Είναι πλέον καιρός να ξεφύγουμε από τη φάση των καταγγελιών και των διαπιστώσεων και να περάσουμε επιτέλους στη φάση της υλοποίησης και της δράσης».
Από την πλευρά του ο κ. Τσούτσης, Διοικητής του Νοσοκομείου ανέφερε μεταξύ άλλων: «Αναλαμβάνοντας την διοίκηση του Νοσοκομείου Πρέβεζας, γνώριζα ότι αναλαμβάνω σε μια δύσκολη δημοσιοοικονομική περίοδο για την χώρα αλλά και για το ίδιο το νοσοκομείο. Γνώριζα πολλά για τα προβλήματα αλλά έμαθα περισσότερα όταν βρέθηκα απέναντι στην πραγματικότητα. Αντιμετώπισα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί σε βάθος χρόνου, εξαιτίας της υποστελέχωσης αλλά κυρίως της υποχρηματοδότησής του τα προηγούμενα χρόνια.
Θέλω να διαβεβαιώσω όμως όπως δήλωσα και την πρώτη μέρα μου στο νοσοκομείο ότι θα αγωνιστώ από τη θέση αυτή με όλες μου τις δυνάμεις, για την αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται από αυτό στο πολίτη, για το νοικοκύρεμα του, αλλά και για το μάζεμα των δαπανών του.
Έχοντας ως στόχο την παροχή, ισότιμα, υπηρεσιών υγείας υψηλής ποιότητας σε κάθε άτομο, ανεξάρτητα από την οικονομική, κοινωνική και επαγγελματική του κατάσταση, σύμφωνα με τους κανόνες του εθνικού συστήματος υγείας, κάνοντας πράξη την υποχρέωση ενός ευνοούμενου κράτους όπου η υγεία είναι δημόσιο αγαθό.
Όλοι ξέρουμε την άποψη των πολιτών για το νοσοκομείο και που στο διάστημα της θητείας μου υποχρεούμαι να αλλάξω. Στην προσπάθεια αυτή για αναβάθμιση προσδοκώ ότι θα έχω συμπαράσταση από όλους:
Τους εργαζόμενους στο χώρο του νοσοκομείου, ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό, τεχνικό προσωπικό, όλους αυτούς που το πονάνε και που χάρη στο φιλότιμό τους λειτούργησε τα τελευταία χρόνια
Την κυβέρνηση που παρά τα δύσκολα οικονομικά της χώρας θα συνεχίσει να στηρίζει τη στελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και φυσικά
Τους Βουλευτές, το Νομάρχη, τους Δημάρχους, όλους εσάς τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και την τοπική, όλους τους συμπολίτες μας.
Να μπω όμως στην ουσία και να απαντήσω στο τι έγινε αυτό τον μήνα επί των προτάσεων όπως συζητήθηκαν στην επιτροπή.
Διεκδίκηση ανέγερσης νέου Νοσοκομείου
Είμαι στην ευχάριστη θέση σήμερα να επιβεβαιώσω και εγώ, μετά και τις συναντήσεις που είχα την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου αλλά και με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τον κ. Νίκο Πολύζο, ότι παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας, παίρνουμε το πράσινο φως από το υπουργείο για την ανέγερση ενός νέου Δημόσιου Νοσοκομείου, ενταγμένο στο ΕΣΠΑ που θα προσφέρει σύγχρονες υπηρεσίες Υγείας στην περιοχή μας, στους πολίτες μας αλλά και στους επισκέπτες μας που αυξάνονται τα τελευταία χρόνια».
Στη σύντομη παρέμβασή του, ο Νομάρχης Πρέβεζας, κ. Βασίλης Ιωάννου, αναφέρθηκε τόσο την αναγκαιότητα ανέγερσης του νέου Νοσοκομείου, στη στέγαση του ΕΚΑΒ αλλά και στην πρωτοβουλία της Νομαρχίας για την αγορά ενός πλήρως στελεχωμένου ασθενοφόρου, το οποίο και θα παραχωρήσει στη Διοίκηση του Νοσοκομείου.
«Από την πρώτη στιγμή, σημείωσε ο κ. Ιωάννου, που αναδείξαμε την αναγκαιότητα ανέγερσης νέου Νοσοκομείου, από το 2004, αλλά και σε όλες τις συσκέψεις φορέων που επακολούθησαν, είχαμε επισημάνει ότι μόνο μέσα από το ΕΣΠΑ είναι δυνατόν να εξευρεθούν οι απαραίτητοι πόροι για αυτό.
Δυστυχώς, η προηγούμενη κυβέρνηση και όσοι τοπικοί παράγοντες χειρίστηκαν το θέμα, δεν υιοθέτησαν την άποψή μας, και προσπαθούσαν με άλλους λανθασμένους τρόπους να προωθήσουν την ανέγερση του νοσοκομείου μας. Αποτέλεσμα, να χάσουμε πολύτιμο χρόνο.
Η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε και με όσα ανέφερε σήμερα ο κ. Διοικητής, δρομολογεί την ένταξη του έργου της ανέγερσης του Νοσοκομείου μας στο τομεακό του ΕΣΠΑ και εκφράζουμε προς τούτο την πλήρη ικανοποίησή μας. Το νέο Νοσοκομείο ήταν και παραμένει προτεραιότητά μας. Βεβαίως απαιτείται εύλογος χρόνος για την εκπόνησή της απαραίτητης μελέτης.
Το Νομαρχιακό Συμβούλιο θα παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη του θέματος και ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξουν στην πορεία προσκόμματα που μπορεί να ακυρώσουν εκ νέου το έργο της ανέγερσης το Νοσοκομείου.
Για την στέγαση του ΕΚΑΒ, θέλω να ενημερώσω το σώμα ότι σύντομα θα αναλάβουμε πρωτοβουλία για σύσκεψη, προκειμένου να βρεθεί λύση στην σοβαρή αυτή εκκρεμότητα. Εμείς έχουμε συγκεκριμένες εναλλακτικές προτάσεις, τις οποίες και θα καταθέσουμε.
Τέλος, όπως γνωρίζετε, η Νομαρχία μας προτίθεται να αγοράσει με ίδιους πόρους ένα ασθενοφόρο, το οποίο και θα παραχωρήσει στη Διοίκηση. Αυτή μας η πρωτοβουλία αποδεικνύει την ευαισθησία μας σε θέματα υγείας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου