Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Υπερψήφιση ρύθμισης για αναστολή πλειστηριασμών για χρέη προς τράπεζες.


Με μοναδική ένσταση το «παρών» του ΚΚΕ κυρώθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την παράταση της αναστολής πλειστηριασμών για χρέη προς τις τράπεζες, που δεν υπερβαίνουν τις 200.000 ευρώ.
Ο υφυπουργός Οικονομικών Δ.Κουσελάς δεσμεύτηκε επιπροσθέτως να υπάρξει και αναμόρφωση του νόμου για την προστασία του καταναλωτή, ως πρόσθετη θωράκιση των οφειλετών απέναντι σε υπερβάσεις του τραπεζικού συστήματος.
«Με τη ρύθμιση που φέρνουμε, θέλουμε να δώσουμε προστασία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν περιέλθει σε αδυναμία πληρωμής, για την καλύτερη δυνατή διευθέτηση των οφειλών τους» ανέφερε ο κ. Κουσελάς.
Κάνοντας δε ειδική μνεία στην κριτική που έχει δεχθεί η συγκεκριμένη πρωτοβουλία από τις τράπεζες σημείωσε: «τέτοιες λύσεις βοηθούν και τους πιστωτές. Γι’ αυτό αδικεί την ρύθμιση, να λέγεται απ’ ορισμένους απ’ αυτούς, ότι δήθεν με τον τρόπο αυτό ευνοούμε τους κατά σύστημα κακοπληρωτές, που έχουν, αλλά δεν θέλουν να πληρώσουν. Οι ρυθμίσεις είναι εύλογες, δίκαιες και ισορροπημένες».






Από πλευράς αντιπολίτευσης, ειδικά της ελάσσονος, διατυπώθηκαν αρκετές ενστάσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ρύθμισης στο να αντιμετωπίσει την υπερσυσσώρευση των χρεών.
Ο Νίκος Λέγκας της ΝΔ, δήλωσε πως το κόμμα του θα υπερψηφίσει την ρύθμιση, παρότι θεωρεί πως «η επέκταση της αναβολής, προϋποθέτει ευρύτερο πλέγμα ρυθμίσεων».
Κατά τα άλλα, ο κ. Λέγκας διαπίστωσε πως «τα δεδομένα της πιστωτικής επέκτασης και της καταναλωτικής πίστης, επιβαρύνονται μέρα με την ημέρα, η χρηματοδότηση προς τις επιχειρήσεις, απέκτησε αρνητικό ρυθμό, όπως επίσης και η χρηματοδότηση των αγροτών. Τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση, εμφανίζουν επίσης αρνητικό ρυθμό».
Από πλευράς του ΛΑΟΣ και του ΣΥΡΙΖΑ, οι Παύλος Μαρκάκης και Δημήτρης Παπαδημούλης, αντιστοίχως, υπογράμμισαν πως η διαδικασία εξωδικαστικής διευθέτησης των οφειλών, έχει αποτύχει πανηγυρικά.
«Από τις χιλιάδες αιτήσεις εξωδικαστικού συμβιβασμού, μονάχα το 3% απαντήθηκαν. Απ’ αυτές τις απαντήσεις, μονάχα πέντε ήσαν θετικές και σε συμβιβασμό κατέληξε μονάχα μία» παρατήρησε ο κ. Μαρκάκης του ΛΑΟΣ.
«Η αναστολή των πλειστηριασμών, δεν εμποδίζει τις κατασχέσεις. Γιατί αυτό που εμείς ζητάμε από την κυρία Μέρκελ, δεν θα πρέπει να το ζητάνε οι υπερχρεωμένοι από τις τράπεζες, που παίζουν στην Ελλάδα το ρόλο της Μέρκελ;» πρόσθεσε.
«Είναι η δεύτερη φορά που δίνεται εξάμηνη παράταση στην αναστολή πλειστηριασμών» υπενθύμισε ο Δημήτρης Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ.
«Γιατί πάμε με το μαρτύριο της σταγόνας, έξι- έξι μήνες, όταν είναι φανερό πως το πρόβλημα υπερβαίνει αυτούς τους προσδιορισμούς; Η πραγματικότητα βοά πως χρειάζεται κάτι γενναιότερο», σημείωσε.

Ο Άγγελος Τζέκης, δήλωσε πως το ΚΚΕ ψηφίζει «παρών», διότι αξιώνει από την κυβέρνηση το μείζον και όχι το έλασσον.
«Γιατί δεν είναι ρεαλιστικό να καταργήσει η κυβέρνηση τον ανατοκισμό απ’ όλα τα δάνεια; Δεν μπορεί να απαγορευτεί ο πλειστηριασμός για χρέη κύριας ή δευτερεύουσας κατοικίας, ή έκτασης αγροτικής εκμετάλλευσης για χρέη μέχρι 300.000 ευρώ; Δεν μπορεί να επιβληθεί μέγιστη απόκλιση 1%, ανάμεσα στα επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων;».
«Οι τράπεζες δανείζονταν από την διατραπεζική 2 δισ. ευρώ την μέρα και σήμερα, δεν μπορούν να δανειστούν ούτε ένα ευρώ», απάντησε ο υφυπουργός Οικονομικών.
«Το κράτος έχει ενισχύσει τις Τράπεζες και πρόκειται να τις ενισχύει και με εγγυήσεις 28 δισ. ευρώ, καθώς σε αντίθεση περίπτωση, θα υπάρξει πτώση του χρηματοπιστωτικού τομέα. Ο καθένας συνειδητοποιεί και τα προβλήματα που προκύπτουν με τις συνεχείς, απαράδεκτες και αδικαιολόγητες υποβαθμίσεις του τραπεζικού συστήματος από την Μoody's και άλλους οργανισμούς. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως και οι τράπεζες δεν πρέπει να δείξουν υπευθυνότητα» πρόσθεσε.

Αποδεχόμενος τις καταγγελίες για ακαμψία των τραπεζών έναντι του εξωδικαστικού συμβιβασμού, ο κ. Κουσελάς διαβεβαίωσε πως «για μας οι νόμοι ψηφίζονται για να εφαρμόζονται. Διασφαλίζουμε πως οι οφειλέτες θα έχουν ένα εύλογο περιθώριο χωρίς την δαμόκλειο σπάθη του πλειστηριασμού, να ζητήσουν μονομερώς την δικαστική ρύθμιση».
Στην Επιτροπή, υπερψηφίστηκε και το νομοσχέδιο, με το οποίο κυρώνεται η Ευρω-ελβετική συμφωνία για επέκταση της δικαστικής συνεργασίας των δύο πλευρών, σε υποθέσεις απάτης και κάθε άλλης παράνομης δραστηριότητας, «συμπεριλαμβανομένων των τελωνειακών παραβάσεων, καθώς και των φορολογικών παραβάσεων στον τομέα των έμμεσων φόρων, στο πλαίσιο του εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών».


Πηγή: www.in.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου