Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Επενδύσεις: Ποιοί, πώς, πόσο θα επιδοτούνται.


Την προώθηση βιώσιμων επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης με τη μικρότερη δυνατή άμεση δημοσιιονιομική επιβάρυνση επιχειρεί να συνδυάσει η κυβέρνηση, με τις διατάξεις του νέου αναπτυξαικού νόμου, ο οποίος θα ενεργοποιηθεί ουσιαστικά από το επόμενο έτος και αναμένεται ότι θα κινητοποιήσει επενδυτικά κεφάλαια 4,7 δισ. ευρώ σε μία τριετία.






Στα κίνητρα περιλαμβάνονται φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις επί της επενδυτικής δαπάνης, επί της δαπάνης συμβάσεων λήζινγκ, επί των χρεπύτικών δόσεων μακροπρόθεσμων δανείων και επί του κόστους μισθοδοσίας δημιουργούμενων θέσεων απασχόλησης.
Οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου μπορούν να επωφεληθούν συνδυαστικά από όλα τα κίνητρα ή από ορισμένα. Το συνολικό όφελος από επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές κλπ δεν μπορεί πάντως να υπερβαίνει το το "πλαφόν" που θεσπίζεται για κάθε περιοχή (μέχρι 50% κατ' ανώτατο όριο για τις πλεόν ευνοούμενες περιοχές της Αν. Μακεδονίας και Θράκης).
Οι αιτήσεις υπαγωγής θα υποβάλλονται τον Ιανουάριο και τον Ιούλιο κάθε έτους.. Δυνατότητα υποβολής προτάσεων επενδυτικών σχεδίων έχουν επιχειρήσεις όλων των κλάδων.

Ποσοστά ενισχύσεων
Το ποσοστό ενίσχυσης κάθε επενδυτικού σχεδίου εξαρτάται από το μέγεθος του φορέα της επένδυσης και τον Νομό στον οποίο υλοποιείται. Στην Αʼ Ζώνη κινήτρων (νομοί Αττικής και Βοιωτίας) τα ποσοστά ενίσχυσης ανέρχονται καταρχήν σε 15% για Μεγάλες επιχειρήσεις, 20% για Μεσαίες επιχειρήσεις και 25% για Μικρές και Πολύ Μικρές επιχειρήσεις.
Στη Βʼ Ζώνη ι(νομοί Φθιώτιδος, Φωκίδος, Ευβοίας, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κοζάνης, Λάρισας, Μαγνησίας, Ηρακλείου, Χανίων, Λασιθίου, Ρεθύμνου, Κορινθίας, Αρκαδίας, Αργολίδας, και Αχαΐας) τα ποσοστά ενίσχυσης ανέρχονται καταρχήν σε 30% για Μεγάλες επιχειρήσεις, 35% για Μεσαίες επιχειρήσεις και 40% για Μικρές και Πολύ Μικρές επιχειρήσεις.
Στη Γʼ Ζώνη κινήτρων (Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, νησιά των Περιφερειών Νοτίου και Βορείου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων, νησιά που ανήκουν διοικητικά σε νομούς της ηπειρωτικής Ελλάδας, παραμεθόριοι νομοί) τα ποσοστά ενίσχυσης ανέρχονται καταρχήν σε 40% για Μεγάλες επιχειρήσεις, 45% για Μεσαίες επιχειρήσεις και 50% για Μικρές και Πολύ Μικρές επιχειρήσεις.

Μορφή των ενισχύσεων
Οι ενισχύσεις που χορηγούνται στα επενδυτικά σχέδια, υπολογίζονται ως Ακαθάριστα Ισοδύναμα Επιχορήγησης (ΑΙΕ) και έχουν την ακόλουθη μορφή: 1. Επιχορήγηση κεφαλαίου που συνίσταται στη δωρεάν παροχή από το Δημόσιο χρηματικού ποσού για την κάλυψη τμήματος της ενισχυόμενης δαπάνης του επενδυτικού σχεδίου.
2. Επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης που συνίσταται στην κάλυψη από το Δημόσιο τμήματος των καταβαλλόμενων δόσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης για την απόκτηση καινούργιου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού. Η επιδότηση αυτή παρέχεται υπό την προϋπόθεση ότι μετά τη λήξη της χρηματοδοτικής μίσθωσης ο εξοπλισμός θα περιέρχεται στην κυριότητα της επιχείρησης. Η διάρκεια της χρηματοδοτικής μίσθωσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 7 έτη.
3. Επιχορήγηση χρεολυσίου μακροπρόθεσμου δανείου. Το Δημόσιο θα καλύπτει μέρος των χρεολυτικών δόσεων δανείων που λαμβάνονται για την υλοποίηση της ενισχυόμενης επένδυσης. Το δάνειο εν μπορεί να υπερβαίνει το 65% του κόστους της επένδυσης, θα είναι τουλάχιστον 4ετούς διάρκειας και θα πρέπει να έχει εξαμηνιαία συχνότητα πληρωμής δόσεων κεφαλαίου.
4. Επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης από το επενδυτικό σχέδιο απασχόλησης :Το Δημόσιο θα καλύπτει για μια διετία μερος της μισθολογικής δαπάνης για θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν εντός της πρώτης τριετίας από την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου.
5. Φορολογική απαλλαγή που συνίσταται στην απαλλαγή από την καταβολή φόρου εισοδήματος, επί των πραγματοποιούμενων κερδών από το σύνολο των δραστηριοτήτων της επιχείρησης, εντός διαστήματος δέκα ετών από την πραγματοποίηση του επενδυτικού σχεδίου. Το ποσό του φόρου που απαλλάσσεται μεταφέρεται σε λογαριασμό αφορολόγητου αποθεματικού ή συνιστά αφορολόγητο αποθεματικό. Τα κέρδη που διανέμονται με τη μορφή μερισμάτων υποβάλλονται στη συνέχεια στην πληρωμή του αναλλογούντος πρόσθετου φόρου.

Ποσό επένδυσης
Το ελάχιστο ύψος που πρέπει να έχουν τα επενδυτικά σχέδια για να υπαχθούν στις ενισχύσεις του παρόντος Νόμου ορίζεται, για μεγάλες επιχειρήσεις, στο ποσό του 1 εκατ. ευρώ, για μεσαίες επιχειρήσεις, στο ποσό των 500.000 ευρώ, για μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των 300.000 ευρώ και για πολύ μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των 200.000 ευρώ.

ΠΗΓΗ: Σοφοκλέους in

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου