Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Μεγάλο ενδιαφέρον για τη επιχειρηματική επίσκεψη στο Επιμελητήριο του νομού μας.



Προτάσεις για επενδύσεις και εξαγωγές σε πρέσβεις, προξένους
και οικονομικούς ακολούθους, από ντόπιες επιχειρήσεις.

Τα προϊόντα που παράγονται στο νομό Αιτωλοακαρνανίας αλλά και οι επενδυτικές ευκαιρίες στην περιοχή ήταν το αντικείμενο της επίσκεψης που έκαναν στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας οι 32 Πρέσβεις, Πρόξενοι και εμπορικοί ή οικονομικοί ακόλουθοι που σήμερα είχαν κατ’ ιδίαν συναντήσεις με επιχειρηματίες και εκπροσώπους παραγωγικών φορέων στην έδρα του θεσμού στο Αγρίνιο.
Η επιχειρηματική επίσκεψη των ξένων διπλωματών οργανώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον φορέα «Invest in Greece», με την υποστήριξη του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών, του ΕΟΤ, των Επιμελητηρίων Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας και του Economic and Commercial Diplomats Club.








Η ομάδα των επιχειρηματικών επισκεπτών ξεκίνησε από την Πάτρα και έκανε στάση στη Γέφυρα, όπου ξεναγήθηκε και στο Μουσείο της. Στη συνέχεια μετέβη στο Επιμελητήριο, ακολουθώντας το πρόγραμμα παρουσίασης του νομού από εκπροσώπους φορέων, το συντονισμό του οποίου είχε ο ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Αγγελόπουλος. Αρχικά έδωσε το λόγο στον Περιφερειάρχη κ. Απόστολο Κατσιφάρα, ο οποίος τόνισε ότι «η ανάπτυξη μιας στενής συνεργασίας στο πεδίο των επενδύσεων και των εξαγωγών θα έχει σίγουρα και ουσιαστικά οφέλη και για τις δυο πλευρές». Ο κ. Κατσιφάρας πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ανέλαβε την πρωτοβουλία να οργανώσει την επίσκεψη των ξένων διπλωματών ακριβώς για να προβληθούν τα πλεονεκτήματα της περιοχής και η δυναμική των επιχειρήσεων της. Επεσήμανε δε ότι η Περιφέρεια έχει θέσει ως πρωτεύοντα στόχο της την παραγωγική ανασυγκρότηση της Δυτικής Ελλάδας, την τόνωση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και την προσέλκυση επενδύσεων σε τομείς που η περιοχή αναπτύσσει δυναμική, με ορίζοντα την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

«Να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας και ν’ αξιοποιήσουμε την ευκαιρία της παρουσίας εδώ των ξένων διπλωματών», είπε ο Περιφερειάρχης απευθυνόμενους στους επιχειρηματίες της Αιτωλοακαρνανίας.
Κατόπιν, ακολούθησε ομιλία-χαιρετισμός από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Β. Αντωνόπουλο που εστίασε στο υδάτινο δυναμικό της Αιτωλοακαρνανίας και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής και στη συνέχεια από τον εκπρόσωπο του δήμου Αγρινίου κ.Γ. Γρίνο που δήλωσε ότι: «ο Δήμος Αγρινίου είναι έτοιμος και διαθέσιμος να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στους ξένους επενδυτές»
Το λόγο αμέσως μετά πήρε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας κ. Παναγιώτης Τσιχριτζής, που παρουσίασε το παραγωγικό αλλά και το εξαγωγικό προφίλ της Αιτωλοακαρνανίας. Ο κ. Τσιχριτζής συνεχάρη την Περιφέρεια και τον Περιφερειάρχη προσωπικά για την πρωτοβουλία, δίνοντας έμφαση σε παραγωγικές και εμπορικές δραστηριότητες που υπάρχουν και δρουν την τοπική οικονομία. Όπως δήλωσε « ο νομός μας είναι κατά βάση αγροτικός και κτηνοτροφικός», ενώ θύμισε, ότι σ’ αυτόν παράγεται δεκαπλάσια «ελιά Καλαμών» από ότι στην Καλαμάτα και τη Μεσσηνία εν γένει. Στη συνέχεια έκανε αναφορά στα εξαιρετικά προϊόντα της θάλασσας σε Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου και Αμβρακικό κόλπο, με ιδιαίτερη μνεία στο περίφημο αυγοτάραχο που βγάζει η περιοχή Μεσολογγίου- Αιτωλικού. Υπενθύμισε τον τεράστιο υδάτινο πλούτο της περιοχής που όμως έχει πρόβλημα διαχείρισης γιατί όπως ανέφερε «έγιναν μελέτες ακόμη και για μεταφορά νερού στην Αθήνα από τη Τριχωνίδα ενώ ακόμη δεν έχει λήξει η υπόθεση της εκτροπής του Αχελώου που για το νομό παραμένει να είναι εκτροπή της λογικής. Ακόμη, επεσήμανε τις τεράστιες δυνατότητες του νομού για τουριστικές επενδύσεις, αλλά και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στο εμπόριο της χώρας λόγω θέσης, αφού, ασφαλώς, λυθούν τα μεγάλα χρόνια ζητήματα ειδικά των οδικών υποδομών.
Τέλος, ειδική αναφορά έκανε ο κ. Τσιχριτζής στην ΝΑΒΙΠΕ Πλατυγιαλίου στον Αστακό η οποία, όπως είπε, μπορεί να εξελιχθεί σε «ατμομηχανή ανάπτυξης όχι μόνο για την Δυτική Ελλάδα αλλά για ολόκληρο τον δυτικό άξονα της χώρας», ενώ θύμισε ότι πρόκειται για το μοναδικό ιδιωτικό λιμάνι της χώρας και τη μοναδική ζώνη που είναι ελεύθερη και για εμπορική και για βιομηχανική χρήση.
Ακολούθησαν ομιλίες που πραγματοποίησαν και οι κ.κ Κ. Πιστιόλας -μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Παν/μίου Δ.Ελλάδας, Β. Πολίτης-Στεργίου πρόεδρος του ΑΤΕΙ Μεσολογγίου και Α. Λεούσης –Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΚΑΡΠΟΡΤ Α.Ε.


Αμέσως μετά ξεκίνησαν οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις επιχειρήσεων από το νομό μας με τους εμπορικούς και οικονομικούς ακολούθους των ξένων πρεσβειών, με πολλές περιπτώσεις να παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους εδώ επιχειρηματίες. Στη συνέχεια ήταν προγραμματισμένες επισκέψεις σε επιχειρήσεις του νομού όπως μονάδα ζαχαροπλαστικής και αρτοποιίας, μονάδα υδατοκαλλιεργειών, εμπορίας και μεταποίησης αλιευμάτων, μονάδα ιχθυοτροφείου και παραγωγής γόνου, αλλά και τον λιμένα στο Πλατυγιάλι Αστακού, προκειμένου οι αντιπρόσωποι να διαπιστώσουν από κοντά τις δυνατότητες των επιχειρήσεων του νομού.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου