Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Ανοικτή επιστολή σε Γ. Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας Πελοποννήσου Ιονίων Νήσων Αναστάσιο Αποστολόπουλο



Κοινοποίηση: Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα


ΘΕΜΑ: Ασθένεια που μεταδίδεται με τα αλυσοπρίονα απειλεί με άμεση καταστροφή τα πλατανοδάση στη Δυτική Ελλάδα. Να σταματήσει συνολικά η υλοτόμησή τους.

Κύριε Γενικέ Γραμματέα

Όπως γνωρίζετε, τα οικοσυστήματα του πλατάνου σε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα έχουν προσβληθεί από την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου (Ceratocystis fimbriata f.sp. platani) η οποία μεταδίδεται και εξαπλώνεται με τις ανθρώπινες δραστηριότητες (χρήση αλυσοπρίονων, χωματουργικών μηχανημάτων κ.λπ.). Η ασθένεια είναι καταστρεπτική αφού νεκρώνει τα προσβεβλημένα πλατάνια ανεξαρτήτως ηλικίας και μεγέθους.










Η ασθένεια δεν έχει αντιμετωπισθεί μέχρι σήμερα και ο μόνος τρόπος μετριασμού της εξάπλωσης της είναι η λήψη προληπτικών μέτρων και ειδικά η απαγόρευση της υλοτόμησης πλατάνων ώστε να μην εξαπλωθεί η ασθένεια. Ήδη έχουν εκδοθεί απαγορευτικές διατάξεις σε Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία αλλά και βορειότερα, στην Περιφέρεια Ηπείρου. Ωστόσο χρειάζεται γενίκευση των μέτρων επειδή η ασθένεια εξαπλώνεται ταχύτατα. Ήδη έχει φτάσει και στο περίφημο πλατανοδάσος του Πλανητέρου στις πηγές του Αροάνιου, το οποίο απειλείται με αφανισμό.

Για το λόγο αυτό ζητάμε:

1. Να εκδοθεί γενική απαγορευτική διάταξη για υλοτόμηση πλατάνων σε ολόκληρη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
2. Να εξεταστεί αν τα προτεινόμενα από τις δασικές αρχές μέτρα είναι επαρκή και αν απαιτούνται περεταίρω δράσεις.

Κώστας Παπακωνσταντίνου

Περιφ. Σύμβουλος - ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Γραμματέας Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτ. Ελλάδας

Συνημμένα: Δασικές διατάξεις για την αντιμετώπιση της ασθένειας σε Ήπειρο και Δυτική Ελλάδα




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου