Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Χημικές ουσίες: Θα εφαρμόσει η βιομηχανία τη νομοθεσία;


Η βιομηχανία παράγει και χρησιμοποιεί δεκάδες χιλιάδες χημικές ουσίες, για να κατασκευάσει τα προϊόντα, που χρησιμοποιούμε, στην καθημερινή μας ζωή. Ωστόσο, οι εκατοντάδες των χημικών αυτών έχουν συνδεθεί, με σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις, στην υγεία, όπως καρκίνος, αναπτυξιακές διαταραχές και υπογονιμότητα.

Τα καλά νέα είναι ότι πολλές εταιρείες έχουν αντικαταστήσει τις επικίνδυνες χημικές ουσίες, με ασφαλέστερες αλλά, σπάνια, οι πρωτοβουλίες, γίνονται, δημόσια, γνωστές, ώστε να τις ακολουθήσουν και άλλες.

Γι’ αυτό το λόγο, οργανώσεις, για το περιβάλλον, την υγεία, τους καταναλωτές και τις γυναίκες, (ChamSec, WECF, GreenPeace, BEUC, Clean Production Action, Health and Environment Alliance, Bee) καλούν τις εταιρίες να δώσουν παραδείγματα, στη διαδικτυακή πύλη SUBSPORT (Support for Substitution), προβάλλοντας τις προσπάθειές τους, για την αντικατάσταση των επικίνδυνων χημικών ουσιών με ασφαλέστερες.

Με την ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών, μπορούμε να οδεύσουμε, σταδιακά, στην εξάλειψη των επικίνδυνων ουσιών. Η πρόσβαση, σε αυτού του είδους τις πληροφορίες, είναι ανεκτίμητης αξίας, για τις ρυθμιστικές αρχές, τις επιχειρήσεις, και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς.









Οι εταιρείες έχουν μια μοναδική ευκαιρία να αποδείξουν ότι είναι, σε θέση, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να παρέχουν ασφαλέστερα προϊόντα, με σκοπό την πλήρη εξάλειψη των επικίνδυνων χημικών ουσιών.

Η διαδικτυακή πύλη SUBSPORT (Support for Substitution- www.subsport.eu/entry-form) είναι δωρεάν και αποτελεί την κορυφαία πηγή, για ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις. Είναι μια πηγή, όχι μόνο για πληροφορίες, σχετικά με εναλλακτικές ουσίες και τεχνολογίες, αλλά και για εργαλεία, για καθοδήγηση και αξιολόγηση ουσιών, για διαχείριση της αντικατάστασης.

Η διαδικτυακή πύλη SUBSPORT διαθέτει σημαντικά στοιχεία, σε πολλές γλώσσες:
• Πληροφορίες για την αντικατάσταση βήμα-βήμα,
• Μια βάση δεδομένων των επικίνδυνων ουσιών που έχουν απαγορευτεί, βάσει νόμου ή έχουν περιοριστεί εθελοντικά, από αρχές ή επιχειρήσεις. ή έχουν προταθεί, προς περιορισμό, από εμπορικούς συλλόγους ή Μ.Κ.Ο.,
• Περιγραφή των ήδη υπαρχόντων εργαλείων σύγκρισης και αξιολόγησης, για τις αντικαταστάσεις, όσον αφορά τις εναλλακτικές ουσίες και τις τεχνολογίες,
• Υλικό και μαθήματα εκπαίδευσης, για τον προσδιορισμό και την αξιολόγηση των εναλλακτικών λύσεων.

Οι υπεύθυνοι της SUBSPORT αξιολογούν τα παραδείγματα, που δίνουν οι εταιρίες και τα καταγράφουν, στη βάση δεδομένων. Είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν όποια εταιρία θελήσει να καταθέσει κάποια υπόθεσή της. Η βάση δεδομένων θα παρουσιαστεί το Μάιο, στο Ελσίνκι και θα περιλαμβάνει περιπτώσεις που θα έχουν ελεγχθεί, μέχρι και το Μάϊο. Όμως, και μετά το Μάϊο οι υποθέσεις θα γίνονται δεκτές.

Οι εταιρίες θα πρέπει να παρέχουν πληροφόρηση, για τις ουσίες, που καταργούνται, σταδιακά, με τον αριθμό της αίτησης, την εναλλακτική ουσία, συμπεριλαμβάνοντας τις θετικές και αρνητικές επιπτώσεις της εναλλακτικής ουσίας, έτσι ώστε η βάση δεδομένων να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ., σε συνέχεια των απογοητευτικών αποτελεσμάτων της έρευνας, που είχαμε διεξάγει, για την εφαρμογή του κανονισμού REACH, για τις χημικές ουσίες και η οποία απέδειξε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις αγνοούν τη νομοθεσία και τις υποχρεώσεις τους, για τις χημικές ουσίες, καλεί τις επιχειρήσεις της χώρας μας, να συμμετάσχουν, στη δραστηριότητα της διαδικτυακής πύλης SUBSPORT και να αποδείξουν ότι έκαναν θετικά βήματα, από το Νοέμβριο του 2011 και την έρευνα του ΚΕ.Π.ΚΑ..






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου