Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Ενίσχυση με €160 εκ σε δήμους και κοινότητες.


Απόφαση με την οποία προβλέπεται η ενίσχυση δήμων και κοινοτήτων με το ποσό των 160.332.985 ευρώ υπέγραψε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γιώργος Ντόλιος.





Στο ποσό που θα διατεθεί στους ΟΤΑ συμπεριλαμβάνονται οι δαπάνες μισθοδοσίας του προσωπικού των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών και των χώρων άθλησης που μεταφέρθηκαν σε δήμους και κοινότητες, καθώς και οι δαπάνες μισθοδοσίας των κατατασσόμενων σε θέσεις ιδιωτικού δικαίου, αορίστου χρόνου, σχολικών φυλάκων και εργαζόμενων σε προγράμματα Βοήθεια στο Σπίτι- Κοινωνική Μέριμνα και για ΑμεΑ.


Διάζωμα διάσωσης για τη Μακύνεια .


Το μόνο που κατάφερε η πρωινή βροχή του Σαββάτου, ήταν να αποτελέσει το μέτρο της αποφασιστικότητας της τριμερούς συμμαχίας που συστήθηκε με σκοπό τη διάσωση του αρχαίου θεάτρου της Μακύνειας.

Οι εκπρόσωποι του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», νεαροί και γηραιοί κάτοικοι του Δήμου Αντιρρίου, οι φορείς της πόλης και οι εργαζόμενοι στη Γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης», ανηφόρισαν προς το Παλιόκαστρο και πήραν θέση στην κερκίδα του θεάτρου για να σηματοδοτήσουν τη δέσμευση που ανέλαβαν ως προϊόν προαιώνιας ευθύνης.






Επί σκηνής, με φόντο τη Γέφυρα έλαβαν το λόγο ο Πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» Σταύρος Μπένος, ο Αντιπρόεδρος Δ.Σ. & Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. Παναγιώτης Παπανικόλας και η Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αντιρρίου, Δώρα Ταμπάκη.

Ο κ. Μπένος έστρεψε την προσοχή του ακροατηρίου στο τοπίο που περιλαμβάνει ένα αρχαίο μνημείο και ένα της σύγχρονης εποχής, περιγράφοντας με γλαφυρότητα τον τρόπο με τον οποίο η Γέφυρα έσκυψε πάνω από το θέατρο με σκοπό να το προστατεύσει.

«Αυτές οι πέτρες, αυτό το χώμα και η τρισχιλιετής λαλιά που βγαίνει από το στόμα μας, είναι ό,τι πιο ιερό έχουμε. Το να τα διατηρήσουμε και να τα παραδώσουμε ζωντανά είναι η πιο μεγαλειώδης υποχρέωση που μπορεί να μας τύχει. ‘Ενας από αυτούς που έχτισαν ένα μνημείο του σύγχρονου κόσμου στέκεται σήμερα μικρός μπροστά στις πέτρες της Μακύνειας και τους δίνει μία υπόσχεση», προσέθεσε σε παρόμοιο τόνο ο κ. Παπανικόλας.

Η κ. Ταμπάκη στάθηκε στο ότι τα αρχαία μνημεία δεν είναι ερείπια που κληρονομήθηκαν από τους προγόνους, αλλά ζωντανά σημεία αναφοράς της καθημερινότητας.

Μετά τις δηλώσεις αυτοδέσμευσης των προλαλησάντων, το λόγο πήρε η αρχαιολόγος Φωτεινή Σαράντη, που ξενάγησε τους παρευρεθέντες στο χώρο και την ιστορία του, επισημαίνοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το θέατρο, αλλά και τις προσπάθειες που καταβάλλει η ΛΣΤ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων για να αναστραφεί η πορεία φθοράς του μνημείου.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, έλαβε χώρα η επίσημη έναρξη της καμπάνιας με εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αντιρρίου, παρουσία τόσο των εταίρων της προσπάθειας, όσο και της τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης.

Η έναρξη της εκδήλωσης με την απονομή επαίνων και αναμνηστικών δώρων στους διακριθέντες Αντιρριώτες μαθητές του σχολικού έτους 2009-2010 ήταν συνειδητή κοινή απόφαση του Δήμου, του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» και της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. που για μία ακόμη χρονιά επιβράβευσε τους ευσυνείδητους πολίτες του αύριο.

Ο Πρόεδρος της ΓΕΦΥΡΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Α.Ε. κ. Σταύρος Σταυρής που απένειμε τα βραβεία στα νιάτα του Αντιρρίου στάθηκε κατά τη σύντομη ομιλία του στη διαπίστωση ότι: «Όσο μεγαλύτερη νιώθεις την υποχρέωση απέναντι στο χθες του τόπου, τόσο μεγαλύτερη νιώθεις την υποχρέωση απέναντι στο αύριό του», διευκρινίζοντας τη λογική σύνδεσης της έναρξης της εκστρατείας με τον έπαινο που αξίζει στους νεαρούς πολίτες, που δίνουν από σήμερα δείγματα υπευθυνότητας.

Η κ. Ταμπάκη αναφέρθηκε στις προσπάθειες της δημοτικής αρχής για την αναστήλωση του κάστρου της πόλης που συντελέστηκε ήδη και για το εγχείρημα της αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου που ξεκινά, ευχαριστώντας όλους όσους στήριξαν τον αγώνα του Δήμου και του Πνευματικού Κέντρου για την εν γένει πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Η Προϊσταμένη της ΛΣΤ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων, κυρία Μαρία Γάτση – Σταυροπούλου, μίλησε στη συνέχεια εκτενώς και επί της ουσίας για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του θεάτρου της Μακύνειας.

Ο κ. Μπένος αναφέρθηκε στο όραμα του «Διαζώματος» για τη διάσωση των αρχαίων θεάτρων της χώρας μέσω της ενεργοποίησης των πολιτών, οι οποίοι καλούνται να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση, μέχρι να ολοκληρωθεί ο προγραμματισμός αποκατάστασης.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας κ. Θύμιος Σώκος, επιχειρηματολογώντας επίσης υπέρ της ενεργής ανάμιξης των πολιτών στη διαφύλαξη της μνημειακής μας κληρονομιάς και ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Γιάννης Μπουλές, που δεσμεύθηκε για τη στήριξη κάθε προσπάθειας σε αυτή την κατεύθυνση.

Η εκδήλωση έκλεισε μέσα στη συναισθηματική ανάταση που προσέδωσε στην ατμόσφαιρα η προβολή του βίντεο που παρήγαγε η ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. για τη διάδοση της προσπάθειας που ξεκίνησε επίσημα στις 27.11.2010 από το Αντίρριο.




Την κατανομή του νέου πακέτου των 25 δισ. ευρώ αποφάσισαν Προβόπουλος-τραπεζίτες.


Συνάντηση με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών είχε το μεσημέρι της Δευτέρας ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ.Προβόπουλος, στην οποία παρών ήταν και ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου.

Στην ατζέντα της συνάντησης κυριάρχησαν το νέο πακέτο κρατικών εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ, το κόστος καταθέσεων και γενικότερα η πορεία της οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες συμφωνήθηκε η κατανομή του νέου πακέτου μεταξύ των ιδρυμάτων, με τον Γ.Προβόπουλο να απευθύνει συστάσεις για διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά μέσω αυτών των εγγυήσεων.






Η κατανομή των 25 δισ. ευρώ από τις εγγυήσεις που έχει ολοκληρωθεί από την ΤτΕ και εστάλη για την τελική έγκριση στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι οι εγγυήσεις που θα δοθούν στις τράπεζες θα είναι ανάλογες του μεγέθους τους, αλλά και των μεριδίων αγοράς που κατέχουν.

Έτσι οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες εκτιμάται ότι θα λάβει η κάθε μία εγγυήσεις 3 με 4 δισ. ευρώ.

Επίσης, στη συνάντηση συζητήθηκαν τα επικείμενα «τεστ αντοχής» των ελληνικών τραπεζών, οι προβλέψεις και τα επισφαλή δάνεια.

Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Β.Ράπανος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι οι τράπεζες καταβάλλουν διαρκώς προσπάθειες για να ενισχύσουν τη ρευστότητα στην αγορά.

Σε ό,τι αφορά τα «stress tests», αξίζει να σημειωθεί ότι η Κομισιόν προσανατολίζεται σε διευρυμένα και αυστηρότερης μεθοδολογίας τεστ για το 2011, με στόχο την αξιολόγηση της ρευστότητας των χρηματοπιστωτικών οργανισμών και την διαπίστωση της έκθεσής τους σε κρατικό χρέος.


Πηγή: www.in.gr



ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Β΄ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ



Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη στις 25 Νοεμβρίου 2010, σημαίνοντας γενικό συναγερμό, καλεί όλες τις Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις της να ενεργοποιήσουν τα μέλη τους για να αποκρούσουμε τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης - παρατεταμένης -πολύπλευρης κρίσης που πλήττει τον τόπο μας.
Τα δυσβάσταχτα οικονομικά μέτρα που ελήφθησαν τον τελευταίο χρόνο από την Κυβέρνηση και όσα ενδέχεται περαιτέρω να αποφασιστούν, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, μας αναγκάζουν και εμάς ως εργαζόμενους να συνεχίσουμε τον αγώνα μας ακόμα πιο δυναμικά, ενώνοντας τη φωνή διαμαρτυρίας μας με τις φωνές των συμπολιτών μας, που αντιδρούν στην αδιέξοδη πολιτική της λιτότητας και των περικοπών.








Εξόφθαλμο δε είναι ότι με τις περικοπές δαπανών ακόμα και στον τομέα της ασφάλειας και της προστασίας του πολίτη δεν μπορεί η Ελληνική Αστυνομία να ανταποκριθεί στις αυξημένες υποχρεώσεις της.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του προϋπολογισμού έτους 2011 που κατατέθηκαν στη Βουλή από τον Υπουργό Οικονομικών, οι πιστώσεις για το προσεχές έτος είναι μειωμένες κατά 356.000.000 ευρώ σε σχέση με τις πληρωμές του 2009 και διαμορφώνονται στα 1.522.895.000 ευρώ από 1.878.200.000 ευρώ περίπου. Είναι φανερό ότι δεν γίνεται καν λόγος για αναπλήρωση της απώλειας του εισοδήματός μας, ενώ η απειλή για περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων, εξακολουθεί να υφίσταται. Ο εκσυγχρονισμός των αστυνομικών υπηρεσιών και εγκαταστάσεων, η αναδιάρθρωση, το νέο μισθολόγιο, οι θεσμικές αλλαγές στα ζητήματα της εκπαίδευσης, τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και πολλά άλλα θέματα, περνούν προφανώς σε δεύτερη μοίρα, ενώ ο προγραμματισμός και η πρόληψη των αρνητικών συνεπειών της κρίσης στο ένστολο δυναμικό, απουσιάζουν παντελώς από την πολιτική του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Από όποια θέση κι αν υπηρετείτε, γνωρίζετε από πρώτο χέρι το εύρος των προβλημάτων και αντιλαμβάνεστε όλοι ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια της επανάπαυσης, της μοιρολατρικής αντιμετώπισης της κατάστασης ή της αδιαφορίας.
Οι καιροί είναι δύσκολοι και έρχονται ακόμα πιο δύσκολες μέρες. Για να διαφυλάξουμε τις κατακτήσεις μας και να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της κρίσης είναι αυτονόητο ότι πρέπει να αγωνιστούμε όλοι, ενδυναμώνοντας τις τάξεις του συνδικαλιστικού μας κινήματος. Οι μεμψιμοιρίες, η κριτική εξ αποστάσεως και η αποστασιοποίηση από το αγωνιστικό πλαίσιο της Ομοσπονδίας μας την ώρα της μητέρας των μαχών, της πανελλαδικής μας δηλαδή κινητοποίησης για τη διεκδίκηση ενός δίκαιου προϋπολογισμού για την Ελληνική Αστυνομία, δεν βλάπτουν μόνο το συνδικαλιστικό μας μέτωπο. Υπονομεύουν το ίδιο το εργασιακό μας περιβάλλον, την ίδια μας την υπηρεσιακή υπόσταση.
Σας καλούμε λοιπόν, να ανταποκριθείτε στο γενικό προσκλητήριο της Ομοσπονδίας μας για την υλοποίηση των αποφάσεων του τελευταίου Διοικητικού Συμβουλίου της, το οποίο εξουσιοδότησε την Εκτελεστική Γραμματεία να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες, εντός των προσεχών ημέρων, ώστε να ενημερωθούν αναλυτικά τα Πολιτικά Κόμματα, η Κυβέρνηση και η Κοινωνία για τα οικονομικά και θεσμικά μας αιτήματα. Ενόψει δε της συζήτησης στη Βουλή του Προϋπολογισμού έτους 2011 και της προώθησης του πολυνομοσχεδίου για θέματα Ελληνικής Αστυνομίας να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις βάσει του Ψηφίσματος του 20ου Π.Σ. και των αποφάσεων των Γενικών Συμβουλίων και να προγραμματίσει Ένστολη Πανελλαδική Κινητοποίηση στην Αθήνα, το Β’ δεκαήμερο Δεκεμβρίου, σε τόπο και χρόνο που θα ανακοινωθεί προσεχώς.

Διεκδικούμε:
- γενναία κονδύλια για την Ελληνική Αστυνομία
- νέο μισθολόγιο σύμφωνα με τις αποφάσεις των Πανελλαδικών μας Συνεδρίων
- αναδιάρθρωση υπηρεσιών
- λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας
- αναβάθμιση της εκπαίδευσης
- σύγχρονο εξοπλισμό
- μέτρα προστασίας των ασφαλιστικών μας ταμείων και διάσωση του ΜΤΣ,
βάσει της αναλογιστικής μελέτης που επιδόθηκε στην αρμόδια επιτροπή.

Όλοι στον αγώνα, δοκιμάζεται το μέλλον μας

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π. Ο. ΑΣ. Υ.




Πανελλαδικό – Παν-αναπηρικό Συλλαλ. της Ε.Σ.Α.μεΑ. και των φορέων μελών της 3η Δεκέμβρη – Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, 10.00π.μ. - Πλατεία Συνταγμ


Η Ε.Σ.Α.μεΑ. και οι Φορείς – Μέλη της ανήμερα την 3η Δεκέμβρη 2010 – Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία θα συναντηθούν από κάθε γωνιά της χώρας στο Πανελλήνιο – Παν-αναπηρικό Συλλαλητήριο στην Πλατεία Συντάγματος ώρα 10:00 το πρωί για να διεκδικήσουν από την Πολιτεία και την Κοινωνία τη θέσπιση ενός εθνικού προγράμματος δημόσιων πολιτικών για την αναπηρία.

Τη φετινή 3η Δεκέμβρη, τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν τις πιο σκληρές και επώδυνες επιπτώσεις από την οικονομική και κοινωνική κρίση. Βρισκόμαστε πια ευθέως αντιμέτωποι με την εξαθλίωση και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Φτάνει πια! Οι φτωχότεροι των φτωχών αυτής της χώρας δεν αντέχουν άλλο!







Διεκδικούμε:
• τη λήψη οικονομικών μέτρων για την εισοδηματική ενίσχυση των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους,
• την αντιμετώπιση της ανεργίας που πλήττει διαχρονικά τα άτομα με αναπηρία και λαμβάνει εφιαλτικές διαστάσεις
• τη διαμόρφωση ενός ενιαίου πλαισίου ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών αρχών που θα οδηγεί σε αξιοπρεπή ζωή τα άτομα με αναπηρία, με πρώτο μέτρο την επαναφορά των δώρων και επιδομάτων αδείας σε όλους τους συνταξιούχους με αναπηρία και των εργαζομένων με αναπηρία,
• την πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τη δωρεάν χορήγηση όλων των απαιτούμενων τεχνικών, ορθοπεδικών, θεραπευτικών μέσων
• τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας με την ανάπτυξη του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας, την ίδρυση και αναβάθμιση των μονάδων χρονίων πασχόντων, κέντρων αποκατάστασης, την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης κ.λπ,
• τη διασφάλιση της λειτουργίας όλων των προνοιακών δομών
• την προστασία των οικογενειών που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριές αναπηρίες και πολλαπλές ανάγκες εξάρτησης με τη λήψη άμεσων και διακριτών μέτρων

Καλούμε όλους τους Έλληνες και Ελληνίδες με αναπηρία, τους εργαζόμενους και ανέργους, τους φοιτητές και μαθητές, τους ηλικιωμένους και συνταξιούχους και τα μέλη των οικογενειών τους να διεκδικήσουμε μαζί από την πολιτεία τη λήψη εκείνων των μέτρων που θα αποτελέσουν το ισχυρό και απαραίτητο δίχτυ προστασίας μας από την κρίση.

Ας ενώσουμε τη φωνή μας κι ας στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα στην Πολιτεία που σχεδιάζει μέτρα και πολιτικές, στην Κοινωνία, σε κάθε φορέα δημόσιο ή ιδιωτικό, σε κάθε φυσικό πρόσωπο ανεξαρτήτου κοινωνικής και επαγγελματικής θέσης που σε μικρό ή μεγάλο βαθμό ευθύνεται για την επώδυνη θέση στην οποία έχουν περιέλθει τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους.

Όλοι στο μεγάλο Πανελλαδικό Παν-αναπηρικό Συλλαλητήριο της Ε.Σ.Α.μεΑ., 3η Δεκέμβρη και ώρα 10.00 πμ στην Πλατεία Συντάγματος!




Τιμητική εκδήλωση για τον Κωσταντίνο Χατζόπουλο.


Ο Κωσταντίνος Χατζόπουλος(1868-1920) έζησε μόνο 52 χρόνια, αλλά αναδείχθηκε από τους σημαντικότερους εκπροσώπους των Νεοελληνικών Γραμμάτων: ποιητής, πεζογράφος, δοκιμιογράφος, μεταφραστής, εκδότης του ιστορικού περιοδικού «Τέχνη», καθώς και ένας από τους πρωτοπόρους του δημοτικισμού και των σοσιαλιστικών ιδεών στην Ελλάδα των αρχών του 20ου αιώνα.






Ο Φιλολογικός-Λογοτεχνικός Όμιλος Αγρινίου, με τη φιλική συμπαράσταση του «Συλλόγου των εν Αθήναις Αγρινιωτών» και την υποστήριξη του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αγρινίου, διοργανώνει
τιμητική εκδήλωση με τη συγκυρία συμπλήρωσης:
1) 90 χρόνων από το θάνατο του μεγάλου Αγρινιώτη Ποιητή
και
2)50 χρόνων από την ίδρυση-πνευματική δράση του Ομίλου.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 11 Δεκεμβρίου 2010 (ώρα 6.30 μ.μ.) στο Παπαστράτειο Μέγαρο της ΓΕΑ, με ελεύθερη είσοδο.
Τα πρόγραμμα περιλαμβάνει : Χαιρετισμούς, ομιλίες Πανεπιστημιακών Καθηγητών(Θ. Κονιαβίτης, Ευρ. Γαραντούδης, Π. Νούτσος), απαγγελίες
ποιημάτων του Κ. Χατζόπουλου και μελοποιημένα ποιήματα από τη Χορωδία «Αλθαία» του Μουσικού Σχολείου Αγρινίου.
Αγρίνιο, 26 -11- 2010





Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Παρατείνεται εκ νέου μέχρι 28 Δεκεμβρίου η προθεσμία για την περαίωση.


Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Κουσελά, «λαμβάνοντας υπόψη την αθρόα προσέλευση των φορολογουμένων τις τελευταίες ημέρες», παρατείνεται η προθεσμία της ρύθμισης που αφορά στην εκούσια κατάργηση φορολογικών διαφορών, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Το υπουργείο Οικονομικών, προστίθεται στην ανακοίνωση, προκειμένου να ικανοποιήσει το αίτημα των φορολογούμενων που επιθυμούν να ρυθμίσουν τις φορολογικές εκκρεμότητές τους, δίνει μια τελευταία ευκαιρία σε όσους επιθυμούν να ενταχθούν στη ρύθμιση, με καταληκτική ημερομηνία στις 28 Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα και με την Υπουργική Απόφαση, οι νέες προθεσμίες που προβλέπονται έχουν ως εξής:







για την αποδοχή από τους επιτηδευματίες των εκκαθαριστικών σημειωμάτων που εκδόθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΠΠΣ) μέχρις τις 28 Δεκεμβρίου,
για την έκδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων από τις Δ.Ο.Υ. μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου,
για την αποδοχή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων που εκδίδονται και διορθώνονται από τις Δ.Ο.Υ. μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου,
για την υποβολή αίτησης επίλυσης των διαφορών εκκρεμών υποθέσεων μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου,
για την υποβολή ειδικού σημειώματος δήλωσης της λήψης ή έκδοσης μη νόμιμων φορολογικών στοιχείων μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου.
Η επίλυση της διαφοράς επί υποθέσεων για τις οποίες οι σχετικές αιτήσεις υποβλήθηκαν μέχρι τις 29 Νοεμβρίου πραγματοποιείται μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου.
Επιτηδευματίες για τους οποίους δεν έχει εκδοθεί από τη ΓΓΠΣ ή από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. το εκκαθαριστικό σημείωμα ή έχει εκδοθεί, αλλά δεν έχει παραληφθεί από αυτούς, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου.
Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα, η προσέλευση των φορολογουμένων κρίνεται άκρως ικανοποιητική, καθώς μέχρι την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου το συνολικό ποσό είσπραξης είχε ξεπεράσει τα 560 εκατ. ευρώ, με το συνολικό ποσό της βεβαίωσης να φτάνει το 1 δισ. ευρώ, τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Επισημαίνεται ότι περίπου 350.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες προσήλθαν για να υπαχθούν στη ρύθμιση.

Πηγή: in.gr



24ωρη γενική απεργία των ΜΜΕ την Τρίτη.


Εικοσιτετράωρη γενική απεργία έχουν κηρύξει για αύριο σε όλα τα ΜΜΕ, η ΠΟΕΣΥ, η ΠΟΕΠΤΥΜ, η ΠΟΣΠΕΡΤ, η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου, οι Ενώσεις Συντακτών αλλά και τα αδελφά σωματεία όλων των εργαζομένων στην Ενημέρωση




Στην ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ τονίζει ότι: "Διατρανώνουμε την συνολική αντίθεση του Κλάδου στην συστηματική λεηλασία των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας και διακηρύσσουμε την συνολική και πολύμορφη αντίδρασή μας απέναντι στις υπαγορευόμενες μεθοδεύσεις από κυβέρνηση, εργοδοσία και ΔΝΤ. Δεν αφήνουμε να περάσει η απορρύθμιση των εργασιακών μας σχέσεων με την κατάργηση των ΣΣΕ, με την ελαστική απασχόληση, με την αυθαίρετη μετατροπή των εργασιακών σχέσεων και αμοιβής, με τις μαζικές απολύσεις. Αντιμετωπίζουμε σε κάθε επίπεδο την δημιουργία κλίματος φόβου και τρομοκρατίας σε βάρος των συναδέλφων μας με απειλές η και κλείσιμο εφημερίδων, περιοδικών, ραδιοτηλεοπτικών μέσων, την ανατροπή θεμελιωδών ασφαλιστικών δικαιωμάτων, την σφαγή της ελεύθερης και αντικειμενικής ενημέρωσης στο βωμό της διαπλοκής, της εμπορευματοποίησης και μιας ψευδεπίγραφης δημοκρατίας όργανο των μονοπωλίων.".


Η ΠΟΕΣΥ σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι "δεν θα ανεχθούμε μειώσεις στους μισθούς, υποβάθμιση των ΣΣΕ, απολύσεις και δυσμενείς τροποποιήσεις στις εργασιακές σχέσεις" και καλεί τις εργοδοτικές οργανώσεις "να σταματήσουν αμέσως τις πρωτοβουλίες απορρύθμισης και να προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις για τις ΣΣΕ όπου μπορούν να συζητηθούν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα τα προβλήματα που η κρίση δημιουργεί στον Τύπο".

Πηγή: Σοφοκλέους in

1 στους 5 Έλληνες ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.


"Ένας στους 5 Έλληνες ζει κάτω από το όριο της φτώχειας" δήλωσε σήμερα η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Κατσέλη κατά την διάρκεια ομιλίας της στην ημερίδα «Μαζί ενάντια στη φτώχια» και πρόσθεσε ότι το όριο της φτώχιας υπολογίζεται στα 6.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα ανά άτομο και στα 13.608 ευρώ ετήσιο εισόδημα όταν πρόκειται για τετραμελή οικογένεια. Το 22% των πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας ανήκουν στην τρίτη ηλικία, το 23% είναι κάτω από 17 ετών και το 42% είναι άνεργοι.





Την ημερίδα οργάνωσε στο αμφιθέατρο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, το υπουργείο Εργασίας στο πλαίσιο του «ευρωπαϊκού έτους για την καταπολέμηση της φτώχιας». Η κα Κατσέλη αναφέρθηκε στους τρεις παράλληλους άξονες στους οποίους το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ασκεί την πολιτική του, την στήριξη της απασχόλησης, την ανάσχεση της ανεργίας και την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.
«Για να πετύχουμε τους στόχους μας υλοποιούμε προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού 2,5 δισ. ευρώ που αφορούν 668.000 πολίτες», είπε η κ. Κατσέλη και εκτίμησε ότι με τις δράσεις αυτές θα μειωθούν οι φτωχοί στην Ελλάδα κατά 450.000 άτομα ως το 2020.
«Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη σε μια χώρα που δεν έχει κοινωνική συνοχή ούτε να λειτουργήσει αποτελεσματικά η δημοκρατία και η οικονομία σε μια κοινωνία κομμένη στα δύο» τόνισε η υπουργός.
Κατά την έναρξη των εργασιών της ημερίδας που εξετάζει πολιτικές για την καταπολέμηση της φτώχιας και το ρόλο της κοινωνίας των πολιτών χαιρετισμό απηύθυνε και η υφυπουργός Εργασίας κ. Άννα Νταλάρα η οποία αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κοινωνικές ομάδες που αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο του κοινωνικού αποκλεισμού και πριν από την οικονομική ύφεση, όπως οι οροθετικοί οι τοξικομανείς οι άνεργοι και οι μετανάστες.
Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρομέτρου για τη φτώχια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, σχεδόν 80 εκατομμύρια άτομα στην Ε.Ε ή το 16% του πληθυσμού ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας ενώ τα 19 εκατομμύρια είναι παιδιά.
Το 73% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η φτώχια στη χώρα τους είναι εκτεταμένη. Συνήθη «κοινωνικά» αίτια της φτώχειας θεωρούνται τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και οι ανεπαρκείς αμοιβές ενώ συνήθη προσωπικά αίτια η έλλειψη εκπαίδευσης, κατάρτισης ή δεξιοτήτων, καθώς επίσης και η «κληρονομική φτώχεια».
Περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους (56%), πιστεύουν ότι οι άνεργοι κινδυνεύουν περισσότερο από τη φτώχια. Το 41% πιστεύει ότι οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευάλωτοι και το 31% όσοι έχουν χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης και κατάρτισης. Οι Ευρωπαίοι θεωρούν επίσης ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως άτομα με προσωρινά συμβόλαια εργασίας, άτομα με αναπηρίες και με μακροχρόνιες ασθένειες.

Πηγή: Σοφοκλέους in

«ΚΑΠ ΜΕ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΤΟ 2020»


Στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, που συνεδρίασε σήμερα στις Βρυξέλλες, έγινε η πρώτη συζήτηση με βάση την Ανακοίνωση που παρουσίασε η Επιτροπή σχετικά με «την ΚΑΠ με ορίζοντα το 2020».

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης, κατά την τοποθέτησή του τόνισε τα εξής:

«Έχουμε συμφωνήσει νομίζω όλοι μας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανάγκη από μία ισχυρή ΚΑΠ, που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του Ευρωπαίου πολίτη και στις κρίσιμες και καθοριστικές για το μέλλον προκλήσεις της εποχής. Χρειαζόμαστε μία γεωργία που να διασφαλίζει: επάρκεια και ποιότητα διατροφής, προστασία των φυσικών πόρων και αειφόρες υποδομές, ισόρροπη και δυναμική ανάπτυξη των περιφερειών, κοινωνική και εδαφική συνοχή. Χρειαζόμαστε μια γεωργία που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την οικονομική κρίση και την άναρχη διακύμανση των τιμών και των αγορών. Να βελτιώνει το εισόδημα των γεωργών μας, να επωφελείται από την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης τροφίμων και να αντέχει στις διατροφικές κρίσεις και στις κλιματικές αλλαγές.









Θέλω να δηλώσω από την αρχή ότι αυτοί οι στόχοι δεν είναι δυνατό να επιτευχθούν με τις ιδέες που προβάλλονται στην Ανακοίνωση.

«Δει δη χρημάτων» έλεγε ο Δημοσθένης. Είναι δύσκολο να γίνει συζήτηση χωρίς να προσδιορίζονται με σαφήνεια οι πόροι που διαθέτουμε και ακόμα χειρότερα όταν προτείνεται η σταδιακή δημοσιονομική υποβάθμιση της ΚΑΠ. Σε μία δραματική μάλιστα συγκυρία όπου η Ένωση ψάχνει έναν αναπτυξιακό βηματισμό στον παγκόσμιο ανταγωνισμό και υπάρχουν Κράτη Μέλη που καταβάλουν τιτάνια προσπάθεια για δημοσιονομική εξισορρόπηση.

Και ενώ δεν γνωρίζουμε τους διαθέσιμους πόρους φαίνεται να επιλέγουμε ισοπεδωτικές λογικές στη μελλοντική κατανομή τους. Η κοινωνική και εδαφική συνοχή της ΕΕ δεν μπορεί να επιδιώκεται μέσα από απλουστευτικές προσεγγίσεις και πειραματισμούς στη βάση ενός ψυχρού υπολογισμού κερδών ή ζημιών.

Η θεμιτή και αναγκαία προάσπιση του εθνικού συμφέροντος πρέπει να συναρτάται, σε μια χρυσή τομή, με την αρχή της κοινοτικής αλληλεγγύης και της σύγκλησης των επιπέδων ανάπτυξης των κρατών και των περιφερειών.

Η πολιτική μας για να είναι δίκαιη πρέπει να γνωρίζει τα εθνικές και περιφερειακές ιδιαιτερότητες και να αναγνωρίζει ότι οι ευρωπαίοι γεωργοί δεν αντιμετωπίζουν παντού τα ίδια προβλήματα. Οι μειονεκτικές, ορεινές και νησιωτικές περιοχές είναι άνισα κατανεμημένες στην ευρωπαϊκή επικράτεια. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι σοβαρότερες στον ευρωπαϊκό νότο. Οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις διαφέρουν ριζικά σε οικονομικά μεγέθη όπως και τα εισοδήματα των γεωργών. Άλλοι έχουν ανάγκη τη στήριξη για επιβίωση και άλλοι πλουτίζουν από αυτήν.

Αν θέλουμε κατά συνέπεια να μιλάμε για μια βιώσιμη γεωργία πρέπει να εξασφαλίσουμε τους πόρους της για κάθε περιφέρεια ώστε να αναπτύσσεται, αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητα κυρίως των μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων. Να διαθέτει αποτελεσματικά εργαλεία για τη στήριξη της παραγωγής. Να ενθαρρύνει τις επενδύσεις, την καλύτερη λειτουργία της αγοράς και να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τους κινδύνους και τις κρίσεις. Να προστατεύει τους γεωργούς και καταναλωτές από εισαγωγή φθηνότερων και ανεξέλεγκτων προϊόντων από τρίτες χώρες.

Αν αυτά είναι τα κριτήρια, νομίζω ότι οφείλουμε να αναζητήσουμε μια δικαιότερη κατανομή που να τα λαμβάνει υπόψη της, όπως για παράδειγμα η θέσπιση ανώτατου ορίου για τις μεγάλες εκμεταλλεύσεις που εύστοχα προτείνει η Επιτροπή. Και με βάση αυτά τα κριτήρια, να αξιολογήσουμε τις επιπτώσεις και τις εναλλακτικές λύσεις πριν την τελική μας απόφαση».






Φοροκίνητρα για να «ζεσταθούν» οι αγορές ακινήτων και Ι.Χ. προωθεί η κυβέρνηση.


Νομοσχέδιο-«σκούπα» με δέκα αλλαγές στη φορολογία καταθέτει το επόμενο διάστημα στη Βουλή η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, προβλέπεται απαλλαγή «πόθεν έσχες» για κατοικία έως 120τμ και λιγότερες επιβαρύνσεις σε οχήματα μικρού και μεσαίου κυβισμού.

Στόχος είναι η αναθέρμανση της αγοράς, όπως επίσης και να γίνουν πράξη οι δεσμεύσεις για μειώσεις φόρων από το 2011 στις επιχειρήσεις.

Mε τις νέες ρυθμίσεις θα μειωθούν τα τέλη ταξινόμησης στα μικρού και μεσαίου κυβισμού ΙΧ, με αποτέλεσμα να επέλθει μείωση της φορολογίας από 1.500-2.000 ευρώ.




Σημειώνεται ότι για την κατοικία μέχρι 120τμ, η απαλλαγή δεν θα αφορά μόνο την περίπτωση αγοράς με μετρητά, αλλά και στην απόκτηση ακινήτου με στεγαστικό. Με λίγα λόγια, θα εξαιρούνται από τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» και τα χρεολύσια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημαντικότατη πτώση στις αγορές ακινήτων και ΙΧ έχει οδηγήσει σε αντίστοιχη πτώση τα έσοδα του Κράτους.

Στο φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο και για το πώς θα επιβαρύνουν οι ημιυπαίθριοι χώροι τη φορολογική αξία του ακινήτου.

Άλλα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο-«σκούπα» είναι η μείωση του φόρου πολυτελείας σε ΙΧ μεγαλύτερης αξίας, η μείωση της φορολογίας των μερισμάτων πάνω από 5 μονάδες και η μείωση της φορολογίας των αδιανέμητων κερδών σε 20%.

Παράλληλα, εξετάζεται η αναστολή του φόρου υπεραξίας στο Χρηματιστήριο με αύξηση στο 0,20% του φόρου στις συναλλαγές μετοχών, η μείωση της φορολογίας των πλοίων και η έκπτωση φόρου για χρήση φοροκάρτας σε όλες τις συναλλαγές.

Αναμένονται, τέλος, αλλαγές στη φορολογία καπνού και τσιγάρων και η αύξηση του ΦΠΑ από 11% σε 13% στο «καλάθι» της νοικοκυράς.



Πηγή: www.in.gr



Τι αλλάζει στο taxisnet από 1/12/2010

Για την εγγραφή νέου χρήστη ηλεκτρονικών υπηρεσιών
Η διαδικασία εγγραφής γίνεται σε 3 βήματα
-Αίτηση εγγραφής ηλεκτρονικά
-Αυτοπρόσωπη παρουσία στη Δ.Ο.Υ. για έγκριση της αίτησης
-Ενεργοποίηση λογαριασμού ηλεκτρονικά
• Τα Μη Φυσικά Πρόσωπα χρήστες του TAXISnet πρέπει να εξουσιοδοτήσουν Φυσικά Πρόσωπα για τη χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών
• Δυνατότητα εξουσιοδότησης λογιστή / λογιστικού γραφείου για συγκεκριμένες εργασίες
• Ανάκληση εξουσιοδότησης οποτεδήποτε








Για την υποβολή δηλώσεων
Το σύστημα θα δέχεται δηλώσεις:

Τον Δεκέμβριο 2010 και τον Ιανουάριο 2011

- ΦΠΑ (Φ2, Φ4, Φ5) αρχικές εμπρόθεσμες
Από τον Φεβρουάριο του 2011 σταδιακά (σύμφωνα με τις ημερομηνίες υποβολής)

- Αρχικές εμπρόθεσμες, εκπρόθεσμες και τροποποιητικές
ΦΠΑ (Φ1, Φ2, Φ4, Φ5)

Προσωρινή & Οριστική Φ.Μ.Υ.

Εισόδημα Μη Φυσικών Προσώπων (Ε5, Φ010, Φ011, Φ012, Φ013, Φ014)

Φόρος Ακίνητης Περιουσίας Μη Φυσικών Προσώπων

Συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών/προμηθευτών

Το σύστημα θα εμφανίζει τα στοιχεία των δηλώσεων :
- Από τον Δεκέμβριο 2010
- ΦΠΑ (Φ2, Φ4, Φ5 και Φ3) είτε υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά είτε στη Δ.Ο.Υ.
Από τον Φεβρουάριο του 2011 σταδιακά (σύμφωνα με τις ημερομηνίες υποβολής)

- ΦΠΑ (Φ1)
- Προσωρινή & Οριστική Φ.Μ.Υ.
- Εισόδημα Μη Φυσικών Προσώπων (Ε5, Φ010, Φ011, Φ012, Φ013, Φ014)
- Φόρος Ακίνητης Περιουσίας Μη Φυσικών Προσώπων
- Συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών/προμηθευτών

Για την πληρωμή στις τράπεζες
Προϋπόθεση για την πληρωμή είναι η υποβολή δήλωσης για να δημιουργηθεί η ταυτότητα πληρωμής
Δεν επιτρέπεται η τμηματική καταβολή
Δεν επιτρέπεται η εκπρόθεσμη πληρωμή
Δεν υπάρχουν απορρίψεις πληρωμών
Τρόποι πληρωμής

- Εντολή πληρωμής από 1/12/2010

- Εντολή πληρωμής on - line από 1/5/2011

- Πληρωμή με κάρτα από 1/6/2011

Για τους χρήστες του υφιστάμενου TAXISnet
Υποβάλουν δηλώσεις με τους υπάρχοντες κωδικούς πρόσβασης

Ανακτούν το περιεχόμενο όλων των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί τα 5 τελευταία χρόνια, είτε ηλεκτρονικά, είτε σε έντυπη μορφή στη Δ.Ο.Υ.

Τροποποιούν τα στοιχεία επικοινωνίας τους

Έχει δημιουργηθεί αίτηση εγγραφής με τη νέα διαδικασία και είναι σε αναμονή έγκρισης στη Δ.Ο.Υ.

Είναι απαραίτητη η επανεγγραφή τους αν θέλουν να κάνουν χρήση των νέων δυνατοτήτων του συστήματος


Για τους λογιστές/λογιστικά γραφεία
Απόκτηση πρόσθετου ρόλου «Λογιστή»

- Εγγεγραμμένος στο Οικονομικό Επιμελητήριο

και
- Λογιστικές Δραστηριότητες στο Μητρώο TAXIS (ΚΑΔ πριν από την 1/12/2008 74120000-74129999
και από 1/12/2008 69200000 -69209999)

Δυνατότητα μαζικής υποβολής
Υποβολή δήλωσης με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης του λογιστή και όχι του πελάτη


Πηγή: e-forologia





Μείωση αποδοχών στον ιδιωτικό τοµέα έως 25% φέρνουν οι νέες ρυθμίσεις


Μείωση αποδοχών στον ιδιωτικό τοµέα έως 25%, κατάργηση των κλαδικών συµβάσεων και αύξηση των ατομικών συμβάσεων φέρνουν οι νέες ρυθµίσεις που θα καταθέσει το υπουργείο Εργασίας εντός του Δεκεµβρίου. Εντός της εβδοµάδας η κ. Κατσέλη θα συναντήσει τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων προκειµένουνα βρεθεί η χρυσή τοµή για τη διατύπωση των διατάξεων, ενώ συνεχίζονται οι άτυπες διαβουλεύσεις µεταξύ υπουργείου και κοινωνικών φορέων...
Την Τετάρτη θα ενημερώσει σχετικά και την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», η μία ρύθµιση προβλέπει την κατάργηση του δικαιώματος του εκάστοτε υπουργού Εργασίας να επεκτείνει στους εργοδότες που δεν είναι µέλη εργοδοτικών οργανώσεων την ισχύ συµβάσεων που υπογράφουν οι κοινωνικοί εταίροι. Ουσιαστικά αυτό θα έχει ως αποτέλεσµα να µην έχουν περιεχόµενο οι συλλογικές συµφωνίες και ενδεχοµένως να αποχωρήσουν κάποιοι εργοδότες από ορισµένες ενώσεις τους και έτσι να µην υπάρχει συνοµιλητής από την άλλη πλευρά.






Μέχρι σήµερα, µε απόφασή του ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας µπορούσε να επεκτείνει και να κηρύξει γενικώς υποχρεωτική για όλους τους εργαζοµένους ενός κλάδου ή ενός επαγγέλµατος µια συλλογική σύµβαση εργασίας, η οποία έχει υπογραφεί και δεσµεύει το 51% των εργαζοµένων του κλάδου ή του επαγγέλµατος.

Για παράδειγµα, δεν θα καταβάλλει στους εργαζοµένους– ακόµη και αν αυτοί είναι µέλη συνδικαλιστικών οργανώσεων – την αύξηση µισθών ή επιδοµάτων που έχει συµφωνηθεί σε κλαδικό ή όμοιο επαγγελµατικό επίπεδο και θα έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα έναντι των λοιπών, οι οποίοι θα καλούνται να καταβάλλουν υψηλότερους µισθούς, επιδόµατα κ.ά.

Η δεύτερη ρύθµιση θα ορίζει ότι επιχειρησιακές συµβάσεις, µε βάση τον νόµο του Μνηµονίου, θα µπορούσαν να αποκλίνουν έναντι τόσο των κλαδικών και των οµοιοεπαγγελµατικών συµβάσεων όσο και έναντι της ΕΓΣΣΕ καθορίζοντας χαµηλότερες αµοιβές (µισθούς, επιδόµατα κ.ά.). Ύστερα από τη διαπραγµάτευση που έκανε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης µε την τρόικα, συµφωνήθηκε να τεθούν κάποιοι περιορισµοί και οι επιχειρησιακές συµβάσεις να µην αποκλίνουν από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύµβαση Εργασίας.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την απόκλιση των επιχειρησιακών έναντι των κλαδικών συµβάσεων στον ιδιωτικό τοµέα θα προβλέπει τη δυνατότητα «ελεγχόµενων» αποκλίσεων (10% - 20% έναντι του µισθού των κλαδικών) για διάστηµα έως 2 χρόνια (1 έτος +1 έτος) υπό την εποπτεία των εταίρων και µόνο σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε οικονοµικό αδιέξοδο (και χωρίς να θιγεί ο κατώτατος µισθός της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύµβασης Εργασίας).

Οι αποκλίσεις, σύµφωνα µε το υπουργείο Εργασίας, θα γίνονται υπό την αίρεση αναγκαίων περιορισµών (για παράδειγµα, να µη γίνουν απολύσεις) και έπειτα από γραπτή αιτιολογηµένη αναφορά των δύο µερών προς το υπουργείο Εργασίας. Πάντως, ενώ ο ΣΕΒ (βιοµήχανοι) ζητεί οι αποκλίσεις να γίνονται σε µεγάλες επιχειρήσεις, η ΓΣΕΒΕΕ (επαγγελµατοβιοτέχνες) διεκδικεί το µέτρο να αφορά και τις µικρές επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζοµένους.

Σημειώνεται ότι µε το ισχύον καθεστώς των συλλογικών διαπραγµατεύσεων, τις επιχειρησιακές συµβάσεις υπογράφουν οι εργοδότες και τα σωµατεία των εργαζοµένων σε επιχειρήσεις άνω των 50 εργαζοµένων. ?στόσο, έχει δοθεί νοµοθετικά η δυνατότητα υπογραφής τέτοιων συµφωνιών για τα ελαστικά ωράρια σε µικρές επιχειρήσεις, ακόµη και αν δεν υπάρχει σωµατείο (τη συµφωνία υπογράφει «ένωση προσώπων» αποτελούµενη από πέντε εργαζοµένους).



Πηγή: www.in.gr





ΣΤΟ ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ


Ο Δημοτικός Κινηματογράφος ΄΄ΑΝΕΣΙΣ΄΄,
από την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010
θα προβάλει την ταινία:



“Στο ξέσπασμα του φεγγαριού αυτός που θα γλιτώσει δεν θα είναι αυτός που αρνήθηκε στον έρωτα να δώσει” τραγουδά ο Βασίλης Σκουλάς ένα βράδυ σε ένα παραδοσιακό στέκι του Ηρακλείου. Ανάμεσα στους θαμώνες η Αλεξάνδρα και ο Μάνος, δύο άγνωστα μεταξύ τους νέα παιδιά, νιώθουν ερωτική αναστάτωση με τις πρώτες ματιές που ανταλλάσσουν.






Η επαφή τους διακόπτεται απότομα από τον αδελφό της Αλεξάνδρας, τον Στέφανο, που την παίρνει και φεύγουν. Η Αλεξάνδρα και ο Μάνος ξαναβρίσκονται συμπτωματικά στο Λονδίνο όπου σπουδάζουν σε διαφορετικές σχολές και έτσι αρχίζουν να βλέπονται κρυφά, αφού ο Κωνσταντίνος Αδαμάκης, ο πατέρας της Αλεξάνδρας, την έχει τάξει στον γιο της συνεταίρου του στις ξενοδοχειακές του επιχειρήσεις. Ο Κωνσταντίνος έρχεται αντιμέτωπος με το παρελθόν, όταν μαθαίνει από τον Στέφανο ότι ο Μάνος δεν είναι άλλος από τον γιο του Άγγελου Παπαδάκη, που τον τραυμάτισε σοβαρά πριν από πολλά χρόνια, πυροδοτώντας μία βεντέτα που μεταμόρφωσε δύο παιδικούς φίλους σε αιώνιους εχθρούς. Η Αλεξάνδρα και ο Μάνος, που αγνοούν αυτή την ιστορία, ζουν ανέμελα τον έρωτά τους, ως τη στιγμή που ο Κωνσταντίνος και ο Στέφανος επεμβαίνουν βίαια και προσπαθούν να τους χωρίσουν. Η προειδοποίησή τους είναι σαφής: αν ο Μάνος δεν εξαφανιστεί από τη ζωή της Αλεξάνδρας, θα πεθάνει. Το ειδύλλιο μετατρέπεται σε θρίλερ, καθώς οι δύο εραστές αγωνίζονται να διασώσουν τον έρωτά τους, παρά τις απειλές και τις πιέσεις.
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Στράτου Μαρκίδη
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ : Ιωσήφ Μαρινάκης, Κώστας Αποστολάκης, Τάνια Τρύπη, Τζένη Μπότση, Κατερίνα Γερονικολού, Κώστας Λούκας, Κωνσταντίνος Λάγκος, Νίκος Βερλέκης, Πατρίτσια Περιστέρη, Κωνσταντίνος Φάμης
Στο ρόλο του ΜΑΝΩΛΗ ο Γιάννης Βόγλης
Στο ρόλο της ΕΛΕΟΝΟΡΑΣ η Μπέττυ Λιβανού

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ : 7.30 μ.μ & 9.30 μ.μ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 26410-44345





"Προοπτικές Ανάπτυξης των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης"

Σε Ημερίδα-τηλεοπτική εκπομπή με θέμα: "Προοπτικές Ανάπτυξης των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης" που διοργάνωσε η Περιφέρεια της Ηπείρου και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ελλάδα στα Ιωάννινα την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010 συμμετείχε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Δανέλλης.
Συμμετείχαν επίσης: ο Υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Παναγιώτης Ρήγας, οι ευρωβουλευτές Χαράλαμπος Αγγουράκης (ΚΚΕ), Μιχάλης Τρεμόπουλος(Οικολόγοι-Πράσινοι) και η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου Δήμητρα Γεωργακοπούλου Μπάστα.






Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν:
- η νέα μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που πρόκειται να ισχύσει μετά το 2013,
- η Αγροτική Ανάπτυξη στην Ελλάδα,
- Περιβαλλοντικά θέματα,
- Υποδομές και Μεταφορές
- οι επιπτώσεις των Κλιματικών αλλαγών,
- η Περιφερειακή Ανάπτυξη καθώς και
- οι αλλαγές που επιφέρει η εφαρμογή της Συνθήκης της Λισσαβώνας.

Ακολουθεί το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της εκδήλωσης¨
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ:
Ο Υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
Παναγιώτης Ρήγας,
οι ευρωβουλευτές Σπύρος Δανέλλης (ΠΑΣΟΚ),
Χαράλαμπος Αγγουράκης (ΚΚΕ),
Μιχάλης Τρεμόπουλος (Οικολόγοι-Πράσινοι)
η Γενική Γραμματέας Ηπείρου
Δήμητρα Γεωργακοπούλου Μπάστα
Την εκδήλωση συντονίζει ο δημοσιογράφος Κώστας Αργυρός




ΔΑΚΕ ΓΙΑ ΩΡΑΡΙΟ.


Με ιδιαίτερη ανησυχία ακούσαμε σήμερα τη δήλωση που έκανε ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Γ. Καλαμίδας ο οποίος: …..επανάφερε το ζήτημα της παράτασης του ωραρίου των δικαστηρίων. Ειδικότερα, τόνισε ότι δεν μπορεί να επιταχυνθεί η απονομή της Δικαιοσύνης όταν τα δικαστήρια λειτουργούν μέχρι 3 μ.μ. Και προσέθεσε: "Πρέπει να παραταθεί το ωράριο τουλάχιστον κατά δύο ώρες’’….
(ΠΗΓΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ )




Δε μας λένε όμως πως θα γίνει αυτό με 3.000 κενές οργανικές θέσεις, δικαστικές υπηρεσίες με 2 ή 3 υπαλλήλους, με Πρωτοδικεία ή Εισαγγελίες όπως η Σάμος, η Ηγουμενίτσα, ο Πολύγυρος κ.α να διατηρούνται σε λειτουργία χάρη στην αυταπάρνηση των Δικαστικών Υπαλλήλων.

Τέλος τα ψέματα κύριοι, αν θέλετε επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης πάρτε θέση απλή και σαφή ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΩΡΑ .

Πειράματα και προτάσεις αμφίβολης αποτελεσματικότητας δεν θα περάσουν, οι δικαστικοί υπάλληλοι δε δέχονται καταστρατήγηση κεκτημένων και αγωνίζονται για ανθρώ-πινες συνθήκες εργασίας. Το ωράριο κατακτήθηκε με αγώνες και κανένας δε μπορεί να το ανατρέψει.
ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ
ΔΑΚΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ


Σε 11 χρόνια θα ξεπληρώσει η Ελλάδα το δάνειο της τρόικας - Μια ανάσα από την επιμήκυνση του ελληνικού χρέους.


Στρωμένος είναι πλέον ο δρόμος για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους στην τρόικα όπως φαίνεται από μπαράζ δηλώσεων τόσο των εκπροσώπων του ΔΝΤ στην τρόικα όσο και του Ολι Ρεν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για το πακέτο στήριξης της Ιρλανδίας. Η τρόικα εκτιμά ότι με αυτό τον τρόπο θα απομακρυνθούν τα επιθετικά funds που δημιουργούν έκκρυθμες καταστάσεις και εκτοξεύουν τα spreads και να καθησυχαστούν οι αγορές για την ικανότητα της Ελλάδας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.




Η ελληνική κυβέρνηση πίεζε καιρό τώρα προς αυτή την κατεύθυνση με στόχο να βελτιωθούν οι όροι αποπληρωμής του χρέους και να αλλάξει η φύση του Μνημονίου.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία η διάρκεια αποπληρωμής του ελληνικού δανείου στην τρόικα θα γίνει 11 χρόνια από 3 που είναι σήμερα, σχέδιο στο οποίο συμφωνεί τόσο το ΔΝΤ όσο και η ΕΕ.
Με αυτό τον τρόπο παρατείνεται η διάρκεια ισχύος και του Μνημιονίου το οποίο όμως θα γίνει ντε-φάκτο πριο ευέλικτο και διαπραγματεύσιμο.
Η εξέλιξηαυτή ήταν έως ένα βαθμό και επιβεβλημένη από το πακέτο στήριξης της Ιρλανδίας, λόγω της αρχής της ίσης μεταχείρισης.
η αντίδραση των αγορών στη νέα αυτή προοπτική αναμένεται θετική καθώς απομακρύνονται οι φόβοι και επιβεβαιώνεται η στήριξη της Ευρώπης στη χώρας μας.

Πηγή: Σοφοκλέους in

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ


Το διήμερο 26/28-11-2010 άγνωστοι δράστες αφού έθραυσαν το τζάμι παραθύρου του ισογείου του Δημαρχείου Στράτου Αιτωλ/νίας, εισήλθαν εντός αυτού και αφαίρεσαν δύο (2) ηλεκτρονικούς υπολογιστές (κεντρικές μονάδες και οθόνες) συνολικής αξίας εξακοσίων (600.00) Ευρώ.






Για την αναζήτηση – σύλληψη των δραστών ενεργείται προανάκριση από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αγρινίου.-



Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΑΤΣΙΦΑΡΑ ΜΕ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ.


«Θα είμαστε νικητές όταν θα έχουμε αναμετρηθεί με τα προβλήματα και θα έχουμε καταφέρει να βρούμε λύσεις. Η ευθύνη που μας ανέθεσαν οι πολίτες της Δυτικής Ελλάδας είναι μεγάλη και στην ευθύνη αυτή οφείλουμε να ανταποκριθούμε». Αυτό επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, το βράδυ της Πέμπτης, μιλώντας σε συνάντηση των μελών του συνδυασμού του από την Αιτωλοακαρνανία, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, στο Αγρίνιο.






Ο κ. Κατσιφάρας υπογράμμισε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών αυξάνει την ευθύνη της παράταξης του απέναντι στην κοινωνία. «Η κοινωνία σήμερα, σε μια περίοδο δύσκολη για την πατρίδα, ζητά από την πολιτική αρχές και αξίες. Ζητά διαφάνεια, αξιοκρατία, χρηστή και υπεύθυνη διοίκηση αλλά και όραμα ώστε να πάμε μπροστά», τόνισε ο Περιφερειάρχης προσθέτοντας ότι «σε αυτή την δύσκολη περίσταση η θέσπιση της αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στοχεύει στη στήριξη των δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας και στην παραγωγική ανασυγκρότηση ώστε να υπάρξει εισόδημα και να στηριχθούν οι πολίτες που δοκιμάζονται, ιδιαιτέρως οι άνεργοι και οι υποαπασχολούμενοι».

Ο νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης ευχαρίστησε όλα τα μέλη του συνδυασμού για τον καθαρό, έντιμο και αξιοπρεπή αγώνα που έδωσαν και σημείωσε ότι ανεξαρτήτως ποιοι εξελέγησαν και ποιοι όχι, όλοι αποτελούν μέλη ενός συνδυασμού «που πρέπει να μείνει και θα μείνει ζωντανός και εν λειτουργία, ως φορέας παραγωγής προτάσεων και ιδεών αλλά και ως φορέας εσωτερικού ελέγχου και κριτικής».

Ο κ. Κατσιφάρας επεσήμανε την ανάγκη μιας ανοικτής και ειλικρινούς συζήτησης με τις κοινωνικές δυνάμεις. «Ν’ ανοίξουμε θετικά, με ειλικρίνεια και με ευαισθησία αυτή τη συζήτηση, να σεβαστούμε τις ανάγκες, να κινηθούμε με ισχυρή διεκδικητική θέληση και με σχέδιο ώστε να πάμε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μπροστά. Μόνο τότε θα μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι είμαστε πραγματικοί νικητές. Όταν θα έχουμε αναμετρηθεί με τα προβλήματα και θα έχουμε καταφέρει να βρούμε λύσεις», τόνισε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: «Οι κάθε λογής εξουσίες όταν κινούνται ερήμην της κοινωνίας, όταν δεν την ακούν, γραφειοκρατικοποιούνται και γίνονται δυσκίνητες. Γνωρίζω τη δυσμενή συγκυρία, έχω επίγνωση των δυσκολιών, αλλά είμαι αποφασισμένος ν’ αγωνιστώ ώστε η αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση να γίνει αποκούμπι για κάθε πολίτη. Οι πόρτες μας θα είναι πάντα ανοικτές, χωρίς διακρίσεις και χωρίς αποκλεισμούς».

Παρών στη συνάντηση ήταν και ο Αντιπεριφερειάρχης για την Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας Βασίλης Αντωνόπουλος ο οποίος τόνισε ότι «για όλα τα μέλη του συνδυασμού θα υπάρχει λόγος και ρόλος ώστε να καταθέσουν τις προτάσεις τους και να συμβάλλουν στη μεγάλη προσπάθεια αναζωογόνησης της Δυτικής Ελλάδας. Προσωπικά θα είμαι πάντα διαθέσιμος ώστε να ακούσω γνώμες, απόψεις, προτάσεις, σχόλια και κριτική από τα στελέχη του συνδυασμού μας τα οποία, άλλωστε, θα αποτελέσουν και συνδετικούς κρίκους με την κοινωνία».




ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ - ΝΕΑ ΕΡΓΑ


Τέσσερα νέα έργα, στον τομέα της σχολικής στέγης στην Αιτωλοακαρνανία, συνολικού προϋπολογισμού 12.612.000 €, παίρνουν τον δρόμο της υλοποίησης μετά την έγκριση δημοπράτησής τους από την Επιτροπή Υποδομών και Προγραμματισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας η οποία συνεδρίασε χθες (25 Νοεμβρίου 2010) στο Διοικητήριο.





Οι τέσσερις νέες σχολικές μονάδες που δημοπρατούνται στις 21 Δεκεμβρίου 2010 είναι οι εξής:
«Ανέγερση 4ου Δημοτικού Σχολείου Μεσολογγίου» προϋπολογισμός, 3.100.000 €.
«Ανέγερση 7ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου» προϋπολογισμός, 4.700.000 €.
«Ανέγερση Δημοτικού Σχολείου Λεπενούς» προϋπολογισμός, 3.640.000 €.
«Αποκατάσταση ζημιών από σεισμούς στο διδακτήριο του γυμνασίου Γαβαλούς» προϋπολογισμός, 1.172.000 €.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα τρία πρώτα σχολεία θα χρηματοδοτηθούν από το Ε.Σ.Π.Α.
Μαζί με τα έργα οδοποιίας που ήδη έχουν ενταχθεί (με προϋπολογισμό 20.000.000 €) η Αιτωλοακαρνανία βρίσκεται, μεταξύ των τριών Νομών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στην πρωτοπορία απορρόφησης κονδυλίων από την Τέταρτη Προγραμματική Περίοδο (Ε.Σ.Π.Α.).




Λουκέτο βάζει το ΣΔΟΕ σε όσους φοροδιαφεύγουν.


Στην αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων που έχουν βρεθεί να φοροδιαφεύγουν, θα προχωρήσει το προσεχές διάστημα το ΣΔΟΕ. Την απόφαση για «λουκέτο» στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις - και για παραδειγματισμό προς τους υπολοίπους - έλαβε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο υλοποίησης και των διατάξεων του τελευταίου φορολογικού νόμου. Θετικοί προς αυτό είναι και οι ελεγκτές της τρόικας, που θεωρούν ότι αποτελεί ένα από τα βασικά «όπλα» για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.





Στη σχετική απόφαση του υπουργού Οικονομικών διευκρινίζεται και το πώς θα εφαρμοσθεί από το ΣΔΟΕ το συγκεκριμένο μέτρο, ενώ η απαγόρευση στην άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας θα μπορεί να είναι ακόμη και οριστική σε περίπτωση υποτροπής. Στην απόφαση του υπουργού αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι αφού κληθεί ο επιχειρηματίας να εκφράσει τις απόψεις του, η καταλογιστική πράξη κοινοποιείται με αποδεικτικό επίδοσης από τους υπαλλήλους του ΣΔΟΕ και εκτελείται εντός μηνός από την παρέλευση του χρόνου προσφυγής του επιχειρηματία.
Στο «λουκέτο» θα μπαίνουν οι σφραγίδες του ΣΔΟΕ και θα τοποθετούνται δύο κλειδαριές ασφαλείας στην κεντρική πόρτα εισόδου, καθώς και σε κάθε άλλη είσοδο της επαγγελματικής εγκατάστασης. Το ΣΔΟΕ θα κρατά τα κλειδιά της μιας κλειδαριάς, ενώ της άλλης θα τα έχει ο επιχειρηματίας.

Πηγή: Σοφοκλέους in

3.700 προσλήψεις στο Δημόσιο - Ενώ αποχωρούν φέτος συνολικά 40.000


Οι αθρόες συνταξιοδοτήσεις δημοσίων υπαλλήλων ανοίγουν το δρόμο για προσλήψεις στο Δημόσιο, οι οποίες όμως θα είναι περιορισμένες, καθώς ισχύει ο κανόνας 1 πρόσληψη για 5 αποχωρήσεις, ενώ στον αριθμό των προσλαμβανομένων θα υπολογίζονται και οι μετατασσόμενοι. Περίπτωση απολύσεων δεν υπάρχει, όπως επανέλαβε κατηγορηματικά ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.







Ο υπουργός επεσήμανε ότι το 2010 συνταξιοδοτούνται 40.000 δημόσιοι υπάλληλοι, ανοίγοντας τον δρόμο για προσλήψεις και μετατάξεις 8.000, σύμφωνα με τον κανόνα 1 πρόσληψη για 5 αποχωρήσεις.
Το πόσοι θα προσληφθούν, θα εξαρτηθεί τελικά από τις μετατάξεις. Κατά την εκτίμηση υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργειου Οικονομικών, θα μεταταχθούν περίπου 4.300 εργαζόμενοι στο δημόσιο και σε κρατικές επιχειρήσεις. Εν τοιαύτη περιπτώσει θα προσληφθούν μέχρι 3.700 νέοι δημόσιοι υπάλληλοι.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου μίλησε για σωστό προγραμματισμό ώστε να καλυφθούν τα κενά και να αξιοποιηθούν οι υπεράριθμοι υπάλληλοι άλλων υπηρεσιών με οριζόντιες μετατοπίσεις και δίνοντας προτεραιότητα σε Υγεία Παιδεία και Ασφάλεια.
Ερωτηθείς σχετικά με το πότε θα μπορέσει η χώρα να βγει στις αγορές ο υπουργός διευκρίνισε ότι αυτό θα συμβεί εντός του 2011 και μάλλον μετά τα μέσα της χρονιάς. Το πραγματικό τεστ, όπως είπε, θα γίνει όταν θα βγούμε στις αγορές με εκδόσεις μεγαλύτερης διάρκειας.

Πηγή: Σοφοκλέους in

Ενημέρωση επί των διαδικασιών χορήγησης αδειών εκμετάλλευσης περιπτέρων στη Νομαρχία Αιτωλ/νιας.


Η Ε.Σ.Α.μεΑ. ενημερώνει ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (Ν.Α) Αιτωλ/νιας ανακοίνωσε τη χορήγηση αδειών εκμετάλλευσης περιπτέρων στους Δήμους Αγρινίου (θέσεις 8), Αλυζίας (θέση 1), Αρακύνθου (θέση 1 ), Θέρμου (θέσεις 2), Θεστιέων (θέση 1), Ι.Π. Μεσολογγίου (θέσεις 3), Ινάχου (θέση 1), Μακρυνείας (θέση 1), Ναυπάκτου (θέσεις 3), Νεάπολης ( θέση 1), Στράτου (θέση 1) και Χάλκειας (θέση 1). Οι αιτήσεις και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά θα παραλαμβάνονται από το Τμήμα Προστασίας του Πολίτη, τηλέφωνο επικοινωνίας 26313-61283 έως 21-12-2010.







Συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή κατά την κατάθεση των δικαιολογητικών που υποχρεούνται να καταθέσουν οι ενδιαφερόμενοι στη Νομαρχία, μεταξύ των οποίων είναι και το Πιστοποιητικό Αναπηρίας Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Επιτροπής του Ν. 2556/1997, οι οποίες είναι γνωστές ως Επιτροπές του Ι.Κ.Α. για τον Ν. 2643/98.

Επομένως, είναι απαραίτητο για όσους ενδιαφέρονται να καταθέσουν αιτήσεις και δεν έχουν Πιστοποιητικό Αναπηρίας από τις ανωτέρω Επιτροπές του να προσέλθουν το συντομότερο δυνατό σε υποκαταστήματα του Ι.Κ.Α. για να εξεταστούν από τις εν λόγω Επιτροπές.





ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ


Την 25-11-2010 και περί ώρα 16.30 στην 63 χ/θ της Ε.Ο. Αντιρρίου – Ιωαννίνων ( Δ/ση Ερμίτσας) από μικτό κλιμάκιο Αστυνομικών Α.Δ. Ακαρνανίας ( Υ.Α. Αγρινίου, Τ.Δ.Ν. Αγρινίου, Α΄Α.Τ. Αγρινίου, ΔΙ.ΑΣ.) σε συνεργασία με το Α.Τ. Γαβαλούς συνελήφθησαν τρείς (3) ημεδαποί ΄΄ ΡΟΜΑ΄΄ ( δύο (2) άνδρες και μία (1) γυναίκα) ηλικίας 28,47 και 42 ετών αντίστοιχα οι οποίοι επιβαίνοντες Ι.Χ.Ε. αυτ-του , από κοινού ενεργούντες:





α)Την 25-11-2010 και περί ώρα 15.30 στο Δ.Δ. Δοκιμίου Δήμου Αγρινίου εισήλθαν στην οικία 85χρονης ημεδαπής και αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των επτακοσίων (700.00) ευρώ

β)Την 2-11-2010 και περί ώρα 14.20 στο Δ.Δ. Παπαδάτες Δήμου Μακρυνείας εισήλθαν στην οικία 80χρονου ημεδαπού και αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των οχτακοσίων (800.00) ευρώ.

Κατασχέθηκε ένα (1) Ι.Χ.Ε. αυτ-το και το χρηματικό ποσό των επτακοσίων (700.00) ευρώ το οποίο ανευρέθηκε και παραδόθηκε στη παθούσα. Συλληφθέντες δράστες με σχηματισθείσα σε βάρος τους δικογραφία οδηγηθούν κ. Εισαγγελέα Πλημ/κων Αγρινίου. Ενεργείται προανάκριση από την Υποδ/νση Ασφάλειας Αγρινίου.




Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Με τα νέα όρια ηλικίας οι επικουρικές .




Με τα νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης - που αυξάνονται σταδιακά από την 1/1/2011 για όσους δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα - θα καταβάλλουν τα ταμεία και τις επικουρικές συντάξεις.




Αυτό διευκρινίζει με εγκύκλιο που απέστειλε σε όλα τα επικουρικά ταμεία ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης. Όπως υπογραμμίζεται στην εγκύκλιο:

Με τις διατάξεις των παραγράφων 1 - 17 του άρθρου 10 του νέου ασφαλιστικού νόμου αυξάνονται σταδιακά από 1.1.2011 τα όρια ηλικίας και τα έτη ασφάλισης που απαιτούνται για τη συνταξιοδότηση λόγω γήρατος των ασφαλισμένων των φορέων κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας του υπουργείου, ενώ παράλληλα λαμβάνεται μέριμνα και για την κατοχύρωση των θεμελιωμένων κατά περίπτωση συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των ασφαλισμένων.

Με την παρ. 1 του άρθρου 53 του ν. 2084/1992 ορίζεται ότι οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, αναπηρίας και θανάτου των ασφαλισμένων των φορέων κύριας ασφάλισης ισχύουν και για τους φορείς επικουρικής ασφάλισης στους οποίους υπάγονται οι ασφαλισμένοι.

Σε ισχύ
Με αυτά τα δεδομένα επισημαίνεται ότι «οι μεταβολές στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των φορέων κύριας ασφάλισης που εισάγονται με τις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νόμου (3863/2010) ισχύουν και για τους αντίστοιχους φορείς επικουρικής ασφάλισης».



Πηγή: Ημερησία



Ανατροπές φέρνει το άνοιγµα των κλειστών επαγγελµάτων.


Aνατροπές στις συνθήκες εργασίας και τις αµοιβές δεκάδων χιλιάδων επαγγελµατιών φέρνει το άνοιγµα των κλειστών επαγγελµάτων. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», η νοµοπαρασκευαστική επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονοµικών για την προετοιµασία του σχετικού νοµοσχεδίου εργάζεται µε εντατικούς ρυθµούς, µε σκοπό να είναι έτοιµο ώς το τέλος του χρόνου και να ψηφιστεί ώς το τέλος του πρώτου τριµήνου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το νοµοσχέδιο θα αφορά τα επαγγέλµατα του δικηγόρου, του συµβολαιογράφου, του µηχανικού - αρχιτέκτονα, του φαρµακοποιού και τους ορκωτού λογιστή. Επιπλέον, εξετάζεται να επεκταθεί και σε άλλα επαγγέλµατα που έχουν χαρακτηριστικά κλειστού, όπως αυτό του ορκωτού εκτιµητή (ακινήτων και άλλων), ενώ νέες ρυθµίσεις αναµένεται να εισαχθούν για το επάγγελµα του ξεναγού, αν και ίσως µε µεταγενέστερο νοµοσχέδιο.






Οι παραπάνω αλλαγές αναµένεται να οξύνουν τον ανταγωνισµό και να ευνοήσουν έτσι σταδιακά τη δηµιουργία ισχυρών γραφείων, εταιρειών κ.λπ. Για τους καταναλωτές, ενδέχεται να υπάρξει όφελος, µε την έννοια της µείωσης των τιµών, αλλά δεν αποκλείεται να σηµειωθούν και παρενέργειες, µε την υποχώρηση της ποιότητας των παρεχοµένων υπηρεσιών.

Να σηµειωθεί ότι σύµφωνα και µε το αναθεωρηµένο Μνηµόνιο η κυβέρνηση πρέπει παράλληλα µε το άνοιγµα των κλειστών επαγγελµάτων να ρυθµίσει νοµοθετικά και τη µεταφορά όλης της κοινοτικής νοµοθεσίας που αφορά την αµοιβαία αναγνώριση των επαγγελµατικών προσόντων, την οποία έχει έως τώρα καθυστερήσει.

Το νοµοσχέδιο που ετοιµάζεται έχει συνολικό χαρακτήρα, δηλαδή προσδιορίζει ποιοι είναι οι περιορισµοί που υπάρχουν σήµερα στην άσκηση των εν λόγω επαγγελµάτων, ποιοι µπορούν να θεωρηθούν δικαιολογηµένοι και ποιοι αδικαιολόγητοι και ποιοι πρέπει να καταργηθούν.

Από εκεί και πέρα, θα εξουσιοδοτεί τα επιµέρους αρµόδια υπουργεία να εκδώσουν προεδρικά διατάγµατα ή υπουργικές αποφάσεις για τον προσδιορισμό των νέων διατάξεων που θα διέπουν την άσκησή τους. Επίσης, εξετάζεται η κατάργηση άλλων περιορισµών που υπάρχουν σήµερα π.χ. στη λειτουργία επιχειρήσεων του υγειονοµικού τοµέα µόνο από επαγγελµατίες του κλάδου της υγείας.

Η έννοια του κλειστού επαγγέλµατος, όπως την αντιµετωπίζει το νοµοσχέδιο, προσδιορίζεται από περιορισµούς ή και προνόµια α) στην πρόσβαση και β) στην άσκηση του επαγγέλµατος. Οι περιορισµοί στην πρόσβαση είναι κυρίως γεωγραφικοί ή αφορούν την αδειοδότησή τους, ενώ οι περιορισµοί και τα προνόµια στην άσκηση αφορούν τις καθοριζόµενες αµοιβές, τα εγγυηµένα ελάχιστα περιθώρια κέρδους και την εγγυηµένη εργασία.

Έτσι, για παράδειγµα, για τους δικηγόρους προβλέπεται να καταργηθούν οι καθορισµένες τιµές των δικαστικών παραστάσεών τους. Αντί γι’ αυτές, οι δικηγόροι και οι πελάτες τους θα υπογράφουν συµβάσεις, µε βάση τις οποίες θα γίνονται οι κρατήσεις εισφορών για τα ασφαλιστικά ταµεία και φυσικά θα επιβάλλονται οι φορολογικές επιβαρύνσεις. Επίσης, οι δικηγόροι όλων των πόλεων θα µπορούν να παρίστανται σε δίκες οποιασδήποτε πόλης, ενώ θα επιτρέπεται και η διαφήµισή τους.

Για τους συµβολαιογράφους, στόχος του Μνηµονίου είναι να καταργηθούν οι γεωγραφικοί περιορισµοί που υπάρχουν, οι περιορισµοί στον αριθµό τους, η ελάχιστη αµοιβή, η απαγόρευση διαφήµισης. Όπως επισηµαίνεται όµως, το συγκεκριµένο επάγγελµα είναι ειδική περίπτωση, καθώς στην Ελλάδα και γενικά στον ευρωπαϊκό Νότο οι συµβολαιογράφοι είναι δηµόσιοι λειτουργοί και όχι ένα ακόµη νοµικό επάγγελµα, όπως τους θεωρούν στη Βόρεια Ευρώπη και όπως τους αντιµετωπίζει το Μνηµόνιο. Εποµένως, ενδέχεται να υπάρξουν ακόµη και συνταγµατικά προβλήµατα.

Για τους µηχανικούς και τους αρχιτέκτονες προβλέπεται να καταργηθούν οι καθορισµένες ελάχιστες αµοιβές που σήµερα προβλέπονται για µελέτες κ.λπ. Ο ικαθορισµένες αµοιβές είναι το «προνόµιο» και των ορκωτών ελεγκτών.

Με τους φαρµακοποιούς, τέλος, το «πρόβληµα» είναι τα ελάχιστα καθορισµένα περιθώρια κέρδους.



Πηγή: www.in.gr



ΟΑΕΔ: 2 προγράμματα για ανέργους.


O Οργανισμός ενημερώνει τις γυναίκες αυτοαπασχολούμενες που απασχολούν έως ένα (1) άτομο, ότι μπορούν από Δευτέρα 29-11-2010 να ενταχθούν στο «Ειδικό τετραετές πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη 40.000 ανέργων» για τη δημιουργία μίας (1) νέας θέσης εργασίας με σκοπό την υποστήριξη της λειτουργίας της ατομικής τους επιχείρησης, για χρονικό διάστημα από έξι (6) έως δεκαοκτώ (18) μήνες, κατά το διάστημα απουσίας τους από την επιχείρηση λόγω κυοφορίας, λοχείας ή φροντίδας παιδιών, εφόσον κατά τον έλεγχο υπαγωγής προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.




Μετά τη λήξη του χρονικού διαστήματος για το οποίο θα ενταχθούν στο πρόγραμμα (από 6 έως 18 μήνες), εφόσον το επιθυμούν δύνανται να συνεχίσουν το πρόγραμμα για το υπολειπόμενο χρονικό διάστημα μέχρι την συμπλήρωση των σαράντα οκτώ (48) μηνών επιχορήγησης και της δέσμευσης των δώδεκα (12) μηνών χωρίς επιχορήγηση. Επίσης, ο Οργανισμός ενημερώνει τους ενδιαφερομένους ότι από Δευτέρα 29-11-2010 μπορούν να υποβάλουν αίτηση για υπαγωγή στο «Ειδικό διετές πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη 25.000 ανέργων» και για άτομα που θα προσλάβουν με καθεστώς μερικής απασχόλησης.

Πηγή: Σοφοκλέους in

Συνάντηση του Απόστολου Κατσιφάρα με τα μέλη του συνδιασμού του από την Αχαΐα.


Αύριο το απόγευμα (Παρασκευή), στις 7.00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου (Μέγαρο Κόλλα), στην Πάτρα, θα γίνει η συνάντηση του νεοεκλεγέντος Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα με όλα τα μέλη του συνδυασμού του, «Δυτική Ελλάδα – Δικαίωμα στην πρόοδο», από την Αχαΐα.





Στη συνάντηση παρών θα είναι και ο Αντιπεριφερειάρχης για την Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος. Με την συνάντηση αυτή ο κ. Κατσιφάρας κλείνει τον κύκλο των πρώτων μετεκλογικών επαφών του με όλα τα στελέχη του συνδυασμού του και από τις τρεις Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία).
Στη συνάντηση θα γίνει μια πρώτη ενημέρωση γύρω από την οργανωτική προετοιμασία για την μετάβαση στο νέο θεσμικό πλαίσιο της αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και παράλληλα ο κ. Κατσιφάρας θα περιγράψει τις βασικές πολιτικές προτεραιότητες του σε ό,τι αφορά στον τρόπο άσκησης της διοίκησης της Περιφέρειας.

Οι συναντήσεις των μελών του συνδυασμού θα αποκτήσουν τακτικό χαρακτήρα καθώς πρόθεση του κ. Κατσιφάρα είναι η παράταξη να αποτελέσει φορέα παραγωγής προτάσεων και ιδεών αλλά και εσωτερικού ελέγχου της περιφερειακής αρχής.



Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στη Βία Κατά των Γυναικών: Σπάστε τη Σιωπή!


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στη Βία κατά των Γυναικών, οι Οικολόγοι Πράσινοι συνδιοργανώνουν και συμμετέχουν στις σημερινές εκδηλώσεις με κεντρικό σύνθημα «Σπάστε τη σιωπή!».
• Στην Αθήνα: 4.30μμ στον πεζόδρομο της Κοραή, Φεμινιστική Πρωτοβουλία για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.
• Στη Θεσσαλονίκη http://ecogreensalonika.wordpress.com/2010/11/23/november-25-international-day-against-violence-against-women/#more-6769.




Για τους Οικολόγους Πράσινους δεν είναι μια μέρα άλλοθι. Στόχος μας είναι να μην υπάρχει τέτοια μέρα, είναι ημέρα ντροπής, καθώς η βία κατά των γυναικών ελοχεύει και καλά κρατεί ακόμα και στις εξελιγμένες κοινωνίες, ακόμα και σε κοινωνικά περιβάλλοντα υψηλού μορφωτικού επιπέδου. Σήμερα, σε συνθήκες σκληρής λιτότητας με την ανεργία να κτυπά κόκκινο, δυστυχώς δεν θα μπορούμε εύκολα να μιλήσουμε για περιορισμό της ενδοοικογενειακής βίας και της εκμετάλλευσης των γυναικών. Οι συνθήκες θα ευνοήσουν ακριβώς το αντίστροφο.
Σχετικά η εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Ελεάννα Ιωαννίδου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η βία κατά των γυναικών δεν είναι δείγμα ανδρισμού, πολύ περισσότερο ούτε αγάπης. Τροφοδοτείται από τις σχέσεις εξουσίας ανάμεσα στα φύλα και διαπερνά την ελληνική κοινωνία στο σύνολό της. Δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε πλούσιες και φτωχές, μορφωμένες και αμόρφωτες, Ελληνίδες και μετανάστριες. Ολοκληρωμένες υποστηρικτικές υποδομές και στοχευμένη αντισεξιστική παιδεία πρέπει να γίνουν προτεραιότητα της Πολιτείας, χωρίς περικοπές. Όχι μόνο σήμερα, αλλά κάθε μέρα σπάμε την σιωπή, γιατί η έμφυλη βία μας αφορά όλους».
Το Γραφείο Τύπου των Οικολόγων Πράσινων


Στις 45 ημέρες η εξόφληση των φαρμακοποιών από τον ΟΠΑΔ.


Μέσα σε 45 ημέρες και όχι σε 6 μήνες που ίσχυε μέχρι σήμερα θα εξοφλούνται πλέον οι φαρμακοποιοί για τη χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (Ο.Π.Α.Δ.) .





Αυτό προβλέπει απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, με την προϋπόθεση ωστόσο ότι υπάρχουν οι διαθέσιμες πιστώσεις. Όπως δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, το 45ήμερο θα εφαρμοστεί σύντομα και στις πληρωμές ιατρών και προμηθευτών.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΠΑΔ κ. Σουλιώτη, «υπάρχουν 200 εκατομμύρια στα ταμεία του ΟΠΑΔ που κάθονται. Πλέον απλοποιείται η διαδικασία ελέγχου πληρωμής των φαρμακοποιών, που ως τώρα λόγω του διπλού ελέγχου χρειάζονταν ως και 6 μήνες για να πληρωθούν».

Πηγή: Σοφοκλέους in

48ωρη απεργία στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ.


Σε 48ωρη απεργία αποφάσισε να προχωρήσει σήμερα και αύριο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Πρακτόρων Παιχνιδιών Πρόγνωσης ΟΠΑΠ, μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης Γενικής Συνέλευσής της.







Οι πράκτορες ζητούν μεταξύ άλλων τη κατάργηση της υποχρέωσης τήρησης βιβλίων, την άμεση κατάθεση της Νομοθετικής ρύθμισης που κατοχυρώνει το περιεχόμενο των Συμβάσεων, την αποκλειστική διάθεση όλων των παιχνιδιών της ΟΠΑΠ μέσα από τα πρακτορεία, την άμεση ανανέωση και βελτίωση των υφισταμένων παιχνιδιών, με ανταγωνιστικούς όρoυς καθώς και την επαναδιαπραγμάτευση της Σύμβασης με τον ΟΤΕ και άμεση απόδοση του 35% από την ΟΠΑΠ.
Η γενική συνέλευση αποφάσισε επίσης μεταξύ άλλων την καταβολή ενός ευρώ ανά εκκαθαριστικό ανά πράκτορα το οποίο θα παρακρατείται από τα μέλη των σωματείων/μέλη της ΠΟΕΠΠΠ μέσω του μηχανογραφικού συστήματος της ΟΠΑΠ και θα αποδίδεται στην ΠΟΕΠΠΠ, προκειμένου αυτή να ενισχύσει την οικονομική της αυτοτέλεια.

Πηγή: Σοφοκλέους in

ΤΕΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ - ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ.


Το ΤΕΙ/Μ σε συνεργασία με τους συλλόγους σπουδαστών ΣΔΟ, ΣΤΕΓ, Ε.Π., Ε.Τ.Π και Δ.Π. συνδιοργανώνει εθελοντική Αιμοδοσία για την Τράπεζα αίματος του Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου, στις 2/12/2010.







Η αιμοληψία θα γίνει από την κινητή μονάδα του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, στον προαύλιο χώρο του κυλικείου στο Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου
και ώρες 10:00-14:00.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΤΕΙ/Μ ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ε.Π.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ε.Τ.Π.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ.Π.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ-ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΣΔΟ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΣΤΕΓ




Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Επανέναρξη των στεγαστικών προγραμμάτων του ΟΕΚ.


Σύσκεψη με την παρουσία του υφυπουργού Εργασίας Β.Κεγκέρογλου και θέμα την ουσιαστική πολιτική στεγαστικής συνδρομής του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τετάρτη, στα γραφεία του Οργανισμού, με στόχο να ληφθούν αποφάσεις για τα νέα προγράμματα του προκειμένου να παράσχει στεγαστική συνδρομή σε χιλιάδες δικαιούχους.







Σημειώνεται πως τον Ιούλιο το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας είχε εισηγηθεί στον τότε υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο τη διακοπή των προγραμμάτων χορήγησης παροχών σε δικαιούχους της Εργατικής Κατοικίας, τη διακοπή των πάσης φύσεων δανείων, στεγαστικών και επισκευαστικών, καθώς και την επιδότηση ενοικίου, μέχρι να επιλυθεί το χρηματοδοτικό πρόβλημα του οργανισμού. Η εισήγηση αυτή είχε γίνει αποδεκτή.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του ΟΕΚ «η προσωρινή αναστολή παραλαβής νέων αιτήσεων από τους δικαιούχους του και η εξυπηρέτηση μόνο των ανειλημμένων υποχρεώσεών του ήταν αποτέλεσμα της αλλαγής των όρων και των προϋποθέσεων συμμετοχής στα προγράμματα, χωρίς τη διερεύνηση των επιπτώσεων που θα επέφεραν στον προϋπολογισμό του Οργανισμού, με αποτέλεσμα την οικονομική δυσπραγία του. Σήμερα ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας εργάζεται για τον εξορθολογισμό των προγραμμάτων του, μέσα σε ένα νέο πλαίσιο».

Σημειώνεται πως το ΙΚΑ δεν έχει ακόμη καταβάλει στον ΟΕΚ τα ποσά που προέρχονται από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και τα οποία εκτιμώνται σε 1,6 δισ. ευρώ.


Πηγή: www.in.gr



Παράταση μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου για μεταβίβαση ακινήτων από off shore σε φυσικά πρόσωπα


Παράταση έως τις 29 Δεκεμβρίου για τη μεταβίβαση ακινήτων από offshore επιχειρήσεις σε φυσικά πρόσωπα, με ευνοϊκούς όρους προβλέπεται σε απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Δ.Κουσελά.

Με βάση τη ρύθμιση που περιλαμβάνεται στον τελευταίο φορολογικό νόμο, οι φορολογούμενοι που θα αποκτήσουν τα ακίνητα αυτά θα απαλλαγούν από το 50% του φόρου δωρεάς ή φόρου μεταβίβασης. Μάλιστα, εφόσον η μεταβίβαση γίνει σε φυσικό πρόσωπο που είναι ο πραγματικός κύριος του ακινήτου, τότε παρέχεται απαλλαγή και από το τεκμήριο αγοράς.






Στην περίπτωση μεταβίβασης των ακινήτων τους σε φυσικά πρόσωπα, οι offshore θα απαλλαγούν από το ειδικό φόρο για το 2010, ο οποίος αυξήθηκε από 3% σε 15% και επιβάλλεται στην αντικειμενική αξία των ακινήτων, καθώς και από τον φόρο υπεραξίας.

Η αρχική προθεσμία για τις μεταβιβάσεις με ευνοϊκούς όρους έληξε στις 23 Οκτωβρίου.



Πηγή: www.in.gr



Επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις από το 2011.


«Παράθυρο» για τη σύναψη ατομικών συμβάσεων και την καταβολή χαμηλών μισθών στις επιχειρήσεις που δεν είναι μέλη εργοδοτικών οργανώσεων και δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων άνοιξε το «επικαιροποιημένο» Μνημόνιο. Παράλληλα με τις μειώσεις των μισθών που θα γίνονται από το νέο έτος μέσω των επιχειρησιακών συμβάσεων στις προβληματικές επιχειρήσεις...

(έχοντας, όπως είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ως «πάτωμα» τα κατώτατα όρια της ΕΓΣΕΕ) η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να καταργήσει την επέκταση των συμβάσεων σε ολόκληρο τον κλάδο ή στο επάγγελμα.

Ακόμη κι αν τις υπογράφουν εργοδότες που απασχολούν το 51% των εργαζομένων του κλάδου ή επαγγέλματος. Με την κατάργηση αυτή:





Οσοι εργαζόμενοι δεν είναι μέλη συνδικάτων θα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να εργάζονται με ατομικές συμβάσεις και χαμηλότερους μισθούς (η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα πρέπει να συνδικαλιστούν) και όσοι εργοδότες αποχωρούν από τις οργανώσεις τους δεν θα δεσμεύονται να καταβάλουν τις αποδοχές που συμφωνούνται σε κλαδικό επίπεδο ούτε στους συνδικαλισμένους εργαζόμενους τους.

Θα δημιουργηθούν επιχειρήσεις «δύο ταχυτήτων», αυτών που θα εφαρμόζουν τις συλλογικές συμβάσεις του κλάδου ή του επαγγέλματος και εκείνων που δεν θα τις εφαρμόζουν.

Παρέμβαση
Οι πρόεδροι της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος και της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης ζήτησαν χθες από την υπουργό Εργασίας Λ. Κατσέλη να πιέσει ώστε να μην καταργηθεί η επέκταση των συμβάσεων. «Η υπουργός, με τη στάση της, έδειξε ότι όποιος αποφασίζει να διαπραγματευθεί, στο τέλος κερδίζει.

Η μάχη για τον περιορισμό των επιχειρησιακών συμβάσεων κερδήθηκε, στο βαθμό που αυτές παρέμειναν ως ειδικό καθεστώς υπό προϋποθέσεις και για προκαθορισμένο χρονικό διάστημα.

Η μάχη για τη στήριξη της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων, όμως, συνεχίζεται και ζητάμε από την κυβέρνηση και την τρόικα να σεβαστούν τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, οι οποίοι συμφωνήσαμε να διατηρηθεί η ευχέρεια της επέκτασης των συμβάσεων», δήλωσε ο Β. Κορκίδης. «Υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης, όπως έδειξε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός με την παρέμβασή του να δοθούν κάποιες μικρές αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς» συμπλήρωσε ο Δ. Ασημακόπουλος. Να σημειωθεί ότι και ο ΣΕΒ έχει ταχθεί υπέρ της επέκτασης των συμβάσεων.

Επιχειρησιακές
Τους όρους κάτω από τους οποίους θα υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις έναντι των κλαδικών θα καθορίσει μέσα στο επόμενο δεκαπενταήμερο η Λ. Κατσέλη από κοινού με τους κοινωνικούς εταίρους. Η υπουργός σχεδιάζει να ισχύσει το μέτρο σε ζημιογόνες επιχειρήσεις για την αποφυγή λουκέτων και να έχει συγκεκριμένη περίοδο εφαρμογής (1+1 χρόνο) και όριο αποκλίσεων, έτσι ώστε οι νέοι μισθοί να μην πέφτουν κάτω από την ΕΓΣΣΕ.

Οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων έχουν ζητήσει να μπορούν να υπογράφουν ανάλογες συμφωνίες και οι μικρές επιχειρήσεις (ο νόμος Λοβέρδου δίδει τη δυνατότητα σύναψης συμφωνιών με ένωση προσώπων 5 εργαζομένων για την εφαρμογή των ελαστικών ωραρίων).


Πηγή: Ημερησία



Ετήσια γενική συνέλευση του Συλλόγου Αποδήμων Φυτειωτών «Το Λιγοβίτσι».


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20 Νοεμβρίου στα Γραφεία της ΠΑΝ.ΣΥ. (Πατησίων 5), η ετήσια γενική συνέλευση του Συλλόγου Αποδήμων Φυτειωτών «Το Λιγοβίτσι».
Η συνέλευση περιελάμβανε δυο ενότητες προς συζήτηση. Η πρώτη αφορούσε την χρονιά που πέρασε και η δεύτερη την νέα χρονιά που έρχεται.
Αρχικά το λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Χρήστος Σαλτογιάννης, ο οποίος αναφέρθηκε πρωτίστως στην χρονιά που πέρασε, τονίζοντας ότι ήταν μια πολύ πετυχημένη χρονιά. Συγκεκριμένα ο Σύλλογος κατάφερε να ανανεώσει ριζικά την εφημερίδα με νέες στήλες και θεματολογία και με κυρίαρχο χαρακτηριστικό την έγχρωμη εμφάνιση της. Από κει και πέρα, διοργανώθηκε μια πετυχημένη χοροεσπερίδα, μια βραδιά νεολαίας και φυσικά οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού ξεπέρασαν κάθε προσδοκία από πλευράς συμμετοχής του κόσμου.







Χαρακτηριστικά ανάφερε μεταξύ άλλων ότι «ο Σύλλογος μας προχωρά με γνώμονα την πολιτιστική προσφορά, η ανανέωση έχει να κάνει με τα πρόσωπα που απαρτίζουν τον Σύλλογο μας και είναι πρόσωπα νέα, ικανά και με όρεξη για προσφορά στον τόπο μας, η χρονιά που μας πέρασε ήταν μια πετυχημένη χρονιά, πλούσια καθώς ο Σύλλογος κάλυψε διοργανώνοντας πολλές εκδηλώσεις, προχώρησε στην έκδοση του τόμου του με θέμα τα 100 φύλλα έκδοσης των Φυτειώτικών Νέων και ενός βιβλίου προς τιμήν του λαϊκού Ξηρομερίτη ποιητή Κώστα Βασιλείου ή Ρεντίφη».
Όλοι όσοι έδωσαν το παρόν, εξέφρασαν τις απόψεις τους για την πορεία μέχρι τώρα του Συλλόγου και επιπλέον, τόνισαν ότι η κοινή προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί και με νέες δράσεις.
Ειδικότερα, για την νέα χρονιά αποφασίστηκε η δημιουργία χορευτικών τμημάτων (θα υπάρξει ανακοίνωση εντός των επόμενων ημερών), η δημιουργία μιας τράπεζας αίματος και η έκδοση ημερολογίων για το νέο έτος.
Ακόμη συζητήθηκαν διάφορες γνώμες για την χοροεσπερίδα του Συλλόγου στην Αθήνα.
Σχετικά με τον νέο Καλλικρατικό Δήμο Ξηρομέρου, ο Σύλλογος αναμένεται να υποβάλλει τις δικές του απόψεις και προτάσεις προς τον νέο Δήμαρχο Ξηρομέρου για την ανάπτυξη του νέου Δήμου, επιζητώντας σε κάθε περίπτωση την συνεργασία για το καλό του τόπου.
Στην συνέλευση παρευρέθηκε, μεταξύ άλλων, και ο νεοεκλεγέν Δημοτικός Σύμβουλος Ξηρομέρου Παντελής Ψηλός, ο οποίος στον σύντομο λόγο του αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας του Συλλόγου με τους νέους Δημοτικούς Συμβούλους με σκοπό το κοινό καλό του τόπου. Επίσης, επισήμανε τις νέες ανάγκες που δημιουργεί ο «Καλλικράτης» και οι οποίες απαιτούν συνεργασία και μεθοδικότητα ώστε να υπάρξουν σίγουρα αποτελέσματα ανάπτυξης για τον τόπο μας.




Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Η Γεν. Γραμματέας


Χρήστος Γ. Σαλτογιάννης Παρασκευή Ν. Πατσιά





ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ: Ο θάνατός σου, η ζωή μου.


Σας καλούμε στην εκδήλωση-συζήτηση με θέμα:
“ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ: Ο θάνατός σου, η ζωή μου.
Αντιψυχιατρικές αναζητήσεις στην κρίση” το Σάββατο 27 Νοεμβρίου,
ώρα 7:30μμ στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο “ΚΟΚΚΙΝΟΣΚΟΥΦΙΤΣΑ”




Ομιλητές:
Θ. ΜΕΓΑΛΟΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Διευθυντής του 9ου Ψ.Τ. του Ψ.Ν.Α.
Γ. ΑΣΤΡΙΝΑΚΗΣ Αναπληρωτής Διευθυντής του Ψ.Ν.Α. “Δρομοκαϊτειο”
Α. ΑΣΠΡΟΓΕΡΑΚΑΣ Ομάδα Αυτοβοήθειας Αθήνας

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣΚΟΥΦΙΤΣΑ
Ηλ. Ηλιού & Θέμιδος 4, Πλ. Δημοκρατίας Αγρίνιο
www.kokkinoskufitsa.gr
τηλ. επικοινωνίας 6907421604