Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

10 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της θανατικής ποινής.



Οι ελεύθερες και δημοκρατικές κοινωνίες υπερασπίζονται τη ζωή, δεν επιβάλλουν το θάνατο

Η θανατική ποινή αποτελεί έγκλημα μεταμφιεσμένο σε ποινή. Αποτελεί δολοφονία εκ προμελέτης από τα κράτη που την εφαρμόζουν, παράγοντα αύξησης της βίας και καταδίκη για την ίδια την κοινωνία. Παραβιάζει το δικαίωμα στη ζωή, αμφισβητεί τη δυνατότητα των ανθρώπων για προσωπική βελτίωση και αποτελεί τροχοπέδη στην οικουμενική προσπάθεια για έναν κόσμο ειρηνικό και ανθρώπινο.

Κάθε χρόνο, ολοένα και περισσότερες χώρες αποφασίζουν να θέσουν τέρμα στην εγκληματική αυτή πρακτική, είτε καταργώντας τη νομοθετικά ή αναστέλλοντας στην πράξη όλες τις εκτελέσεις. Πριν από πενήντα χρόνια, μόλις 9 χώρες είχαν καταργήσει τη θανατική ποινή για όλα τα εγκλήματα. Σήμερα ο αριθμός τους έχει φτάσει τις 96 και πολλές ακόμα χώρες έχουν παύσει να εφαρμόζουν στην πράξη την ποινή της κρατικής δολοφονίας. Η μέρα που η θανατική ποινή θα αποτελέσει ένα θλιβερό και μακάβριο παρελθόν στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν είναι μακριά.









Οι Οικολόγοι Πράσινοι ενώνουμε σήμερα τη φωνή μας με δισεκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο, απαιτώντας από τη μειοψηφία των κρατών που εξακολουθούν να εφαρμόζουν τη θανατική ποινή, την άμεση παύση όλων των εκτελέσεων και τη νομοθετική κατάργηση της πρακτικής του κρατικού εγκλήματος.

Η ελευθερία, η δημοκρατία και η ειρήνη είναι αξίες που αφορούν τη ζωή, όχι το θάνατο. Ας αφαιρέσουμε τη βία από τον πολιτισμό μας για να γίνει το όραμα μιας ανθρώπινης κοινωνίας πιο εφικτό και πιο πραγματικό από ποτέ.

Η Θεματική Ομάδα των Οικολόγων Πράσινων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου