Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Ημερίδα «Εκφοβισμός και βία στο σχολείο μεταξύ των μαθητών: Αιτίες, Επιπτώσεις, Αντιμετώπιση»



Διεθνείς έρευνες έχουν δείξει ότι περίπου το 15% των μαθητών έχουν βιώσει συμπεριφορές εκφοβισμού-θυματοποίησης από συμμαθητές τους. Αναφορικά με την ελληνική πραγματικότητα, επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι το πρόβλημα του εκφοβισμού-θυματοποίησης εμφανίζεται συστηματικά σε 1 στα 10 παιδιά. Ο εκφοβισμός-θυματοποίηση (bullying) μαθητών από συμμαθητές τους αποτελεί μορφή βίας και επιθετικής συμπεριφοράς που εμφανίζεται κυρίως στο σχολείο με σοβαρές επιπτώσεις για τη ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού και τη διαδικασία της μάθησης. Ο εκφοβισμός μπορεί να πάρει διάφορες μορφές άμεσες ή έμμεσες, όπως αποκλεισμός από την ομάδα (κοινωνικός εκφοβισμός), διάδοση φημών (λεκτικός εκφοβισμός), χτυπήματα (σωματικός εκφοβισμός).










Το πρόγραμμα της εκδήλωσης συμπεριλαμβάνει τις εξής εισηγήσεις:

• «Ο Εκφοβισμός και η Βία μεταξύ των Μαθητών: Απόψεις μαθητών - Απόψεις Εκπαιδευτικών», Ασημόπουλος Χ., PhD, Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνικής Εργασίας ΤΕΙ Αθήνας, Μέλος της Διεπιστημονικής Ομάδας διερεύνησης της ενδοσχολικής βίας της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.)
• «Οι συνέπειες του εκφοβισμού στην ψυχική υγεία των μαθητών: Η ελληνική εμπειρία». Σκαπινάκης Πέτρος, MPH, PhD. Ψυχίατρος, Επίκουρος Καθηγητής Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
• «Προγράμματα και Παρεμβάσεις Πρόληψης για την Αντιμετώπιση της Βίας στο Δημοτικό Σχολείο», Χατζηπέμου Θ., MSc, Ειδικός Παιδαγωγός-Κοινωνικός Λειτουργός, Μέλος της Διεπιστημονικής Ομάδας διερεύνησης της ενδοσχολικής βίας της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.)
• Ακολουθεί Μουσική Συναυλία από το Μουσικό Γυμνάσιο Πρέβεζας.
• Στον κάτω όροφο θα υπάρχει έκθεση ζωγραφικής από τα Δημοτικά Σχολεία της πόλης μας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου