Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Κρίτων Αρσένης: Ενημέρωση και προληπτικός έλεγχος τα σημαντικότερα όπλα μας κατά του καρκίνου του δέρματος.



Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης σε συνεργασία με τους συναδέλφους του Ιωάννη Κασουλίδη (Κύπρος, EPP), Michèle Rivasi (Γαλλία, Greens), Hannu Takkula (Φινλανδία, ALDE) και Charles Tannock (Ηνωμένο Βασίλειο, ECR) και την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Δερματολογίας (EADV) φιλοξένησαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκδήλωση ευαισθητοποίησης του κοινού για τον καρκίνο του δέρματος, μίας από τις πιο κοινές μορφές καρκίνου με ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα. Δερματολόγοι-καθηγητές Ιατρικής από όλη την Ευρώπη, πραγματοποίησαν προληπτικές εξετάσεις σε 137 βουλευτές και εργαζόμενους του ΕΚ με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτικών στο θέμα της πρόληψης και της προληπτικής εξέτασης. Ανάμεσα σε εκείνους που εξετάστηκαν, 10 βρέθηκαν να πάσχουν από κάποια μορφή καρκίνου του δέρματος.








Αν και το μελάνωμα είναι μία εμφανής μορφή καρκίνου, που μπορεί εύκολα να θεραπευτεί εάν υπάρξει έγκαιρη διάγνωση, 14.000 Ευρωπαίοι πεθαίνουν κάθε χρόνο, ακόμα και νέοι. Η υπερβολική έκθεση των νέων στον ήλιο και οι περιβαλλοντικές αλλαγές θεωρούνται τα βασικά αίτια της ραγδαίας αυτής αύξησης των κρουσμάτων. H πρωτογενής πρόληψη είναι θεμελιώδους σημασίας. Είναι απαραίτητη η ενημέρωση για τους κινδύνους που εγκυμονεί η αλόγιστη έκθεση στον ήλιο από μικρή ηλικία, όπως και η προληπτική εξέταση, καθώς η έγκαιρη διάγνωση σε πρώιμο στάδιο καθιστά τη θεραπεία απολύτως επιτυχή.
Με αφορμή το συνέδριο και τη δράση που οργανώθηκε ο Κρίτων Αρσένης έκανε την ακόλουθη δήλωση.
«Είναι ανησυχητικές οι διαστάσεις που παίρνει η εξάπλωση του καρκίνου του δέρματος, ακόμα και σε άτομα νεώτερης ηλικίας. Αποτελεί σημαντική πολιτική επιλογή η ενίσχυση της δράσης για την πρόληψή του. Η ευαισθητοποίηση του κοινού για συνετή έκθεση στον ήλιο και τακτική προληπτική εξέταση μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές, εξοικονομώντας παράλληλα πόρους από τα εύθραυστα ασφαλιστικά μας ταμεία. Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να ρίξουμε το βάρος στην ενημέρωση, την προληπτική εξέταση και την έγκαιρη διάγνωση, καθώς είναι τα σημαντικότερα όπλα που έχουμε στα χέρια μας στη μάχη κατά του καρκίνου του δέρματος.»



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου