Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Άρχισαν οι παιδικές και νεανικές συντροφιές στις ενορίες της Ι. Μ. Λευκάδος και Ιθάκης.



Με την ευλογία του Επισκόπου μας άρχισαν στις Ενορίες της Ι. Μητροπόλεώς μας οι Παιδικές και Νεανικές Συντροφιές
Το περασμένο Σαββατοκύριακο, 1 και 2 Οκτωβρίου 2011 στις διάφορες Ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεώς μας άρχισαν να λειτουργούν οι παιδικές και νεανικές συντροφιές, τα γνωστά «κατηχητικά σχολεία».
Δεν πρόκειται για ένα ακόμη σχολείο, αλλά για ομάδες προβληματισμού και διαλόγου με τους νέους ανθρώπους, που τώρα ξανοίγονται στο πέλαγος της ζωής και έχουν την «καλή ανησυχία» να μην αφήσουν το μέλλον τους στην τύχη, αλλά αγωνίζονται να χτίσουν τη ζωή τους πάνω στα γερά θεμέλια της Πίστης στον Χριστό και να εφοδιασθούν με τις, διαχρονικής πνοής, αξίες, με τις οποίες η εκκλησιαστική μας παράδοση μπορεί να προικίσει τον αγωνιζόμενο Χριστιανό. Ο ουσιαστικός και ειλικρινής διάλογος, που προσφέρεται με ανυπόκριτη έγνοια για το παιδί και το νέο, σε συνδυασμό με τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες των νεανικών ομάδων της τοπικής μας Εκκλησίας (εκδρομές, πρωταθλήματα, προβολές, διαγωνισμοί κ.ά.) δημιουργούν ένα ευχάριστο κλίμα στις συντροφιές αυτές και συνιστούν σημεία επαφής του αγέραστου μηνύματος της Εκκλησίας με το νέο άνθρωπο.








Τέτοιες ομάδες λειτουργούν για νέους όλων των ηλικιών, από τα μικρά παιδιά κιόλας της προσχολικής ηλικίας. Τα μικρά αυτά βλαστάρια στο ιερό γεώργιο του Θεού βοηθιούνται με παιχνίδι πολύ και ξεκούραστες αφηγήσεις να πάρουν τα πρώτα –πρώτα πνευματικά μηνύματα, ωφέλιμα για όλη τους τη ζωή, και να βαδίσουν ευχάριστα στον χώρο της Εκκλησίας.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας π. Θεόφιλος, ακούραστος πάντα και με αγάπη πολλή για τους νέους, ευλόγησε την έναρξη ένδεκα (11) τέτοιων ενοριακών προσπαθειών:
-Το πρωί του Σαββάτου τέλεσε τον αγιασμό της ενάρξεως στις ενορίες Γενεσίου Θεοτόκου Σύβρου και Κοιμήσεως Θεοτόκου Βασιλικής.
-Το απόγευμα του Σαββάτου, στις ενορίες Αγ. Αθανασίου Αγίου Πέτρου, Ταξιαρχών Μαραντοχωρίου (στην Ι. Μονή Αγ. Γεωργίου στον Πισά) και Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Νυδρί.
-Το πρωί της Κυριακής ιερούργησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Λευκάδος και τέλεσε τον αγιασμό, για να συνεχίσει στις ενορίες Παναγίας των Ξένων και Αγίου Νικολάου της πόλεως.
- Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την τέλεση του αγιασμού στις ενορίες Αγ. Σπυρίδωνος Καρυάς, Σφακιωτών (κοινή προσπάθεια των ενοριών της περιοχής, που φιλοξενείται στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου) και Εισοδίων Θεοτόκου Τσουκαλάδων.
Σε όλες αυτές τις συνάξεις προσευχής και πρώτης –για φέτος-επικοινωνίας, ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε προσωπικά, ένα προς ένα, τα παιδιά, απηύθυνε πατρικούς λόγους αγάπης και μοίρασε αναμνηστικά και γλυκίσματα.
Σε όσες ενορίες δεν μπόρεσε να παρευρεθεί ο ίδιος, απέστειλε γραπτό μήνυμά του προς τα παιδιά.
Παντού ήταν αξιοσημείωτη η ανταπόκριση των παιδιών στο κάλεσμα της Εκκλησίας μας, καθώς εκεί μπορούν να συναντήσουν το χέρι του Χριστού απλωμένο φιλικά να τα προσκαλεί σε συνάντηση και την αγκαλιά της Εκκλησίας ορθάνοιχτη για να τα υποδεχτεί. Μπορούν όμως να γνωρίσουν μία πρόταση ζωής αλλιώτικη, που αντιστέκεται στην τρέχουσα λογική και βοηθάει τον ά νθρωπο να διατηρήσει το φρόνημά του ελεύθερο και αδούλωτο στις κάθε λογής εξαρτήσεις, ικανό να αντιστέκεται στις προκλήσεις των καιρών.
Σύντομα θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα λειτουργίας όλων των ενοριακών συντροφιών στην Ι. Μητρόπολή μας.

Το «Συν-Πέρασμα»
Στην πρώτη αυτή σύναξη μοιράστηκε στα μεγαλύτερα παιδιά (Γυμνασίου –Λυκείου) ένα νεανικό έντυπο, τετρασέλιδο και έγχρωμο, γραμμένο από νέους για νέους, το οποίο θα εκδίδεται δύο φορές το μήνα από το «Κέντρο Νεότητος» για χάρη των παιδιών μας, με μηνύματα εποικοδομητικά και ύλη ευχάριστη.
Του δόθηκε ο τίτλος «Συν-Πέρασμα», για να τονισθεί ότι η έκδοση αυτή φιλοδοξεί να συνοδεύσει το νέο στον αγώνα του να διαβεί τον ωκεανό της ζωής αλώβητος από τις τρικυμίες και τις παγίδες που κρύβει, με οδηγό τον Χριστό.

Λευκάδα, 3 Οκτωβρίου 2011


Από το Κέντρο Νεότητας της Ι. Μ. Λευκάδος και Ιθάκης






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου