Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Διαρκής Επιτροπή κατά της Αθλητικής Βίας (ΔΕΑΒ).


Η Διαρκής Επιτροπή κατά της Αθλητικής Βίας (ΔΕΑΒ), υιοθετώντας τις αρχές της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της ενημέρωσης της κοινής γνώμης, παρουσιάζει τριμηνιαία έκθεση πεπραγμένων της, στην πολιτεία, στους αρμόδιους φορείς και στα ΜΜΕ (από 20/12/10 μέχρι 10/3/11).
Την έκθεση υπογράφει ο πρόεδρος της επιτροπής Καθηγητής Γιάννης Πανούσης.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ-ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ

1. Η ΔΕΑΒ ορίστηκε με την αρ.49972/08-12-10 απόφαση του Υφυπουργού Αθλητισμού Γ.Νικητιάδη και ανασυγκροτήθηκε εν μέρει (λόγω αλλαγής εκπροσώπων των Ομοσπονδιών) με την αρ.3399/4-2-11 απόφαση του Υφυπουργού Αθλητισμού Γ.Νικητιάδη.
2. Στη ΔΕΑΒ ως τμήμα της Γ.Γ.Α. υπηρετούν πέντε διοικητικοί υπάλληλοι ενώ το έργο της υποστηρίζεται και από ένα γραμματέα της Επιτροπής.
3. Η ΔΕΑΒ συνεδρίασε μέχρι σήμερα (10/3/11) δώδεκα (12) φορές σχεδόν πάντοτε με πλήρη σύνθεση και με ειδική κάθε φορά Ημερήσια Διάταξη. Η ΔΕΑΒ χωρίστηκε σε υπο-επιτροπές (Νομοθετική αναβάθμιση, οργάνωση συνεδρίων, δημοσίων σχέσεων, αναβάθμιση ρόλου παρατηρητών κλπ), ώστε όλα τα μέλη να συμμετέχουν ενεργά και υπεύθυνα στο έργο της.
4. Μετά από προσκλήσεις της ΔΕΑΒ προσήλθαν και κατέθεσαν τις απόψεις τους οι κκ. Πατρίκ Κομνηνός (Δ/νων Σύμβουλος Super League), Σπ.Καλογιάννης (Πρόεδρος της Football League), Αθ.Παντελόπουλος (Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οργανωμένων Φιλάθλων), κ. Γ.Παυλίδης (Πρόεδρος του ΠΣΑΚ), ενώ έχει ζητηθεί συνάντηση και με άλλους φορείς και προσωπικότητες του αθλητικού χώρου.
5. Τα μέλη της ΔΕΑΒ και οι Παρατηρητές δεν έχουν λάβει μέχρι σήμερα καμία αποζημίωση (εδώ και ένα έτος και πλέον), ούτε γνωρίζουν το status τους γεγονός που θίγει την αξιοπρέπειά τους.








ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΑ

1. Η ΔΕΑΒ ζήτησε και έλαβε από την Αστυνομία και ορισμένες Ομοσπονδίες (όχι όμως από όλες) στοιχεία που διαθέτουν για τη μορφή και την έκταση της αθλητικής βίας στο χώρο τους ώστε να είναι δυνατή μια γενική εικόνα και εκτίμηση.
2. Η ΔΕΑΒ ζήτησε από τη Super League στοιχεία για να ενημερωθεί σχετικά με το ύψος της οικονομικής ζημίας που υφίστανται οι ομάδες όταν απαγορεύεται η μετακίνηση φιλάθλων ή ο αγώνας διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών.
3. Η ΔΕΑΒ αποφάσισε τη συμμετοχή της στο ALL STAR GAME (Πύργος 12-13/3/11) μετά από πρόσκληση του ΠΣΑΚ.
4. Η ΔΕΑΒ συμμετέχει με ομιλητές-μέλη της σε διοργανώσεις στο Παν/μιο Αθηνών για την Αθλητική Βία (10/5/11).
5. Η ΔΕΑΒ προετοιμάζει συνέδριο για την αθλητική βία με (προσωρινό) τίτλο «Ανευθυνότητα ή συνευθύνη;» όπου θα κληθούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους όχι μόνον οι εμπλεκόμενοι αλλά και οι υφιστάμενοι τη βία (θύματα, γονείς, δήμοι κλπ).
6. Η ΔΕΑΒ αποφάσισε να ζητήσει από την Γ.Γ.Αθλητισμού τη δημιουργία ιστοσελίδας στην οποία θα αναρτώνται όλες οι αποφάσεις της και θα ανοίξει διάλογος με τις Ομοσπονδίες και άλλους φορείς.

7. Η ΔΕΑΒ μελέτησε τον Ενιαίο Κανονισμό Ασφαλείας και ιδιαίτερα τα σημεία που σχετίζονται με τη διακοπή των αγώνων και διαπίστωσε ότι το άρθρο 6 και το άρθρο 7 της ΚΥΑ 38404/09 χρειάζονται αναδιατύπωση διότι δημιουργούνται ασάφειες.
8. Η ΔΕΑΒ όρισε κριτήρια (επικινδυνότητα, βαθμολογία, προϊστορία κλπ) με βάση τα οποία θα εισηγείται την αναβολή των αγώνων ή τη μη μετακίνηση οπαδών.
9. Η ΔΕΑΒ μελετάει ύστερα από υπόμνημα του Προέδρου των Ατόμων με Ειδική Αναπηρία τρόπους προστασίας των ατόμων αυτών σε περιπτώσεις επεισοδίων βίας.
10. Η ΔΕΑΒ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τα θλιβερά επεισόδια του αγώνα ΟΣΦΠ-ΠΑΟ (γήπεδο Καραισκάκη 19/2/11) και γνωμοδοτεί σε ζητήματα επικινδυνότητας αυτεπάγγελτα ή μετά από ερωτήματα του Γ.Γ.Α.
11. Η αρμόδια υπο-επιτροπή έκανε συνεντεύξεις με όλους τους παρατηρητές και μείωσε τον κατάλογο από 250 σε 200. Η προοπτική είναι να υπάρξει ειδική επιμόρφωση και επιλογή νέων παρατηρητών, με βάση τεστ. Ο ρόλος και η παρουσία των παρατηρητών η συμπλήρωση με διαπιστευμένους εθελοντές ή και ο μη ορισμός παρατηρητών σε αγώνες ήσσονος επικινδυνότητας μελετώνται. Το ίδιο ισχύει με την διασταύρωση των Εκθέσεων των Παρατηρητών ΔΕΑΒ με αυτές των Παρατηρητών Αγώνων ή του Διαιτητή ώστε να αποδεικνύεται η αξιοπιστία ως προς τα περιγραφόμενα.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

Η ΔΕΑΒ έχει κάνει πέντε βασικές επιλογές:
1. Τη συζήτηση του φαινομένου της αθλητικής βίας με την κοινωνία (δημάρχους, φορείς πόλεων και δήμων) και όχι μόνον με τους αθλητικούς παράγοντες. Για το λόγο αυτό επελέγησαν ορισμένα επικίνδυνα δίπολα και άρχισε ο διάλογος για διοργάνωση συναντήσεων φιλίας και συνεννόησης. Η πρώτη συνάντηση με δημάρχους, παλαίμαχους αθλητές και άλλους φορείς που έγινε την 1/2/11 φέρνοντας σ’ επαφή ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ (Κορυδαλλός) και ΙΩΝΙΚΟ (Νίκαια) είχε θετικά αποτελέσματα Ήδη κινούμαστε στην κατεύθυνση να συνεννοηθούμε με ΛΑΡΙΣΑ-ΒΟΛΟ ενώ η φιλοδοξία μας είναι μέχρι τέλος του πρωταθλήματος να υπάρξει κοινή εκδήλωση Αθήνας (ΠΑΟ) και Πειραιά (ΟΣΦΠ).
2. Τη σύνταξη Κώδικα Δεοντολογίας για όλους (παίκτες, προπονητές, φιλάθλους, παράγοντες) τον οποίο να συνυπογράψουν όλοι ως ένα minimum συμβόλαιο τιμής.
3. Την οριοθέτηση της αθλητικής βίας σε σχέση με τη γενικότερη εγκληματική βία (π.χ. βανδαλισμοί στο θέατρο Τέχνης).
4. Την προώθηση στις Λίγκες και στις Ομοσπονδίες των Ευρωπαικών Προγραμμάτων (και θεσμών) του fan coach (εμψυχωτής οπαδών) και fan empbassies (οπαδοί-πρεσβευτές) έτσι ώστε οι οργανωμένοι σύνδεσμοι να έχουν και κοινωνικό/πολιτισμικό έργο.
5. Τη συμβολή στην οριστική διευθέτηση που εκκρεμούς για έτη θέματος της λειτουργίας γηπέδων χωρίς άδεια με ειδική νομοθετική (και ουσιαστική) πρόταση.

Τέλος η ΔΕΑΒ σχολίασε το νομοσχέδιο αθλητισμού όπου στο άρθρο 1 προβλέπεται η ανασυγκρότησή της και υπέβαλε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού-Αθλητισμού τις προτάσεις της ως προς τη σύνθεση και τις αρμοδιότητες της νέας ΔΕΑΒ.
Είναι βέβαιο ότι μέσα σε μια αρνητική οικονομικο-κοινωνική συγκυρία, με συνεπακόλουθη και την αθλητική βία, η ΔΕΑΒ ως γνωμοδοτικό και όχι αποφασιστικό όργανο, με διάλογο, συναίνεση και ομοφωνία των μελών της επιχειρεί να θέσει κανόνες, να πετύχει την κατανόηση και συνεννόηση και να καλλιεργήσει το αίσθημα συνευθύνης σε όλους τους εμπλεκόμενους.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το μέλλον θα δικαιώσει τους στόχους και τα μέτρα που προτείνουμε.

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου