Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Ανδρέας Μακρυπίδης: «Εφικτό και αναγκαίο, να συνεχίσουν να λειτουργούν τα Λύκεια ΦΥΤΕΙΩΝ και ΠΑΛΑΙΡΟΥ.»


Αναφορές κατέθεσε ο Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ανδρέας Μακρυπίδης προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ.Άννα Διαμαντοπούλου, με θέμα την συνέχιση λειτουργίας των Λυκειακών Τάξεων ΦΥΤΕΙΩΝ και ΠΑΛΑΙΡΟΥ.
Η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για κάταργηση των Λυκειακών Τάξεων του Γυμνασίων ΦΥΤΕΙΩΝ και ΠΑΛΑΙΡΟΥ κρίνεται άδικη για αντικειμενικούς λόγους αφού τα συγκεκριμένα σχολεία πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για την συνέχιση της λειτουργίας τους, και ως εκ τούτου θα πρέπει να επανεξεταστεί.
Το Σχολείο Φυτειών διαθέτει άριστες κτιριακές εγκαταστάσεις, που σπάνια συναντά κανείς σε δημόσιο σχολείο, καθώς και άριστη υλικοτεχνική υποδομή με εργαστήρια Φυσικής και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, σύγχρονη βιβλιοθήκη και αθλητικές εγκαταστάσεις.
Επιπλέον, και οι Τρεις Λυκειακές λειτουργούν κανονικά με επαρκή αριθμό μαθητών τα τελευταία 10 χρόνια (45 στο σύνολο την φετινή χρονιά). Ταυτόχρονα, υπάρχει προοπτική ενίσχυσης, αφού θα προστεθούν και άλλοι μαθητές γειτονικών χωριών που υπάγονται στο νέο Καλλικρατικό Δήμο Ξηρομέρου, σύμφωνα και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.








Η εν λόγω απόφαση του Υπουργείου, πρέπει να επανεξεταστεί, λαμβάνοντας υπόψη ότι το Λύκειο Φυτειών βρίσκεται σε μεγάλη χιλιομετρική απόσταση από τον Αστακό, την Κατούνα και το Αγρίνιο. Την κατάσταση επιδεινώνει η μορφολογική διαμόρφωση της περιοχής, με την έλλειψη κεντρικών οδικών αξόνων, με δύσβατους και κακοσυντηρημένους δρόμους, δημιουργώντας αντικειμενικές δυσκολίες στην μετακίνηση των μαθητών σε κάποια από τις όμορες περιοχές.
Αντίστοιχα, οι Λυκειακές τάξεις Παλαίρου, με σύνολο μαθητών εξήντα πέντε (65), λειτουργούν με εικοσαμελή σχεδόν τμήματα και με όλες τις κατευθύνσεις, σε ένα κτήριο επαρκές για τις ανάγκες των μαθημάτων. Αντιθέτως, η κτηριακή υποδομή στην Βόνιτσα είναι ανεπαρκής ακόμα και για τους ήδη υπάρχοντες μαθητές, αφού το σεισμόπληκτο κτήριο του Γενικού Λυκείου Βόνιτσας δεν έχει ακόμα επισκευαστεί. Ως εκ τούτου οι ανάγκες καλύπτονται από το κτήριο του ΕΠΑΛ, και ορισμένες τάξεις κάνουν μαθήματα σε προκάτ κατασκευές. Συνεπώς, η υπάρχουσα υποδομή του Λυκείου Παλαίρου υπερτερεί σαφώς της αντίστοιχης υποδομής του Λυκείου Βόνιτσας, είναι η πλέον κατάλληλη για να στεγάσει τους μαθητές, και πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί όπως σήμερα.
Ενδεχόμενες μετακινήσεις των μαθητών, θα δημιουργήσουν μεγάλη οικονομική επιβάρυνση στις οικογένειες και επιπλέον οι μαθητές δεν θα έχουν την δυνατότητα παρακολούθησης των απογευματινών ενισχυτικών μαθημάτων. Αν λάβει κανείς υπόψη και τα περιορισμένα δρομολόγια που προσφέρονται από το ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας, εύκολα οδηγείται στο συμπέρασμα ότι η απόφαση κατάργησης των Λυκείων θα συντελέσει στον οικονομικό, δημογραφικό και αναπτυξιακό μαρασμό της περιοχής, που σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, έχει ανάγκη την στήριξη, τη φροντίδα και την κοινωνική ευαισθησία της Πολιτείας, του Κράτους και της Κυβέρνησης.
Για αυτούς τους λόγους, οι μαθητές, οι γονείς, οι κάτοικοι της περιοχής, οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης και του Λαού, δεν θα δεχθούν άλλη αδικία σε βάρος τους και δηλώνουν αποφασισμένοι να αγωνιστούν μέχρι την οριστική δικαίωση.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου