Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Τα επτά τελεσίγραφα και η μάχη για 13ο και 14ο μισθό.



Αντιμέτωπη με τη σκληρότερη μέχρι σήμερα διαπραγμάτευση με την τρόικα για τους μισθούς και τις συντάξεις βρέθηκε η κυβέρνηση, ενώ μονόδρομο φαίνεται πως αποτελεί η νομοθετική ρύθμιση για μια σειρά θεμάτων (π.χ. το πάγωμα όλων των αυξήσεων).

Η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τη σκληρή ατζέντα των δανειστών, οι οποίοι ουσιαστικά ζήτησαν να «ξηλωθεί» το εργατικό δίκαιο της χώρας.

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης είχε τις τελευταίες δύο μέρες συναντήσεις με την τρόικα, η οποία ζήτησε να μπει «μαχαίρι» σε μισθούς, δώρα, επιδόματα και επικουρικές συντάξεις. «Να πάρετε τώρα τα μέτρα που σας έχουμε προτείνει» ήταν το τελεσίγραφο των δανειστών, με τις αποφάσεις να ξεφεύγουν πια από τα στενά «όρια» του υπουργείου Εργασίας.

Σύμφωνα με το Εθνος, η τρόικα εμφανίστηκε ανυποχώρητη για περικοπές εδώ και τώρα, στέλνοντας μάλιστα το μήνυμα πως «έχει εξαντληθεί η υπομονή».

Η ατζέντα που παρουσίασαν στο υπουργείο Εργασίας περιελάμβανε επτά «καυτά» θέματα:






1 Τη μείωση του κατώτατου μισθού.

2 Το «πάγωμα» αυξήσεων και ωριμάνσεων.

3 Την περικοπή 13ου και 14ου μισθού.

4 Την ανατροπή των κανονισμών εργασίας σε ΔΕΚΟ και τράπεζες.

5 Την κατάργηση της μετενέργειας των κλαδικών συμβάσεων (η ισχύς των οποίων επεκτείνεται ένα εξάμηνο μετά τη λήξη τους).

6 Την αλλαγή του πλαισίου προσφυγής στον ΟΜΕΔ.

7 Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και των επικουρικών συντάξεων.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση θέλει να βγάλει από την ατζέντα τρία από τα επτά θέματα: τον κατώτατο μισθό (που σήμερα διαμορφώνεται στα 751 ευρώ), τον 13ο και 14ο μισθό και τη μετενέργεια των κλαδικών συμβάσεων. Αλλωστε για αυτά τα θέματα υπάρχει συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, την οποία μάλιστα ανέφερε στην τρόικα ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης (χωρίς ωστόσο αυτό να επηρεάσει τη σκληρή στάση των δανειστών).

Για τα θέματα των μισθών θα υπάρξουν διαβουλεύσεις των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση αλλά και του υπουργείου με τους κοινωνικούς εταίρους για να διαπιστωθεί το κατά πόσο υπάρχουν σημεία προσέγγισης. Για παράδειγμα δεδομένο πρέπει να θεωρείται το πάγωμα των μισθών και των ωριμάνσεων, με κατάργηση όλων των αυξήσεων είτε αυτές προβλέπονται στην εθνική συλλογική σύμβαση είτε σε κλαδικές συμβάσεις.

Επιπλέον η νομοθετική ρύθμιση θα περιλαμβάνει τις αλλαγές στους κανονισμούς προσωπικού ΔΕΚΟ και τραπεζών, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (π.χ. με την κάρτα εργασίας) και την αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

Στο θέμα των επικουρικών συντάξεων υπάρχει επικοινωνία του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη με τους εκπροσώπους των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση, για να καμφθούν οι όποιες αντιρρήσεις.

Η ενοποίηση των ταμείων μισθωτών θεωρείται δεδομένη, ενώ σε όσους φορείς είναι στο «κόκκινο» η μεσοσταθμική μείωση στις συντάξεις θα φτάσει το 15%.

Ωστόσο εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια για την επιβολή πλαφόν σε μία προσπάθεια να μη θιγούν οι πολύ χαμηλές συντάξεις.

Οι παρεμβάσεις που ζητάει η τρόικα στον κατώτατο μισθό θα οδηγήσουν σε βίαιη ανατροπή του εισοδήματος των εργαζομένων και θα επηρεάσουν αρνητικά και τους άλλους στόχους (π.χ. δημοσιονομική πολιτική) σημείωσε -σύμφωνα με πληροφορίες- ο υπουργός Εργασίας. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των δανειστών επέμειναν στις θέσεις τους, φέρνοντας ως παράδειγμα ακόμα και τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης, όπου ο κατώτατος μισθός είναι πολύ χαμηλότερος.



Πηγή: www.imerisia.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου