Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Μάξιμος Χαρακόπουλος: Στόχος, αύξηση εξαγωγών και μείωση του χύμα ελαιόλαδου.

«Στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία πρέπει να αξιοποιήσουμε όλους τους καρπούς της ελληνικής γης. Το ελληνικό ελαιόλαδο είναι εξαιρετικής ποιότητας και υψηλής διατροφικής αξίας. Ένα μπουκάλι ποιοτικό, ελληνικό ελαιόλαδο μπορεί να φέρει στα πέρατα της οικουμένης την αυθεντική Ελλάδα, την Ελλάδα της δημιουργίας. Γι' αυτό και εργαζόμαστε έτσι ώστε, να περιοριστεί η διακίνηση χύμα ελαιόλαδου, να αυξηθεί η διάθεση τυποποιημένου, πιστοποιημένου ελαιόλαδου προκειμένου να μένει η προστιθέμενη αξία στον τόπο μας». Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος χαιρετίζοντας την έναρξη των εργασιών της ενημερωτικής εσπερίδας με θέμα «Το ελληνικό ελαιόλαδο 2020», που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ). Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο πρόεδρος του ΣΕΒΙΤΕΛ κ. Γρηγόρης Αντωνιάδης και μέλη του Συνδέσμου, ο γενικός διευθυντής κ. Γιώργος Οικονόμου, καθηγητές πανεπιστημίου, στελέχη του ΥπΑΑΤ και φορείς από τον κλάδο τυποποίησης ελαιολάδου. Στο χαιρετισμό του ο κ. Χαρακόπουλος αναφέρθηκε στον «κοινό στόχο για την ανάδειξη του ελαιόλαδου σε σύμβολο της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, ως ένα προϊόν ποιότητας με τυποποίηση και πιστοποίηση, άρα επώνυμο και με ταυτότητα» και σημείωσε ότι «απαιτείται εθνική συστράτευση για να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στη διεθνή αγορά και αποτελούν αφορμή για περαιτέρω κινητοποίηση όλων των εμπλεκομένων στην αγροδιατροφική αλυσίδα του ελαιόλαδου». Στην κατεύθυνση αυτή υπογράμμισε την εποικοδομητική συνεργασία του ΥπΑΑΤ με το ΣΕΒΙΤΕΛ, ώστε να εντοπιστούν τα προβλήματα και να δρομολογηθούν λύσεις, γεγονός που επεσήμανε στον χαιρετισμό του και ο πρόεδρος του ΣΕΒΙΤΕΛ κ. Αντωνιάδης. O Αναπληρωτής Υπουργός σημείωσε ότι «το παραγόμενο στην Ελλάδα ελαιόλαδο σε ποσοστό τουλάχιστον 75% ανήκει στην ποιοτική κατηγορία του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου» ωστόσο «παρ’ όλη τη σπουδαιότητα των ευρωπαϊκών αυτών σημάνσεων, η χώρα μας δεν έχει αξιοποιήσει επαρκώς το αντίστοιχο μάρκετινγκ, κυρίως λόγω έλλειψης τυποποίησης και εμφιάλωσης του προϊόντος, που περιορίζεται σε ποσοστό κάτω του 25%». Ο κ. Χαρακόπουλος υποστήριξε ότι είναι αναγκαία η ανασυγκρότηση του κλάδου καθώς «απέναντι στη διασπορά και στον κατακερματισμό του κλήρου, της παραγωγής, της μεταποίησης και της τυποποίησης πρέπει να αντιτάξουμε τη συνεργασία και τη συνένωση δυνάμεων. Πρέπει οι παραγωγοί να μάθουν να συνεργάζονται αρμονικά μεταξύ τους και να οργανωθούν πιο αποτελεσματικά σε ομάδες παραγωγών. Ανάλογες συνενώσεις στον τομέα των ελαιοτριβείων θα καταστήσουν δυνατό τον εκσυγχρονισμό τους και την αύξηση της παραγωγής. Η συνένωση των δυνάμεων θα συμβάλει στην αναβάθμιση της παραγωγικής διαδικασίας, στην καλύτερη σύνδεση της παραγωγής με τη μεταποιητική δραστηριότητα και την τυποποίηση του προϊόντος». Ο Αναπληρωτής Υπουργός υπογράμμισε ότι «Το τρίπτυχο: Ποιοτική παραγωγή- Τυποποίηση- Διάθεση στις αγορές, πρέπει να σφυρηλατηθεί πιο γερά για να γίνουμε ανταγωνιστικοί σε διεθνές επίπεδο. Έτσι θα κερδίσουμε όλοι μας, από τον παραγωγό και τον τυποποιητή μέχρι το κράτος, με την αύξηση των εξαγωγών αλλά και τη μείωση της διάθεσης χύμα και κατά κανόνα αφορολόγητου ελαιόλαδου». Τέλος, ο κ. Χαρακόπουλος ενημέρωσε για τις ενέργειες που έχουν υλοποιηθεί ή προχωρούν για τη στήριξη του ελληνικού ελαιολάδου, όπως τα συγχρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. προγράμματα προώθησης και προβολής. Ήδη έχει υλοποιηθεί σημαντικός αριθμός προγραμμάτων για την προώθηση του ελληνικού ελαιόλαδου στην αγορά της ΕΕ και τρίτων χωρών. Ενώ σε φάση υλοποίησης βρίσκονται τρία προγράμματα, με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 11 εκατομμύρια ευρώ. Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Αναπληρωτή Υπουργού έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα: http://www.minagric.gr/index.php/el/the-ministry/grafeiotypou/omilies/1338-dt220513.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου