ν αναμονή του τελικού κειμένου του ενιαίου νομοσχεδίου για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, οι εκπρόσωποι αυτών των κλάδων βρίσκονται στις...
επάλξεις. Η κατάργηση κεκτημένων δικαιωμάτων θα έχει ως συνέπεια, όπως τονίζουν στα «ΝΕΑ» οι επαγγελματίες, να προκληθούν πολλά προβλήματα τόσο στην άσκηση του επαγγέλματός τους όσο και στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Για τους δικηγόρους, το ενδεχόμενο να καταργηθούν οι προεισπράξεις θα έχει αντίκτυπο στα Ταμεία αλλά και τους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας. Οι μηχανικοί τονίζουν πως η άρση του κώδικα ελαχίστων αμοιβών θα σημάνει και έκπτωση στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Από την πλευρά τους, οι συμβολαιογράφοι κάνουν λόγο για «διασάλευση της ασφάλειας δικαίου». Οσο για τους φαρμακοποιούς, δηλώνουν πως αν το νομοσχέδιο θίξει τα δικαιώματά τους οι πελάτες είναι αυτοί που θα... πληρώσουν τα σπασμένα.
«Κακή ποιότητα έργων και κερδοσκοπία»
ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ διάστημα γίνεται λόγος για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ωστόσο, όπως τονίζουν οι μηχανικοί, το δικό τους επάγγελμα δεν είναι κλειστό.
Αντίθετα, μπορεί να το ασκήσει οποιοσδήποτε έχει τα απαραίτητα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά προσόντα χωρίς κανέναν περιορισμό. Σημειώνεται, μάλιστα, πως ο αριθμός των διπλωματούχων μηχανικών στη χώρα μας φτάνει τους 120.000.
Οπως εξηγεί ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας κ. Νίκος Ζυγούρης, στόχος της πολιτείας θα πρέπει να είναι η υψηλού ποιοτικού επιπέδου μελέτη και επίβλεψη. «Τα κέρδη σε αυτή την περίπτωση θα είναι πολλαπλάσια, καθώς η καλή μελέτη και επίβλεψη μπορεί να μειώσει σημαντικά το κόστος των κατασκευών, με ό,τι φυσικά αυτό συνεπάγεται για την οικονομία».
Αναφέρεται συχνά, όπως προσθέτει, ότι σε άλλα κράτη δεν υπάρχει ανάλογος κώδικας ελάχιστων αμοιβών: «Ας είμαστε σοβαροί, οποιαδήποτε σύγκριση με άλλα κράτη δεν θα πρέπει να γίνεται σε επί μέρους θέματα, αλλά στο σύνολό τους. Πράγματι, σε πολλά κράτη δεν υπάρχει κώδικας. Ωστόσο, υπάρχουν προδιαγραφές, υπάρχει σύστημα αξιολόγησης και απόδοσης επαγγελματικών δικαιωμάτων, υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος μελετών και στελεχωμένες υπηρεσίες, υπάρχουν όλα αυτά για τα οποία χρόνια φωνάζουμε και κανείς ποτέ δεν πήρε την πρωτοβουλία να κάνει».
Η Ελλάδα, όπως διευκρινίζει, είναι από τις λίγες χώρες όπου μελέτες κι επιβλέψεις αναλαμβάνονται από ανθρώπους με αμφίβολη ακαδημαϊκή και επιστημονική κατάρτιση. «Εάν η πολιτεία αρχίσει να λύνει όλα τα παραπάνω θέματα θα μπορούσαμε να συζητήσουμε το θέμα της κατάργησης του κώδικα σε άλλη βάση».
Η κατάργηση του κώδικα ελάχιστων αμοιβών, όπως επισημαίνουν οι μηχανικοί, το μόνο που μπορεί να «εγγυηθεί» είναι την απαξίωση του επαγγέλματος του μηχανικού. «Θα έχουμε φαινόμενα κερδοσκοπίας και κακής ποιότητας έργων και θα βιώνουμε τον αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ επαγγελματιών με διαφορετικά προσόντα, γνώσεις και ικανότητες με ό,τι αυτό συνεπάγεται».
ΙΣ «ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ» από το άνοιγμα του επαγγέλματος του συμβολαιογράφου έχουν χαράξει οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογράφων Ελλάδος. Από τον περασμένο Μάιο έχουν ενημερώσει για τις θέσεις τους με πολυσέλιδο γραπτό υπόμνημα τον υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη εν όψει της νομοθετικής ρύθμισης- σε εκτέλεση του Μνημονίου- για την άρση των περιορισμών στα κλειστά επαγγέλματα. Ενας από τους μεγαλύτερους κινδύνους, όπως σημειώνουν, μετά την... απελευθέρωση του επαγγέλματός τους είναι «η διασάλευση της ασφάλειας δικαίου και ο κλονισμός της ασφάλειας των συναλλαγών σε πολύ ευαίσθητους τομείς της οικονομίας, όπως είναι η ακίνητη περιουσία και οι εταιρείες. Ενας ανταγωνισμός αυτής της μορφής θα προκαλέσει επίσης έκρηξη παραβατικότητας».
Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου οι συμβολαιογράφοι επικαλούνται- με συγκεκριμένα παραδείγματα- την εμπειρία άλλων χωρών: «Στην Αγγλία, αναφέρουν στο υπόμνημα, όπου δεν υφίσταται ο θεσμός του συμβολαιογράφου και η συναλλαγή των ακινήτων γίνεται μόνο με την παρέμβαση δικηγόρων, στατιστικά έχει καταγραφεί ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό αποτυχίας στις συναλλαγές, της τάξεως του 30%. Στην Ολλανδία, μετά την κατάργηση των καθορισμένων από το κράτος αμοιβών αυξήθηκαν τα περιστατικά διάπραξης πειθαρχικών παραβάσεων. Στις ΗΠΑ, χώρα κατ΄ εξοχήν απελευθερωμένη στην παροχή αυτών των υπηρεσιών, η σύναψη άκυρων δικαιοπραξιών μεταβίβασης κόστισε στους δανειστές το έτος 2007, 813.000.000 δολάρια. Από σχετική αναφορά του FΒΙ προκύπτει ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έπεσαν θύματα ύποπτων συναλλαγών μεταβίβασης ακίνητης περιουσίας το 2007 σε ποσοστό 31% περισσότερο από το 2006».
Γνωρίζοντας καλά οι συμβολαιογράφοι πως η αχίλλειος πτέρνα της ελληνικής Δικαιοσύνης είναι η υπερφόρτωση των πινακίων με υποθέσεις και η αργοί ρυθμοί στην εκδίκασή τους, θέτουν μία ακόμη παράμετρο σε περίπτωση ανοίγματος του επαγγέλματός τους. «Γεννάται μεταξύ άλλων - τονίζουν- και το ερώτημα για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσει η πολιτεία τον πολλαπλασιασμό των δικαστικών διενέξεων επί ακινήτων, που είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι θα προκύψουν, εάν αρθούν οι δικλίδες ασφαλείας, η τήρηση των οποίων διασφαλίζεται με πλήθος διατάξεων, μέσω συμβολαιογράφου».
«Η προείσπραξη φέρνει έσοδα στο κράτος»
ΜΥΘΟΣ είναι το άνοιγμα του δικηγορικού επαγγέλματος, όπως επισημαίνει ο κ. Βαγγέλης Τσουρούλης, επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο των Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης και μέλος Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά. Τη θέση του αυτή αιτιολογεί επικαλούμενος τους περισσότερους από 40.000 δικηγόρους που ασκούν το επάγγελμα σε όλη την Ελλάδα. Για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος δεν υπάρχει άλλος περιορισμός εκτός από την υποχρεωτική 18μηνη «άσκηση» μετά το πτυχίο τους σε οποιοδήποτε δικηγορικό γραφείο και τις εξετάσεις ώστε να οδηγηθούν στις αίθουσες των δικαστηρίων.
«Αιτία πολέμου», όμως, φαίνεται πως αποτελεί για τους δικηγόρους η ενδεχόμενη κατάργηση των γραμματίων που εισπράττουν (προεισπράξεις) και τα οποία είναι υποχρεωμένοι να εκδίδουν για κάθε παράστασή τους σε οποιοδήποτε δικαστήριο. Αναγνωρίζουν μεν ότι το μέτρο αυτό είναι προνόμιο των ελλήνων νομικών, αλλά ο δικηγόρος Βασίλης Χειρδάρης σημειώνει πως «αν καταργηθούν οι προεισπράξεις θα υπάρξει τεράστιο αντίκτυπο στα Ταμεία και τους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας, δεδομένου ότι το 12% από κάθε τέτοιο «παράβολο» καταλήγει εκεί, ενώ θα μειωθούν και τα έσοδα του κράτους».
«Περίπου 80 εκατ. ευρώ πήγαν στα ταμεία του Δημοσίου από την άμεση παρακράτηση φόρων στα γραμμάτια των δικηγόρων», συμπληρώνει ο κ. Τσουρούλης Εδώ και καιρό εξάλλου έχει αρχίσει διάλογος ανάμεσα στους προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων τη χώρας και στο υπουργείο Δικαιοσύνης για τα θέματα της ελάχιστης αμοιβής τους, βάσει κοινοτικής οδηγίας. Ωστόσο όλοι γνωρίζουν ότι τον τελικό λόγο για τον περιορισμό ή την άρση των απαγορεύσεων που προβλέπονται για τους συναδέλφους τους έχει, με βάση το Μνημόνιο, το υπουργείο Οικονομικών.
Οσον αφορά το αγκάθι της άρσης των εδαφικών περιορισμών που ισχύουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο κ. Τσουρούλης επικαλείται απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων που έκρινε ότι η Ελλάδα ως νησιωτική χώρα διατηρώντας τέτοιους «γεωγραφικούς περιορισμούς» ενθαρρύνει κυρίως νέους δικηγόρους να πάνε και να ασκήσουν το επάγγελμά τους σε νησιά.
«Χωρίς φαρμακεία οι απομακρυσμένες περιοχές»
ΤΟΙΣ ΜΕΤΡΗΤΟΙΣ θα πληρώνουν οι πολίτες τα φάρμακά τους, απειλούν οι φαρμακοποιοί, στην περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει στην πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος.
Απαντώντας στις κυβερνητικές προθέσεις ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, κ. Κώστας Λουράντος λέει:
«Τα γεωγραφικά και πληθυσμικά κριτήρια εξασφαλίζουν τη λειτουργία φαρμακείων στα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές. Εάν όμως τα κίνητρα για την επαρχία πάψουν να υπάρχουν τότε οι επαγγελματίες θα αναζητήσουν την τύχη τους στις μεγάλες πόλεις». Επικαλείται δε το γερμανικό παράδειγμα, όπου τα φαρμακεία λειτουργούν στη συντριπτική τους πλειονότητα στις πόλεις λόγω απουσίας αυστηρών κριτηρίων.
Ο ίδιος άλλωστε αναρωτιέται γιατί το επάγγελμα των φαρμακοποιών θεωρείται κλειστό, δεδομένου πως «τα τελευταία χρόνια έχουν λειτουργήσει τουλάχιστον 2.600 νέα φαρμακεία και μάλιστα έχουν κατανεμηθεί στην περιφέρεια, βάσει των γεωγραφικών αναγκών».
Αυτό που ωστόσο προτάσσει ο κ. Λουράντος ως το ισχυρότερο επιχείρημα, είναι η πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων που όρισε ότι για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας είναι δικαιολογημένες οι ρυθμίσεις των κρατών- μελών που επιφυλάσσουν την ιδιοκτησία και τη διαχείριση φαρμακείων μόνον σε πρόσωπα που έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού.
Χωρίς μηχανισμό ελέγχου, το άνοιγμα του επαγγέλματος των φαρμακοποιών θα συνοδευτεί από το άνοιγμα της φαρμακευτικής κατανάλωσης, άρα και δαπάνης, προβλέπει από την πλευρά του ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και καθηγητής Πολιτικής της Υγείας κ. Ηλίας Μόσιαλος.
«Οι φαρμακευτικές δαπάνες καλύπτονται από το κράτος, άρα οι πολίτες αδιαφορούν σε ό,τι αφορά την τιμή, η οποία καθορίζεται από το υπουργείο Οικονομίας. Συνεπώς οι φαρμακοποιοί δεν έχουν τη δυνατότητα να ρίξουν ή να αυξήσουν τις τιμές στο πλαίσιο του ανταγωνισμού», λέει. «Ετσι, ουσιαστικά η απελευθέρωση θα οδηγήσει στην ανάπτυξη περισσότερων φαρμακείων και πιθανότατα στην αύξηση της προκλητής ζήτησης, δεδομένης της άτυπης συνεργασίας μεταξύ ορισμένων γιατρών και φαρμακοποιών που έχει ως συνέπεια την υπερσυνταγογράφηση.
ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ on line
επάλξεις. Η κατάργηση κεκτημένων δικαιωμάτων θα έχει ως συνέπεια, όπως τονίζουν στα «ΝΕΑ» οι επαγγελματίες, να προκληθούν πολλά προβλήματα τόσο στην άσκηση του επαγγέλματός τους όσο και στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Για τους δικηγόρους, το ενδεχόμενο να καταργηθούν οι προεισπράξεις θα έχει αντίκτυπο στα Ταμεία αλλά και τους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας. Οι μηχανικοί τονίζουν πως η άρση του κώδικα ελαχίστων αμοιβών θα σημάνει και έκπτωση στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Από την πλευρά τους, οι συμβολαιογράφοι κάνουν λόγο για «διασάλευση της ασφάλειας δικαίου». Οσο για τους φαρμακοποιούς, δηλώνουν πως αν το νομοσχέδιο θίξει τα δικαιώματά τους οι πελάτες είναι αυτοί που θα... πληρώσουν τα σπασμένα.
«Κακή ποιότητα έργων και κερδοσκοπία»
ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ διάστημα γίνεται λόγος για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ωστόσο, όπως τονίζουν οι μηχανικοί, το δικό τους επάγγελμα δεν είναι κλειστό.
Αντίθετα, μπορεί να το ασκήσει οποιοσδήποτε έχει τα απαραίτητα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά προσόντα χωρίς κανέναν περιορισμό. Σημειώνεται, μάλιστα, πως ο αριθμός των διπλωματούχων μηχανικών στη χώρα μας φτάνει τους 120.000.
Οπως εξηγεί ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας κ. Νίκος Ζυγούρης, στόχος της πολιτείας θα πρέπει να είναι η υψηλού ποιοτικού επιπέδου μελέτη και επίβλεψη. «Τα κέρδη σε αυτή την περίπτωση θα είναι πολλαπλάσια, καθώς η καλή μελέτη και επίβλεψη μπορεί να μειώσει σημαντικά το κόστος των κατασκευών, με ό,τι φυσικά αυτό συνεπάγεται για την οικονομία».
Αναφέρεται συχνά, όπως προσθέτει, ότι σε άλλα κράτη δεν υπάρχει ανάλογος κώδικας ελάχιστων αμοιβών: «Ας είμαστε σοβαροί, οποιαδήποτε σύγκριση με άλλα κράτη δεν θα πρέπει να γίνεται σε επί μέρους θέματα, αλλά στο σύνολό τους. Πράγματι, σε πολλά κράτη δεν υπάρχει κώδικας. Ωστόσο, υπάρχουν προδιαγραφές, υπάρχει σύστημα αξιολόγησης και απόδοσης επαγγελματικών δικαιωμάτων, υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος μελετών και στελεχωμένες υπηρεσίες, υπάρχουν όλα αυτά για τα οποία χρόνια φωνάζουμε και κανείς ποτέ δεν πήρε την πρωτοβουλία να κάνει».
Η Ελλάδα, όπως διευκρινίζει, είναι από τις λίγες χώρες όπου μελέτες κι επιβλέψεις αναλαμβάνονται από ανθρώπους με αμφίβολη ακαδημαϊκή και επιστημονική κατάρτιση. «Εάν η πολιτεία αρχίσει να λύνει όλα τα παραπάνω θέματα θα μπορούσαμε να συζητήσουμε το θέμα της κατάργησης του κώδικα σε άλλη βάση».
Η κατάργηση του κώδικα ελάχιστων αμοιβών, όπως επισημαίνουν οι μηχανικοί, το μόνο που μπορεί να «εγγυηθεί» είναι την απαξίωση του επαγγέλματος του μηχανικού. «Θα έχουμε φαινόμενα κερδοσκοπίας και κακής ποιότητας έργων και θα βιώνουμε τον αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ επαγγελματιών με διαφορετικά προσόντα, γνώσεις και ικανότητες με ό,τι αυτό συνεπάγεται».
ΙΣ «ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ» από το άνοιγμα του επαγγέλματος του συμβολαιογράφου έχουν χαράξει οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογράφων Ελλάδος. Από τον περασμένο Μάιο έχουν ενημερώσει για τις θέσεις τους με πολυσέλιδο γραπτό υπόμνημα τον υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη εν όψει της νομοθετικής ρύθμισης- σε εκτέλεση του Μνημονίου- για την άρση των περιορισμών στα κλειστά επαγγέλματα. Ενας από τους μεγαλύτερους κινδύνους, όπως σημειώνουν, μετά την... απελευθέρωση του επαγγέλματός τους είναι «η διασάλευση της ασφάλειας δικαίου και ο κλονισμός της ασφάλειας των συναλλαγών σε πολύ ευαίσθητους τομείς της οικονομίας, όπως είναι η ακίνητη περιουσία και οι εταιρείες. Ενας ανταγωνισμός αυτής της μορφής θα προκαλέσει επίσης έκρηξη παραβατικότητας».
Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου οι συμβολαιογράφοι επικαλούνται- με συγκεκριμένα παραδείγματα- την εμπειρία άλλων χωρών: «Στην Αγγλία, αναφέρουν στο υπόμνημα, όπου δεν υφίσταται ο θεσμός του συμβολαιογράφου και η συναλλαγή των ακινήτων γίνεται μόνο με την παρέμβαση δικηγόρων, στατιστικά έχει καταγραφεί ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό αποτυχίας στις συναλλαγές, της τάξεως του 30%. Στην Ολλανδία, μετά την κατάργηση των καθορισμένων από το κράτος αμοιβών αυξήθηκαν τα περιστατικά διάπραξης πειθαρχικών παραβάσεων. Στις ΗΠΑ, χώρα κατ΄ εξοχήν απελευθερωμένη στην παροχή αυτών των υπηρεσιών, η σύναψη άκυρων δικαιοπραξιών μεταβίβασης κόστισε στους δανειστές το έτος 2007, 813.000.000 δολάρια. Από σχετική αναφορά του FΒΙ προκύπτει ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έπεσαν θύματα ύποπτων συναλλαγών μεταβίβασης ακίνητης περιουσίας το 2007 σε ποσοστό 31% περισσότερο από το 2006».
Γνωρίζοντας καλά οι συμβολαιογράφοι πως η αχίλλειος πτέρνα της ελληνικής Δικαιοσύνης είναι η υπερφόρτωση των πινακίων με υποθέσεις και η αργοί ρυθμοί στην εκδίκασή τους, θέτουν μία ακόμη παράμετρο σε περίπτωση ανοίγματος του επαγγέλματός τους. «Γεννάται μεταξύ άλλων - τονίζουν- και το ερώτημα για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσει η πολιτεία τον πολλαπλασιασμό των δικαστικών διενέξεων επί ακινήτων, που είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι θα προκύψουν, εάν αρθούν οι δικλίδες ασφαλείας, η τήρηση των οποίων διασφαλίζεται με πλήθος διατάξεων, μέσω συμβολαιογράφου».
«Η προείσπραξη φέρνει έσοδα στο κράτος»
ΜΥΘΟΣ είναι το άνοιγμα του δικηγορικού επαγγέλματος, όπως επισημαίνει ο κ. Βαγγέλης Τσουρούλης, επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο των Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης και μέλος Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά. Τη θέση του αυτή αιτιολογεί επικαλούμενος τους περισσότερους από 40.000 δικηγόρους που ασκούν το επάγγελμα σε όλη την Ελλάδα. Για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος δεν υπάρχει άλλος περιορισμός εκτός από την υποχρεωτική 18μηνη «άσκηση» μετά το πτυχίο τους σε οποιοδήποτε δικηγορικό γραφείο και τις εξετάσεις ώστε να οδηγηθούν στις αίθουσες των δικαστηρίων.
«Αιτία πολέμου», όμως, φαίνεται πως αποτελεί για τους δικηγόρους η ενδεχόμενη κατάργηση των γραμματίων που εισπράττουν (προεισπράξεις) και τα οποία είναι υποχρεωμένοι να εκδίδουν για κάθε παράστασή τους σε οποιοδήποτε δικαστήριο. Αναγνωρίζουν μεν ότι το μέτρο αυτό είναι προνόμιο των ελλήνων νομικών, αλλά ο δικηγόρος Βασίλης Χειρδάρης σημειώνει πως «αν καταργηθούν οι προεισπράξεις θα υπάρξει τεράστιο αντίκτυπο στα Ταμεία και τους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας, δεδομένου ότι το 12% από κάθε τέτοιο «παράβολο» καταλήγει εκεί, ενώ θα μειωθούν και τα έσοδα του κράτους».
«Περίπου 80 εκατ. ευρώ πήγαν στα ταμεία του Δημοσίου από την άμεση παρακράτηση φόρων στα γραμμάτια των δικηγόρων», συμπληρώνει ο κ. Τσουρούλης Εδώ και καιρό εξάλλου έχει αρχίσει διάλογος ανάμεσα στους προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων τη χώρας και στο υπουργείο Δικαιοσύνης για τα θέματα της ελάχιστης αμοιβής τους, βάσει κοινοτικής οδηγίας. Ωστόσο όλοι γνωρίζουν ότι τον τελικό λόγο για τον περιορισμό ή την άρση των απαγορεύσεων που προβλέπονται για τους συναδέλφους τους έχει, με βάση το Μνημόνιο, το υπουργείο Οικονομικών.
Οσον αφορά το αγκάθι της άρσης των εδαφικών περιορισμών που ισχύουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο κ. Τσουρούλης επικαλείται απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων που έκρινε ότι η Ελλάδα ως νησιωτική χώρα διατηρώντας τέτοιους «γεωγραφικούς περιορισμούς» ενθαρρύνει κυρίως νέους δικηγόρους να πάνε και να ασκήσουν το επάγγελμά τους σε νησιά.
«Χωρίς φαρμακεία οι απομακρυσμένες περιοχές»
ΤΟΙΣ ΜΕΤΡΗΤΟΙΣ θα πληρώνουν οι πολίτες τα φάρμακά τους, απειλούν οι φαρμακοποιοί, στην περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει στην πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος.
Απαντώντας στις κυβερνητικές προθέσεις ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, κ. Κώστας Λουράντος λέει:
«Τα γεωγραφικά και πληθυσμικά κριτήρια εξασφαλίζουν τη λειτουργία φαρμακείων στα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές. Εάν όμως τα κίνητρα για την επαρχία πάψουν να υπάρχουν τότε οι επαγγελματίες θα αναζητήσουν την τύχη τους στις μεγάλες πόλεις». Επικαλείται δε το γερμανικό παράδειγμα, όπου τα φαρμακεία λειτουργούν στη συντριπτική τους πλειονότητα στις πόλεις λόγω απουσίας αυστηρών κριτηρίων.
Ο ίδιος άλλωστε αναρωτιέται γιατί το επάγγελμα των φαρμακοποιών θεωρείται κλειστό, δεδομένου πως «τα τελευταία χρόνια έχουν λειτουργήσει τουλάχιστον 2.600 νέα φαρμακεία και μάλιστα έχουν κατανεμηθεί στην περιφέρεια, βάσει των γεωγραφικών αναγκών».
Αυτό που ωστόσο προτάσσει ο κ. Λουράντος ως το ισχυρότερο επιχείρημα, είναι η πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων που όρισε ότι για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας είναι δικαιολογημένες οι ρυθμίσεις των κρατών- μελών που επιφυλάσσουν την ιδιοκτησία και τη διαχείριση φαρμακείων μόνον σε πρόσωπα που έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού.
Χωρίς μηχανισμό ελέγχου, το άνοιγμα του επαγγέλματος των φαρμακοποιών θα συνοδευτεί από το άνοιγμα της φαρμακευτικής κατανάλωσης, άρα και δαπάνης, προβλέπει από την πλευρά του ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και καθηγητής Πολιτικής της Υγείας κ. Ηλίας Μόσιαλος.
«Οι φαρμακευτικές δαπάνες καλύπτονται από το κράτος, άρα οι πολίτες αδιαφορούν σε ό,τι αφορά την τιμή, η οποία καθορίζεται από το υπουργείο Οικονομίας. Συνεπώς οι φαρμακοποιοί δεν έχουν τη δυνατότητα να ρίξουν ή να αυξήσουν τις τιμές στο πλαίσιο του ανταγωνισμού», λέει. «Ετσι, ουσιαστικά η απελευθέρωση θα οδηγήσει στην ανάπτυξη περισσότερων φαρμακείων και πιθανότατα στην αύξηση της προκλητής ζήτησης, δεδομένης της άτυπης συνεργασίας μεταξύ ορισμένων γιατρών και φαρμακοποιών που έχει ως συνέπεια την υπερσυνταγογράφηση.
ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ on line
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου