Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Δήλωση κ. Γ. Κασαπίδη μετά την ολοκλήρωση της διήμερης περιοδείας του στη Ζάκυνθο.



Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κοζάνης κ. Γ. Κασαπίδης, μετά την ολοκλήρωση της διήμερης περιοδείας του στη Ζάκυνθο, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Μπορεί ο τουρισμός ν’ αποτελεί την κύρια δραστηριότητα στην οικονομία της Ζακύνθου, εξίσου σημαντικός όμως είναι και ο πρωτογενής της τομέας.
Το εξαιρετικό ελαιόλαδο, η άριστη σταφίδα, τα ιδιαίτερα κρασιά και το ξεχωριστό λαδοτύρι είναι τα βασικά προϊόντα της αγροτικής οικονομίας του νησιού.








Αυτό όμως που χαρακτηρίζει τα αγροτικά προϊόντα του νοτιοδυτικού νησιού της πατρίδας μας είναι ότι ξεχωρίζουν και λόγω του γενετικού υλικού απ’ όπου προέρχονται. Η παραγωγή τους βασίζεται στην καλλιέργεια τοπικών ποικιλιών φυτών και στην εκτροφή αυτοχθόνων φυλών ζώων.
Η κορωνέικη ελιά, οι τοπικές ποικιλίες αμπέλου και η κορινθιακή σταφίδα είναι εγχώριο γενετικό υλικό φυτικής προέλευσης ενώ το ζακυνθινό πρόβατο που δίνει το γάλα του για το λαδοτύρι είναι μια από τις 20 αυτόχθονες φυλές αιγοπροβάτων της πατρίδας μας που κατάγεται κι εκτρέφεται στη Ζάκυνθο.
Το παράδειγμα της αξιοποίησης της βιοποικιλότητας της πατρίδας μας μέσω της γεωργίας και της κτηνοτροφίας στη Ζάκυνθο είναι άξιο προς μίμηση και για άλλες περιοχές της χώρας.
Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε στη Ζάκυνθο είναι η ταυτοποίηση του ελαιολάδου που μέχρι σήμερα εξάγεται, κυρίως χύμα, στην Ιταλία.
Μόλις 100 περίπου τόνοι από τους 6-8.000 τόνους που παράγονται ετησίως συσκευάζονται και κυκλοφορούν στην αγορά ως Ζακυνθινό ελαιόλαδο.
Δεν αρκούν να καλύψουν ούτε το 15% της ζήτησης του 1.000.000 τουριστών που επισκέπτονται κάθε χρόνο τη Ζάκυνθο. Άλλωστε όχι μόνο στα νησιά μας, αλλά και στη χώρα γενικότερα, μέχρι σήμερα δεν έγινε καμιά οργανωμένη προσπάθεια σύνδεσης του τουρισμού με τη γεωργία.
Είναι μια δράση που προτείνουμε ως Ν.Δ. για τη Ζάκυνθο, αλλά και για τη χώρα γενικότερα. Η Ζάκυνθος, ως ο πέμπτος τουριστικός προορισμός στη χώρα, μαζί με τους υπόλοιπους της 1ης δεκάδας μπορούν να αποτελέσουν πεδίο εφαρμογής πιλοτικών δράσεων ολοκληρωμένου σχεδιασμού τουριστικής και αγροτικής ανάπτυξης της χώρας.
Οι συνέργειες τουρισμού-πολιτισμού και γεωργίας είναι μια από τις προτεραιότητές μας που μπορεί να δώσει προστιθέμενη αξία και στον τουρισμό και στη γεωργία.
Παράλληλα, η από κοινού προβολή του ελληνικού τουρισμού με τα βασικά αγροτικά προϊόντα της πατρίδας μας, ουσιαστικά πολλαπλασιάζει την αποτελεσματικότητα των εθνικών πόρων που χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτό.»



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου