Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΤΩΝ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ


Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων με το παρόν διάβημά της διαμαρτύρεται εντονότατα για την απόφαση της Κυβέρνησης να περικόψει τις προβλεπόμενες, από τον Κρατικό Προϋπολογισμό έτους 2010, δαπάνες για την εύρυθμη λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας, καίτοι γνωρίζει ότι η απόφαση αυτή θα έχει δυσμενείς συνέπειες στην προστασία της ελληνικής κοινωνίας από την εγκληματικότητα.





Το ίδιο το Αρχηγείο, από το μήνα Φεβρουάριο 2010, με την ετήσια Έκθεση προγραμματισμού δράσεων και ενεργειών του, σημείωνε με έμφαση από τις πρώτες κιόλας σελίδες της συγκεκριμένης Έκθεσης, ότι «διανύουμε μια περίοδο κρίσιμων αλλαγών στον τομέα της ασφάλειας και μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης που επηρεάζει και τη χώρα μας. Στο διεθνές περιβάλλον παρατηρούνται φαινόμενα διαρκούς κλιμάκωσης κοινωνικής αντίδρασης και απειλές με νέες μορφές εγκληματικότητας, που δεν γνωρίζουν όρια γεωγραφικά ή εθνικά. Παράλληλα, δεν πρέπει να παραγνωρίζεται και η συνήθης εγκληματικότητα, η μικροεγκληματικότητα, η οποία επηρεάζει την καθημερινότητα των πολιτών.
Η νέα πραγματικότητα στον τομέα της εγκληματικότητας χαρακτηρίζεται από την ποσοτική αύξηση των κλασσικών μορφών αυτής (ληστείες, κλοπές, εγκλήματα βίας, εγκλήματα περί τα ναρκωτικά κ.λ.π.), την αυξανόμενη συμμετοχή στο έγκλημα αλλοδαπών και νεαρών ατόμων και την ποιοτική διαφοροποίηση αυτής (νέες συμπεριφορές εγκληματικής βίας, νέες μορφές οικονομικών εγκλημάτων, εγκλήματα που συνδέονται με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και της πληροφορικής, οργανωμένο έγκλημα). Η Ελληνική Αστυνομία σχεδίασε και υλοποιεί μια σειρά μέτρων, με στόχο να διασφαλίσει το κοινωνικό αγαθό της εσωτερικής ασφάλειας σ' όλες τις ομάδες πληθυσμού, χωρίς διακρίσεις, με ειδική μέριμνα για τις ασθενέστερες τάξεις που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη της κρατικής φροντίδας και προστασίας. Απώτερος στόχος αποτελεί η εδραίωση του αισθήματος ασφάλειας στη γειτονιά και στην ύπαιθρο που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία.
Ο Έλληνας αστυνομικός πρέπει να είναι έτοιμος. Ανήκει σε έναν οργανισμό που αναπτύσσεται και ανανεώνεται για να μπορεί να ανταποκριθεί στην αποστολή του. Οι βάσεις έχουν τεθεί. Υπάρχει τεχνογνωσία, εκπαιδευμένο προσωπικό και σύγχρονος εξοπλισμός. Παρ' όλα αυτά πρέπει να γίνονται συνεχώς βήματα βελτίωσης.
Καθοριστικός παράγοντας βεβαίως κάθε σχεδιασμού και κάθε δράσης είναι το ανθρώπινο δυναμικό. Η έμπνευση του προσωπικού ενεργοποιεί τις δυνατότητές του και προσδιορίζει καταλυτικά την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητά του», τόνιζε ο συντάκτης της έκθεσης για να αναλύσει στη συνέχεια τους παράγοντες εκείνους που οδηγούν σε μια πιο αποτελεσματική Ελληνική Αστυνομία.

Το γεγονός, όμως, ότι στην ίδια αυτή Έκθεση μνημονεύεται η απόφαση της Κυβέρνησης για τη μη έγκριση των προϋπολογισθέντων και αιτηθέντων κονδυλίων, οδηγεί ευθέως στο συμπέρασμα ότι είναι μετέωρη η υλοποίηση του όλου προγράμματος.
Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας με την πρόταση προϋπολογισμού έτους 2010 είχε ζητήσει το ποσό των 2.454.187.684 ευρώ, σύμφωνα με τις ανάγκες του προσωπικού και των υπηρεσιών. Μετά τις οδηγίες του Υπουργείου Οικονομικών το ποσό αυτό διαμορφώθηκε τελικά σε μόλις 1.782.950.000 ευρώ, ποσό από το οποίο προγραμματίζεται να αντιμετωπισθεί το σύνολο των δαπανών των ούτως ή άλλως μειωμένων αποδοχών του προσωπικού και το μεγαλύτερο μέρος των αιτημάτων για τις λειτουργικές δαπάνες των Υπηρεσιών.
Από αυτή και μόνο την επίσημη παραδοχή, γίνεται κατανοητό ότι οι προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης και ο προγραμματισμός του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με στόχο τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, την ανανέωση του εξοπλισμού και τη βελτίωση της κτιριακής υποδομής της Ελληνικής Αστυνομίας παραπέμπονται στο αόριστο μέλλον.
Πολλά μικρά και μεγάλα ζητήματα της αστυνομικής καθημερινότητας, όπως η αντιμετώπιση των επισκευών και της συντήρησης των οχημάτων στα συνεργεία της ΕΛ.ΑΣ, ο περιορισμός των δρομολογίων για την εξοικονόμηση καυσίμων και άλλα, συνθέτουν ένα ζοφερό εργασιακό περιβάλλον.
Η προκήρυξη φέτος για εισαγωγή στις σχολές της Αστυνομίας μόνο 900 Δοκίμων Αστυφυλάκων και 100 Δοκίμων Υπαστυνόμων, την στιγμή μάλιστα που λόγω του φόβου για ενδεχόμενες ασφαλιστικές μεταβολές πολλαπλασιάζεται η φυγή από το Σώμα (από την αρχή του χρόνου 2500 αιτήσεις) επιβεβαιώνει επίσης τα ανωτέρω και υπονομεύει την εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού και ποσοτικά και ποιοτικά. Δυστυχώς, επαναλαμβάνεται και φέτος – παρά την διαβόητη ομογενοποίηση- η «πολιτική τακτική» των προσλήψεων Ειδικών Φρουρών ταχύρρυθμης «εκπαίδευσης» και «όποιον πάρει η μπάλα»…Οι ανωτέρω επισημάνσεις του Αρχηγείου περί «εμπνεύσεως» του προσωπικού πάνε περίπατο.

Η Ομοσπονδία μας ζητά την άμεση αναθεώρηση αυτής της πολιτικής, συνυπογράφοντας και το προσφάτως εκδοθέν Ψήφισμα της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Αστυνομικών- EuroCop, η οποία κατά την Εαρινή της Σύνοδο, ασχολήθηκε με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και κάλεσε όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να συμφωνήσουν σε ένα Σύμφωνο σταθερότητας για την Αστυνομία, καθώς οι υπερβολικές περικοπές των προϋπολογισμών των Υπηρεσιών επιβολής των Νόμων δεν παρέχουν στους Πολίτες συνθήκες ειρήνης, ελευθερίας και αντιμετώπισης του εγκλήματος. Ο ίδιος ο πρόεδρος της EuroCop, κ. HANS KIEFER δήλωσε «ότι οι περικοπές επηρεάζουν αρνητικά την ικανότητα ορισμένων κρατών να εκπληρώσουν την υποχρέωσή τους που απορρέει από το Σύμφωνο της Στοκχόλμης για την καταπολέμηση του εγκλήματος».
H αγωνία όμως όλων είναι επικεντρωμένη θέλοντας και μη στις επιπτώσεις που έχει η κρίση και σε ενδεχόμενες κοινωνικές αναταράξεις. Δίχως το αγαθό της ασφάλειας δεν μπορεί να υπάρξει καμία πρόοδος, ούτε σε ατομικό, ούτε σε κοινωνικό, ούτε σε επιχειρηματικό – τουριστικό- αναπτυξιακό επίπεδο.
Ως Έλληνες Αστυνομικοί δεν επιτρέπεται να εθελοτυφλούμε μπροστά στους διαφαινόμενους κινδύνους αδυναμίας της Ελληνικής Αστυνομίας να αντεπεξέλθει στα καθήκοντά της πέραν των χρόνιων δυσλειτουργιών της και λόγω τώρα των περικοπών.
Δυστυχώς βλέπουμε ότι παντού κυριαρχεί η τυπολατρική προσήλωση στους οικονομικούς δείκτες και στα στατιστικά μεγέθη της οικονομίας, μια πολιτική δηλαδή, που διασφαλίζει την ευημερία των δεικτών εις βάρος της πραγματικής ζωής των ανθρώπων .
Το ζητούμενο επομένως σήμερα είναι η γενναία ενίσχυση του προϋπολογισμού της Ελληνικής Αστυνομίας, ένα αίτημα που πρέπει να έχει τη στήριξη και του υπόλοιπου συνδικαλιστικού μας κινήματος, των επιστημονικών φορέων και των κοινωνικών οργανώσεων, καθόσον το αίτημα των απλών πολιτών για συνθήκες ασφαλούς διαβίωσης, είναι καθολικό και δεν υπόκειται σε οιουδήποτε είδους διελκυστίνδες και ξεπερασμένες λογικές.
Είναι άξιο προσοχής το φαινόμενο της άνθισης και διόγκωσης των εταιρειών security σε συνθήκες κρίσης με τα ιδιωτικά συμφέροντα εμπορίας συστημάτων και υπηρεσιών ασφαλείας να επωφελούνται μάλλον από τις παθογένειες της Ελληνικής Αστυνομίας που επιτείνονται από την απόφαση για την οικονομική συρρίκνωση των κονδυλίων της.
Αναγνωρίζουμε τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλει η ηγεσία μας, αλλά έχουμε την εδραία πεποίθηση ότι οι περιστάσεις επιβάλλουν σε όλους μας να εξετάσουμε το μέλλον της Ελληνικής Αστυνομίας με ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και ορίζοντα δράσης για τις επόμενες δεκαετίες.
Το αίτημά μας, για την εμπέδωση επαγγελματικής νοοτροπίας και αντίληψης στο χώρο μας και σε τελική ανάλυση, για την επανίδρυση της Ελληνικής Αστυνομίας, μέσα από ένα γόνιμο διάλογο της ηγεσίας με τα πολιτικά κόμματα και τους επιστημονικούς φορείς του τόπου μας εξακολουθεί να είναι επίκαιρο όσο ποτέ, όμως η περικοπή κονδυλίων φαλκιδεύει την όποια προσπάθεια.
Πρέπει να εξεταστούν πολύ σοβαρά τα θέματα της νέας δομής και της διοίκησης της αστυνομίας, ο υλικοτεχνικός της εξοπλισμός, η κτιριολογική της υποδομή, όλα τα εκκρεμή και χρονίζοντα προβλήματα του αστυνομικού προσωπικού –οικονομικά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά, αλλά και να απαντηθεί τελικά το ερώτημα «τι αστυνομία θέλουμε;».
Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό, είναι άκρως πολιτικό και αντανακλά στην καθημερινή δράση των ενστόλων.
Θεωρητικά ο κάθε ένας μπορεί να υποστηρίξει ότι η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη από μια σύγχρονη και δημοκρατική αστυνομία, που θα εργάζεται με επαγγελματικά κριτήρια, χωρίς να παραβιάζει τα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών και η οποία θα στελεχώνεται με ανθρώπους βαθιά κοινωνικοποιημένους και πολιτισμένους, μακριά από λογικές «ράμπο», που μόνο τη διαφθορά και την αυθαιρεσία τρέφουν και συντηρούν στους κόλπους της.
Πρακτικά όμως τι γίνεται; Εδώ είναι το κυρίαρχο ερώτημα που σίγουρα οι περικοπές κονδυλίων το υπονομεύουν.
Επαναλαμβάνουμε με στεντόρεια φωνή για μια ακόμη φορά ότι :
«Στο δημόσιο αγαθό της ασφάλειας δεν χωρούν εκπτώσεις»

Με πλήρη συναίσθηση του λόγου και των πράξεών μας, θέλουμε και σήμερα να διαβεβαιώσουμε τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, την ηγεσία μας, την ελληνική κοινωνία στο σύνολό της, ότι όλοι εμείς οι Έλληνες αστυνομικοί, παρά ταύτα, θα κάνουμε το καθήκον μας και αναλαμβάνοντας τις δικές μας ευθύνες, θα εργαστούμε με φιλότιμο και κατανόηση, παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες που συναντάμε καθημερινά.
Αυτό κάναμε πάντα, αυτό θα κάνουμε και σήμερα, που είναι εθνική επιταγή η έξοδος από την κρίση και η απαρχή μιας νέας πορείας για την Ελλάδα και τους Έλληνες.
Την ίδια ώρα, βεβαίως, δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε, ότι ανάλογη στάση απαιτούμε να ακολουθήσουν και οι άλλοι. Είναι ώρα πολιτικής, αστυνομικής και συνδικαλιστικής ευθύνης για όλους, όπως αναφέραμε πριν μερικές ημέρες και στο κεντρικό σύνθημα του 20ού πανελλαδικού μας συνεδρίου.
Στις σημερινές συνθήκες της οικονομικής κρίσης, όπου όλα πλέον έχουν ανατραπεί και το κοντέρ του χρόνου έχει μηδενιστεί για όλους, το συνδικαλιστικό μας κίνημα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δώσει την εντύπωση ότι αγωνίζεται εις βάρος άλλων κοινωνικών τάξεων.
Η απαίτησή μας για τη διάθεση γενναίων κονδυλίων υπέρ του αστυνομικού μας οργανισμού, είναι βαθιά ελληνική –εθνική, αλλά και ευρωπαϊκή υπόθεση. Όσοι δεν το αντιλαμβάνονται, προσφέρουν κάκιστες, αν όχι επικίνδυνες υπηρεσίες στον τόπο μας.
Μπροστά στη δύσκολη από κάθε πλευρά κατάσταση και για την αναστροφή αυτής και του διαμορφούμενου αρνητικού κλίματος, είμαστε υποχρεωμένοι πέραν της έντονης διαμαρτυρίας μας να συνεχίσουμε τον αγώνα με εκδήλωση μιας σειράς ενεργειών- παρεμβάσεων και κάθε μορφής κινητοποιήσεων. Σ’ αυτό τον καλό αγώνα ζητούμε τη στήριξη όλων.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου