Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Το προφίλ της μεγαλύτερης γέφυρας στον Κόσμο

Η γέφυρα Ρίου Αντιρρίου ή ‘Χαρίλαος Τρικούπης’ όπως είναι η επίσημη ονομασία της, είναι η μεγαλύτερη καλωδιωτή γέφυρα του κόσμου.
Αποτελεί μια από τις πλέον τεχνολογικά προηγμένες γέφυρες του κόσμου. Η ιδέα για την γεφύρωση του στενού του Ρίου Αντιρρίου, συλλήφθηκε έναν αιώνα πιο πριν από την κατασκευή της. Ο Χαρίλαος Τρικούπης εμπνεύστηκε πρώτος την κατασκευή της και προς τιμήν του η νέα γέφυρα πήρε το όνομά του.

Το βάθος του νερού ξεπερνά τα 60 μέτρα σε πολλά σημεία. Η περιοχή παρουσιάζει έντονη σεισμικότητα καθιστώντας το εγχείρημα της γέφυρας ακόμη πιο δύσκολο. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα, η γέφυρα μπορεί να αντέξει ανέμους ταχύτητας 250χλμ/ώρα, σεισμικές δονήσεις 7,5 βαθμών ρίχτερ, και συγκρούσεις με τάνκερ των 180000 τόνων....




Κάθε πυλώνας στον οποίο εδράζεται η γέφυρα, έχει διάμετρο 90 μέτρων.

Η γέφυρα αποτελείται από 4 πυλώνες και 5 τμήματα. Αυτά τα στοιχεία την τοποθετούν στην πρώτη θέση παγκοσμίως σε με βάση το συνολικό μήκος σε καλωδιωτό κατάστρωμα. Το συνολικό μήκος της γέφυρας είναι 2.246 μέτρα.

Η γέφυρα ένωσε στην κυριολεξία την Στερεά Ελλάδα με την Πελοπόννησο, περιοχές οι οποίες κατά τα αρχαία χρόνια ήταν ενωμένες. Η Αιτωλοακαρνανία και η Αχαία που βρίσκονται εκατέρωθεν της γέφυρας, απέχουν πλέον 5 λεπτά της ώρας με το αυτοκίνητο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου