Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

ΒΟΥΒΑ ΚΑΙ ΣΑΣΤΙΣΜΕΝΑ...



Οι Οικολόγοι Πράσινοι για την αυριανή Μέρα Χωρίς ΙΧ

Βουβά και σαστισμένα "γιορτάζεται" φέτος στη χώρα μας η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας. Χαρακτηριστικό είναι πως η 22α Σεπτεμβρίου, παραδοσιακή "Ημέρα χωρίς ΙΧ", φέτος στην Αττική θα είναι Ημέρα χωρίς Μαζικές Συγκοινωνίες...
Μπορεί η πρωτοφανής οικονομική κρίση να έχει οδηγήσει σε μείωση της χρήσης του ΙΧ, αυτό όμως κάθε άλλο παρά σημαίνει πως οι ελληνικές πόλεις κάνουν ουσιαστικά βήματα προς βιώσιμες αστικές μετακινήσεις.
Πέρα από το καταστροφικό κλείσιμο σιδηροδρομικών γραμμών σε ολόκληρες Περιφέρειες της χώρας, οι ήπιες μετακινήσεις πέφτουν κι αυτές θύματα της κρίσης και των περικοπών:
Έτοιμες επεκτάσεις του μετρό στην Αθήνα δεν δίδονται στην κυκλοφορία, αυξήσεις στα εισιτήρια αποθαρρύνουν τη χρήση των ΜΜΜ από ακόμα περισσότερους συμπολίτες μας, η κατασκευή ποδηλατοδρόμων έχει παγώσει, τα πεζοδρόμια παραμένουν σε απαράδεκτη κατάσταση ή καταλαμβάνονται από οχήματα και άλλες χρήσεις.







Οι Οικολόγοι Πράσινοι τονίζουμε πως για διέξοδο από την κρίση χρειαζόμαστε επενδύσεις σε μια βιώσιμη στροφή της οικονομίας, θεμελιώδες κομμάτι των οποίων είναι η ενίσχυση των φιλικών στο περιβάλλον μορφών μετακίνησης. Οι πολίτες έχουν δικαίωμα στις εναλλακτικές λύσεις, ιδιαίτερα τώρα που το ΙΧ δεν είναι πια η εύκολη «λύση».
Ακόμα όμως και σε ένα καθεστώς ασφυξίας των δημόσιων επενδύσεων, υπάρχει πλήθος μέτρων χαμηλού κόστους που μπορεί να λάβει η Πολιτεία και η Αυτοδιοίκηση, όπως:
• Μείωση του κόστους για τις μηνιαίες και ετήσιες κάρτες απεριορίστων διαδρομών
• Μηδενική ανοχή στην αντικοινωνική στάθμευση και στις καταλήψεις πεζοδρομίων
• Κατάλληλες θέσεις στάθμευσης για ποδήλατα έξω από τους σταθμούς των μέσων σταθερής τροχιάς
• Στήριξη πρωτοβουλιών συνεπιβατισμού (car sharing - car pooling)
• Υλοποίηση συστημάτων κοινόχρηστων ποδηλάτων, δωρεάν ή με συμβολικό ενοίκιο.
• Διαπλάτυνση πεζοδρομίων, ιδιαίτερα στις διασταυρώσεις
• Δημιουργία, σε περιοχές κατοικίας, ζωνών μέγιστης ταχύτητας 30χλμ/ώρα με προτεραιότητα πεζών και ποδηλατών και με επαρκή επιτήρηση

Το Γραφείο Τύπου των Οικολόγων Πράσινων



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου