Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

ΛΙΤΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΕΙΚΟΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΑ- ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΟΣ.


ΛΙΤΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΕΙΚΟΝΟΣ
ΤΗΣ ΚΥΡΑ- ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ
ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΟΣ
ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΩΣ 125 ΕΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ.

Κάνουμε γνωστό στον ιερό Κλήρο και στους ευσεβείς χριστιανούς ότι φέτος συμπληρώνονται 125 (1887 – 2012) χρόνια από την αγιογράφιση και την άφιξη από το Aγιο Oρος (Aθω) στη Λευκάδα, της Σεπτής Εικόνος της Υπεραγίας Θεοτόκου της Φανερωμένης, η Οποία αποτελεί το Παλλάδιο της νήσου Λευκάδος, το Σέμνωμα των απανταχού Λευκαδίων και την Καταφυγή πλήθους ευσεβών χριστιανών.
Με την ευκαιρία αυτής της ιστορικής επετείου, (και μεταξύ άλλων επετειακών εκδηλώσεων) η Σεπτή Εικόνα της Κυρα - Φανερωμένης θα μεταφερθεί και θα λιτανευθεί στην πόλη της Λευκάδος την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 Αυγούστου 2012. Η κάθοδος της Ιεράς Εικόνος στην πόλη της Λευκάδος πραγματοποιείται μετά από 74 χρόνια, όταν κατά τον καταστροφικό σεισμό του έτους 1938, οι ευλαβείς πρόγονοί μας κατέφυγαν στην Χάρη Της για τη σωτηρία από την φοβερή δοκιμασία του σεισμού. Επομένως, η προσεχής κάθοδος στην πόλη της Λευκάδος της Ιεράς Εικόνος της Φανερωμένης αποτελεί σπουδαίο ιστορικό γεγονός.








Η Ιερή Εικόνα θα μεταφερθεί στη Λευκάδα το απόγευμα της Παρασκευής 17 Αυγούστου 2012, συνοδευόμενη από τον πανοσιολογιώτατο ηγούμενο της Ιεράς Μονής, αρχιμανδρίτη π. Νικηφόρο Ασπρογέρακα και την αδελφότητα.
Η υποδοχή της Ιερής Εικόνας στην πόλη της Λευκάδος θα πραγματοποιηθεί την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 Αυγούστου 2012 και ώρα 7ην απογευματινή, στο Μητροπολιτικό Κτίριο - Επισκοπείο (Γραφεία Ιεράς Μητροπόλεως), απ’ όπου θα ξεκινήσει η Λιτάνευση. Η πομπή θα διέλθει από την κεντρική αγορά – κεντρική πλατεία - ιερό ναό Αγ. Παρασκευής – Γηροκομείο – Νοσοκομείο και θα καταλήξει στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Λευκάδος. Εκεί η Ιερά Εικόνα θα παραμείνει μέχρι την Κυριακή 19 Αυγούστου, για τον εορτασμό της μνήμης όλων των τοπικών Αγίων και στη συνέχεια θα επιστρέψει στην Ιερά Μονή, για να εναποτεθεί και πάλι στο Θρόνο Της.
Στις επετειακές εορταστικές εκδηλώσεις θα παραστούν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου (Καβάλας) κ. Προκόπιος, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης (βοηθός επίσκοπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών) και ο Ποιμενάρχης μας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος.
Καλούμε, λοιπόν, τον ιερό κλήρο, τις αρχές και όλους τους ευσεβείς χριστιανούς, Λευκαδίους και επισκέπτες, να προσέλθουν στην Υποδοχή της Ιερής Εικόνας της Κυρα - Φανερωμένης στην πόλη της Λευκάδος και να συνοδεύσουν ευλαβικά την Λιτανεία. Ιδιαιτέρως, παρακαλούμε όσους κατοικούν στις οδούς απ’ όπου θα διέλθει η Λιτανεία της Ιερής Εικόνας της Φανερωμένης μας (Ζάκκα, Κεντρική Αγορά, Βερροιώτη, Μαρίνου, Στράτου, Βαλαωρίτου, Μεταξά και Ζαμπέλη) να σημαιοστολίσουν και να φωταγωγήσουν τα σπίτια τους. Επίσης, δείγμα ευλαβείας είναι να υπάρχει καντηλάκι και λιβανιστήρι στις εισόδους των σπιτιών, ή στο παράθυρο, ή στο μπαλκόνι.
Στην ιδιαίτερα κρίσιμη εποχή, που διανύουμε, ελπίδα όλων μας πρέπει να είναι η Πίστη και η Υπεραγία Θεοτόκος, η Μητέρα του Θεού και των ανθρώπων. Η ευλάβεια, η πίστη και ο σεβασμός όλων των χριστιανών, ας εναποτεθεί στην Κυρα - Φανερωμένη!
Ακολουθεί το αναλυτικό Πρόγραμμα των ιερών Ακολουθιών, οι οποίες θα τελεσθούν στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Λευκάδος, κατά το τριήμερο παραμονής της Ιερής Εικόνας (17-19 Αυγούστου):
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012
19.00΄: υποδοχή Ιερής Εικόνας στην πόλη της Λευκάδος (Επισκοπείο) – Λιτανεία.
21.00΄: άφιξη στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό – Παράκληση.
23.00΄ - 5.00΄: Αγρυπνία.
ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012:
7.30΄ - 10.00΄: Θεία Λειτουργία.
11.30΄ - 12.30΄: Παράκληση.
18.00΄ 19.00΄: Παράκληση.
20.00΄ - 22.00΄: Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός για την εορτή των τοπικών Αγίων, χοροστατούντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Θερμοπυλών κ. Ιωάννου.
ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012:
7.00΄ - 11.00΄: Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκοπίου.
17.00΄ - 18.00΄: Παράκληση.
19.00΄ - 21.00΄: Μεθέορτος Πανηγυρικός Εσπερινός και Αγιασμός.
21.00΄: Aναχώρηση της Ιερής Εικόνας για την Ιερά Μονή Φανερωμένης.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου