Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Τρόφιμα-ποτά & φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές


Το θέμα αυτό θα απασχολήσει την σημερινή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα από την Ο.ΔΙ.Π.ΠΑ.Φ. Η Ο.ΔΙ.Π.ΠΑ.Φ (Οικολογική Διαχείριση Προϊόντων, Παραπροϊόντων-υποπροϊόντων Φέτας ΠΟΠ) είναι μια οργάνωση με μέλη τυροκομικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη παραγωγή της φέτας, επιδιώκοντας φιλοπεριβάλλοντικές μεθόδους. Η οργάνωση με τις μέχρι σήμερα παρεμβάσεις της (ημερίδες, προβολές-παρουσιάσεις κλπ) δίνει τη δυνατότητα στη βιομηχανία παραγωγής τυριών να ανταγωνίζεται την εξωτερική αγορά, με προϊόντα οικολογικής ταυτότητας. Η οργάνωση επίσης, συντελεί στην προαγωγή του κλάδου των τυριών ΠΟΠ και ιδιαίτερα της φέτας και φιλοδοξεί να αποτελέσει πρότυπο δημιουργίας παρόμοιων οργανισμών φιλοπεριβαλλοντικής προστασίας σε όλο το φάσμα των διατροφικών προϊόντων της Ελληνικής γης. Το στόχο αυτό υπηρετεί η εκδήλωση που οργανώνεται απόψε στη Πάτρα στις 6.30 μμ στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αχαΐας όπου δύο βασικοί αναπτυξιακοί κλάδοι της Δυτικής Ελλάδας που αφορούν την τυροκομία και ελαιουργία, προσκαλούνται να συνευρεθούν κάτω από την «ομπρέλα» της Ο.ΔΙ.Π.ΠΑ.Φ με σκοπό να αναπτυχθούν οι τρόποι και οι φιλοπεριβαλλοντικές παρεμβάσεις στους τομείς αυτούς. Η Ο.ΔΙ.Π.ΠΑ.Φ και οι συνδιοργανωτές της εκδήλωσης φιλοδοξούν να κινητοποιήσουν αποτελεσματικά όλους τους φορείς της διοίκησης και αυτοδιοίκησης με τους αντίστοιχους ελεγκτικούς μηχανισμούς τους, προκειμένου να ενημερωθούν για τις σύγχρονες τεχνικές επεξεργασίας των υποπροϊόντων, παραπροϊόντων της τυροκομίας και των καταλοίπων της ελαιουργίας, και την ανάκτηση των οργανικών συστατικών τους, που αποτελούν πρώτη ύλη χρήσιμων προϊόντων. Συγκεκριμένα η εκδήλωση απευθύνεται στους φορείς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αρμοδιότητας παραγωγής τροφίμων-ποτών και περιβάλλοντος, με σκοπό να ενημερωθούν και να ανταλλάξουν απόψεις για τα νέα δεδομένα που αναπτύσσονται για την περιβαλλοντική προστασία των τροφίμων & ποτών στην Δυτική Ελλάδα. Ιδιαίτερες αναφορές και τοποθετήσεις θα γίνουν στο τομέα της Βιομηχανίας γάλακτος σε σχέση με το περιβάλλον, στις φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές που εφαρμόζονται στην ελαιουργία καθώς και στην ανάπτυξη του τομέα Τρόφιμα-Ποτά σε σχέση με το τοπικό οικοσύστημα. Τα θέματα θα εισηγηθούν και θα συντονίσουν οι κ.κ Π. Σατολιάς, Πρόεδρος Ε.Α.Σ Καλαβρύτων, Π.Ραπανάκης, Πρόεδρος της Ο.ΔΙ.Π.ΠΑ.Φ, Αλ. Μπακούρος Στέλεχος Ecokernel energy ΕΠΕ & Κων. Τσακμακίδης στέλεχος της Ελληνικής Πρωτεΐνης Α.Ε Η συστράτευση και συνέργεια του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα αποτελεί την λύση των περιβαλλοντικών προβλημάτων που σε ορισμένες περιοχές, όπως της Δυτ.Ελλάδας παίρνουν ανησυχητικές διαστάσεις. Είναι η μόνη διέξοδος για την τοπική κοινωνία με τον τρόπο αυτό, αφενός να θωρακίσει τα τοπικά της προϊόντα με ασφάλεια και αφετέρου να προβάλει και να προωθήσει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους, και το φιλικό περιβάλλον που παράγονται με σκοπό να ανταποκρίνονται στις ανταγωνιστικές απαιτήσεις της παγκόσμιας αγοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου