Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Ανδρέας Μακρυπίδης: «Να λειτουργήσει Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας και στην Αιτ/νία.»



Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Ανδρέας Μακρυπίδης προς τον Υπουργό Εργασίας και Ασφάλισης κ. Γιώργο Κουτρουμάνη με την οποία ζητάει τη δημιουργία Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (Κ.Ε.Π.Α.) στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας. Η ερώτηση του Βουλευτή προέκυψε ύστερα από την εξαίρεση του Νομού από τα σημεία που θα λειτουργήσει υγειονομική επιτροπή στο πλαίσιο του νέου φορέα. Επίσης ο Βουλευτής με την ερώτηση του επισημαίνει ότι πρέπει να καταργηθεί το παράβολο που προβλέπεται για την αίτηση αξιολόγησης αναπηρίας για όσους αναπήρους δεν έχουν ασφαλιστικό φορέα.
Συγκεκριμένα ο Ανδρέας Μακρυπίδης αναφέρει στην ερώτηση του τα εξής: «Σοβαρά προβλήματα έχουν προκύψει για τους αναπήρους του Νομού Αιτωλοακαρνανίας με την έναρξη λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (Κ.Ε.Π.Α.) αφού ο Νομός εξαιρείται από τη δημιουργία Κέντρου.









Ειδικότερα στο μεγαλύτερο Νομό της χώρας μας, την Αιτωλοακαρνανία, δεν έχει προβλεφθεί να λειτουργήσει Κ.Ε.Π.Α. Η άναρχη και άνιση χωροταξική κατανομή των Κέντρων στην περιφέρεια, δημιούργησε αναστάτωση, ταλαιπωρία και αγανάκτηση στους αναπήρους του Νομού που ενδιαφέρονται για την πιστοποίηση της αναπηρίας τους, όπως προκύπτει και από έγγραφο διαμαρτυρίας του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου και της Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, αφού απαιτείται να διανύσουν κατ’επανάληψη δεκάδες χιλιόμετρα μέχρι την Πάτρα που έχει έδρα το εν λόγω Κέντρο.
Η μεγάλη χιλιομετρική απόσταση συντελεί στην καταπόνηση της υγείας των ασθενών και επιβαρύνει οικονομικά τους ίδιους και τους οικείους τους που αναγκάζονται να τους συνοδεύουν, συνυπολογίζοντας και το ποσό που χρειάζεται να καταβάλλουν οι αιτούντες για τον καθορισμό βαθμού αναπηρίας.
Για να αποφευχθεί η μεγάλη ταλαιπωρία και η αναστάτωση που προκαλεί στους ασθενείς η μετακίνηση στην Πάτρα είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί άμεσα Κ.Ε.Π.Ε. στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας. Επίσης για κοινωνικούς λόγους θα πρέπει να καταργηθεί το παράβολο που προβλέπεται για την αίτηση αξιολόγησης αναπηρίας για όσους αναπήρους δεν έχουν ασφαλιστικό φορέα»





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου